Εικαστικα

Συζητώντας για τον ελληνικό πολιτισμό και την αμερικανική τέχνη

Στο συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση συμμετέχουν οι δρ Σωζήτα Γκουντούνα, Νικόλας Αλεξίου, Μαρία Κουτσομάλλη, Θοδωρής Κουτσογιάννης, Κάθριν Σβαμπ κ.ά.

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 847
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«O Ελληνικός Πολιτισμός σε διάλογο με τη Μοντέρνα Αμερικανική Τέχνη», 1ο Διεθνές Συνέδριο Terra (in) Cognita από το Hellenic American University 

Πώς επηρέασαν κεντρικοί πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού (όπως ο μύθος, ο συμβολισμός και η αρχαία τραγωδία) τη σύγχρονη αμερικανική τέχνη; Τι παρουσία έχει η ελληνική εικαστική δημιουργία στην πολιτιστική σκηνή των ΗΠΑ; Ποια η συμβολή Αμερικανών αρχιτεκτόνων στη νεοκλασική εικόνα της Αθήνας; Τι αντίκτυπο είχε η Ελλάδα στο έργο διάσημων καλλιτεχνών (όπως οι Τζάκσον Πόλλοκ, Μαρκ Ρόθκο και Μάρθα Γκράχαμ);

Είναι ζητήματα στα οποία θα εστιάσουν ερευνητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Terra (in) Cognita από το Hellenic American University, με την υποστήριξη του Terra Foundation for American Art (Σικάγο, Η.Π.Α.) και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με τίτλο «O Ελληνικός Πολιτισμός σε διάλογο με τη Μοντέρνα Αμερικανική Τέχνη» από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι: Δρ Σωζήτα Γκουντούνα (ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greece in USA), Νικόλας Αλεξίου (καθηγητής κοινωνιολογίας, Queens College), Μαρία Κουτσομάλλη (διευθύντρια συλλογών, Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή), Θοδωρής Κουτσογιάννης (επικεφαλής επιμελητής, Συλλογή Τέχνης Βουλής των Ελλήνων), Κάθριν Σβαμπ (καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Fairfield).

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνονται η έκθεση «Re-Reverie» του James M. Lane, συναυλία αφιερωμένη στον Θόδωρο Αντωνίου από το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima και ομιλία/χορευτική παράσταση εμπνευσμένη από έργα της Μάρθα Γκράχαμ, σε σύλληψη Νίνας Παπαθανασοπούλου και Πένυς Διαμαντοπούλου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και κρατήστε θέση (δωρεάν) στο terra.hauniv.edu