- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εικαστικές εκθέσεις Φθινόπωρο 2022: Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις αυτή τη σεζόν στην Αθήνα.
Βαλέριος Καλούτσης: OK computer!
Εγκέφαλος, αισθήματα και αισθήσεις. Πόσο προγραμματισμένοι είμαστε για το κάθε τι; Η ατομική έκθεση «Επικοινωνία» του Βαλέριου Καλούτση στην a.antonopoulou.art, με σχέδια της περιόδου 1972-1973 δουλεμένα με τέμπερα και στένσιλ, αντλεί έμπνευση από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, που, ενώ υποτίθεται πως διευκολύνει την επικοινωνία, κατά βάθος μπορεί και να τη δυσκολεύει.
▶ a.antonopoulou.art, Βαλέριος Καλούτσης - «Επικοινωνία», από 13/10 έως 26/11
Η Όπυ Ζούνη στη Roma Gallery
Ζωγραφική, γλυπτά και κατασκευές από την περίοδο 1970-2007. Στη «Θεωρία των σχημάτων», η Ζούνη, που πάντα ενδιαφερόταν για την ψυχανάλυση, ανασύρει μοτίβα που από τον υλικό κόσμο μεταπηδούν στον πνευματικό. Με ερμηνευτικό εργαλείο τη Θεωρία των Σχημάτων του Τζέφρι Γιανγκ πειραματίζεται με εικόνες που αρνούνται την κωδικοποίηση, παρά τη μεγάλη της αγάπη για τη γεωμετρία.
▶ Roma Gallery, Όπυ Ζούνη - «Η θεωρία των σχημάτων», από 15/9 έως 29/10
Benjamin Kress: Μήπως σε έχω δει στο «Game of Thrones»;
Φιγούρες που συγχωνεύουν την ιστορία της εικόνας, από τη θρησκευτική εικονογραφία ως την ποπ κουλτούρα. Χρησιμοποιώντας λάδι και λινές επιφάνειες όπου επάνω τους ζωγραφίζει χειροκίνητα τις ψηφιακές εικόνες του, ο Kress στην έκθεση «Paradise Pavilion» αποτυπώνει αντικρουόμενες επιθυμίες: την ομορφιά και το μακάβριο, το σώμα και το πνεύμα, τη λαχτάρα της ικανοποίησης και τη δύναμη της άρνησης.
▶ Allouche Benias, Benjamin Kress - «Paradise Pavilion», έως 7/10
Γιώργο Τζανέρη, τι θα δω στη Χάρητος;
Με τον Γιώργο Σαλταφέρο και τη Στρατηγούλα Γιαννάτου Γιαννικοπούλου ξεκινά τη σεζόν η γκαλερί Genesis. Ο πρώτος παρουσιάζει τα Αλώνια της Άνδρου αποτυπωμένα με ακρυλικά σε καμβά, ενώ η δεύτερη θα δείξει ανθρωποκεντρικά έργα μεικτής τεχνικής επίσης σε καμβά.
▶ Gallery Genesis, Γιώργος Σαλταφέρος, 22/9 - 8/10 και Στρατηγούλα Γιαννάτου Γιαννικοπούλου, 13/10 - 5/11
Γιώργος Κουβάκις: Ο χρυσός μάς φέρνει πιο κοντά
Ένα έργο τέχνης είναι πάνω από όλα μια περιπέτεια του μυαλού. Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, ο Γιώργος Κουβάκις υπηρετεί με συνέπεια και προσήλωση τη ρήση του Ιονέσκο εξελίσσοντας το εικαστικό αποτύπωμα της κοσμοθεωρίας του. Η νέα του δουλειά ονομάζεται «Golden Era» με ακρυλικά σε καμβά και ρητίνες χρυσού. Σε μια εποχή οξειδωμένη από τα fake news, η αντίσταση του «χρυσού» είναι δυσεύρετη, γι’ αυτό και εξαιρετικά ευπρόσδεκτη.
▶ Evripides Art Gallery, Γιώργος Κουβάκις - «Golden Era», 22/9 - 15/10
Joanna Piotrowska: Κατάσκοποι και τριαντάφυλλα στην Πλάκα
Μια συνεργασία με εικόνες από τριαντάφυλλα, το μόνο ασφαλές θέμα με το οποίο μπόρεσε να ασχοληθεί η Πολωνή καλλιτέχνις, που το 2015 επισκέφτηκε το Ναγκόρνο Καραμπάχ και συνελήφθη για κατασκοπεία. Επτά χρόνια μετά την επίσκεψη και τη σύλληψή της η Joanna Piotrowska και το ντιζάιν στούντιο Forma fantasma (Andrea Trimarchi και Simone Farresin) παρουσιάζουν την έκθεση Sub Rosa: τα τριαντάφυλλα αποδομούν και αναπαράγουν ειρωνικά την ιστορία, τη δυναμική και το μαύρο πρόσωπο της εξουσίας.
▶ ARCH, Joanna Piotrowska & Forma fantasma - «Sub Rosa», από 26/9
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης: Ο Τζέιμς Τζόις θα ενθουσιαζόταν
Σε κείμενα και επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη, ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης με το «Return» επιχειρεί μια ολότελα προσωπική ερμηνευτική προσέγγιση του ομηρικού έπους. Μια διαλεκτική όπου ο ποιητικός λόγος, οι δοκιμασίες, οι αντοχές και οι προκλήσεις που συναντά ο ήρωας-ταξιδευτής παράγουν μια σύγχρονη οπτική αναζήτηση για το τι θα πει πόθος του γυρισμού και επιστροφή στην πατρογονική εστία.
▶ The Project Gallery, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης - «Return, Αναζητώντας τον Οδυσσέα», έως 1/10.
Θανάσης Τότσικας - Κούλα Σαββίδου: Δύο ερημίτες στην ίδια πόλη
Καλλιτέχνες της ίδιας γενιάς αλλά με διαφορετικά υπόβαθρα, ο Θανάσης Τότσικας στη Λάρισα και η Κούλα Σαββίδου στη Λευκωσία εργάζονται απομονωμένοι. Παρ’ όλα αυτά, επικοινωνούν με έργα μυθολογικά που υπερβαίνουν τον χρόνο σχολιάζοντας την ανθρώπινη κατάσταση.
▶ Rodeo, Θανάσης Τότσικας - «Miracles», Κούλα Σαββίδου - «Time. And Time Again», έως 24/9
Sarah Sze: Η συνοχή και η διάλυση του κόσμου
Γλυπτά από άργιλο ή ανοξείδωτο ατσάλι, ζωγραφική με λάδι και κολάζ, μια βίντεο εγκατάσταση: Η Sarah Sze κινείται μεταξύ δυο και τριών διαστάσεων και παίζει συνεχώς με τη συνοχή και τη διάλυση του κόσμου. Προτείνει τη μετακίνηση από την εικονική εμπειρία στη φυσική, από το σκοτάδι στο φως και από το εφήμερο στο άυλο.
▶ Gagosian Athens, Sarah Sze, έως 20/10
Χρήστος Μαρκίδης: Υπαρξιστική συνεδρία στη Σόλωνος
32 επιλεγμένα σχέδια με μολύβια, κάρβουνα, μελάνια και παστέλ περιλαμβάνει η «Οντολογία της ρευστότητας» του Χρήστου Μαρκίδη. Φιγούρες σε ακινησία, αλληλουχίες στιγμών πριν από την εκτίναξη, αιφνίδιες λάμψεις από τον βυθό των πραγμάτων, αποστάξεις, πυκνώσεις και μια ζωγραφική προσηλωμένη στην αφαίρεση αλλά και την ποίηση, αφού ο Μαρκίδης χρόνια τώρα κροσσάρει μεταξύ και των δυο.
▶ Γκαλερί 7, Χρήστος Μαρκίδης - «Η οντολογία της ρευστότητας», έως 1/10.
Mozes Incze: Ένας Ούγγρος φιλόσοφος στην Υψηλάντου
Ποίηση, μυστικισμός, φιλοσοφία και απανωτές εικαστικές μεταφορές σε ιερά θέματα και μυθολογία, συνθέτουν την ενότητα-κόσμο του «Unpacking» του Mozes Incze. Μια ζωγραφική που γραπώνει το βλέμμα με την καλλιτεχνική της αρτιότητα αλλά και προκαλεί τον θεατή σε περισσότερη βάθος παρατήρηση. Ο Mozes θέτει υπαρξιακά ερωτήματα για το νόημα της πραγματικότητας, τον χώρο και τον χρόνο, αφού, όπως λέει, «Όλοι έχουμε τις ζωές μας αλλά πεπρωμένο έχουν μόνο όσοι μπορούν να το ακούσουν ακολουθώντας το μονοπάτι της ζωής».
▶ ΑΛΜΑ, Mozes Incze - «Unpacking», έως 15/10
Louis Barthelemy: Ονειρεύτηκα το Ντακάρ
Μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, τα αντιμαχόμενα σώματα-χορογραφίες της έκθεσης«The Wrestlers» του Louis Barthelemy θα μας ταξιδεύουν στο Ντακάρ. Εκεί όπου ο καλλιτέχνης, παρακολουθώντας τους αγώνες κάποιων παλαιστών στην άμμο, εντυπωσιάστηκε τόσο, ώστε να ζήσει με την κοινότητά τους για αρκετό καιρό και να ιχνηλατίσει την κουλτούρα τους. Αμέσως μετά έρχονται στην γκαλερί μια εγκατάσταση του Θωμά Διώτη και τον Νοέμβριο ακολουθεί το σόου του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου.
▶ Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Louis Barthelemy - «The Wrestlers», έως 1/10
Alex Ayed: Ποιος θυμάται τον καταζητούμενο από την Ιντερπόλ Mike Plant;
Coyote: ο τίτλος του σόου του Alex Ayed είναι εμπνευσμένος από το όνομα της βάρκας του Mike Plant με την οποία εξαφανίστηκε το 1992. Νεαρός, συνελήφθη στις Σπέτσες να μεταφέρει ναρκωτικά από την Τουρκία, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Τον τσάκωσαν χρόνια μετά στην Πορτογαλία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, εφόσον οι ελληνικές διωκτικές Αρχές δεν κατάφεραν να στείλουν στην Ιντερπόλ έναν σωστά στοιχειοθετημένο φάκελο κατηγορίας. Το 2017, η ζωή του έγινε ταινία και πέντε χρόνια μετά ο Γαλλοβέλγος καλλιτέχνης διηγείται την ιστορία με μια εντυπωσιακή εγκατάσταση.
▶ The Intermission, Alex Ayed - «Coyote», έως 12/11
Konrad Zukowski: Ακούει Μάλερ ο Γουές Άντερσον;
Διπλό opening για την Breeder. Ο ροζ κόσμος του Luke Edward Hall και της έκθεσης The Hunter Hunts in a Pink Mist παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία αλλά και τις ταινίες του Γουές Άντερσον. Μαζί του ο ανερχόμενος Πολωνός Konrad Zukowski με το «Heartwood»: αβεβαιότητα, υπαρξιακός φόβος και πολιτική κρίση στην Πολωνία υπό τους ήχους του Μάλερ και το πνεύμα του σουρεαλισμού.
▶ The Breeder, Konrad Zukowski - «Heartwood» και Luke Edward Hall - «The Hunter Hunts in a Pink Mist», έως 14/10
Amir Fallah και Selma Parlour: Ασκήσεις ισορροπίας σε έναν ανισόρροπο κόσμο
Διπλό opening για τα Δύο Χωριά και τον νέο χώρο τους στην Ακρόπολη με τους Amir Fallah και Selma Parlour. Στην έκθεση «Natural Selection», με τις πειραματικές του τεχνικές ο Fallah συνταιριάζει το παλιό με το νέο. Καταργεί το φυσικό φως, φωτίζει εσωτερικά τα έργα του με led και διερευνά τη σύνδεση και την αποσύνδεσή μας από τον φυσικό κόσμο. Στην έκθεση «Warp&Weft», η Selma Parlour εκκινεί από τη σκέψη του Μοντριάν πως «σε βάθος χρόνου η ζωή είναι καταδικασμένη σε ανισορροπία, ωστόσο βασίζεται στην ισορροπία, που μπορεί να προκύπτει ολοένα και πιο ζωντανή μέσα μας».
▶ Δύο Χωριά, Ακρόπολη, Amir Fallah - «Natural Selection» και Selma Parlour - «Warp&Weft», έως 17/10
Μάξιμος Μανώλης: Να μια έκθεση που πρέπει να δουν οι Rotting Christ
Thrash metal και ινδική μυθολογία, Καραβάτζο και Ρούμπεν. Η έκθεση «Πέρα από τον χρόνο» αναμειγνύει αποκρυφισμούς, ιταλικό μπαρόκ και γαλλική τέχνη του 19ου αιώνα. Με την υπογραφή ενός από τους πιο παραγωγικούς εικαστικούς σε παγκόσμιο μουσικό επίπεδο.
▶ Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Μάξιμος Μανώλης - «Beyond Time», 14/10 - 19/10