- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Kritamon Oracle» από την ομάδα Kerkis Echo στη Σάμο
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα μαθηματικά του Πυθαγόρα και η χλωρίδα της Σάμου με τις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές; Από τις 2 έως τις 5 Αυγούστου η καλλιτεχνική-φιλοσοφική κοινότητα Kerkis Echo μας συστήνεται στον Μαραθόκαμπο μέσα από επιτόπιες παρεμβάσεις, γλυπτά και έργα νέων μέσων από μια ομάδα εικαστικών, ηθοποιών και μουσικών.
Στόχος της ομάδας, που συστάθηκε το 2021, αποτελεί να οικοδομηθεί μια διεθνής ποιητική κοινότητα σκέψης, ένας χώρος συνάντησης στο ορεινό χωριό όπου καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλόσοφοι, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες και οραματιστές κάθε είδους θα αναπτύσσουν ιδέες για διεπιστημονικά έργα μαζί με τους κατοίκους.
«Ένας χρησμός περιγράφει ταυτόχρονα το γεγονός, το μήνυμα, το πρόσωπο, τον τόπο και τη μαγεία που συσσωρεύουν. Σε ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, από ιδέες περί ομορφιάς και καταστροφής έως την αβεβαιότητα του μέλλοντος, το «Kritamon Oracle» θα ενεργοποιήσει ιστορίες αλλά και οραματικές ιδέες που αιωρούνται ανάμεσα στην υλική και την άυλη καλλιτεχνική παρέμβαση, καθώς και την πολύ ευαίσθητη αντίληψη του σήμερα» σημειώνουν οι διοργανωτές. Κι όπως το κρίταμο βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί στις πιο τραχιές, βραχώδεις ακτές του Αιγαίου, έτσι φιλοδοξούν να ριζώσουν και οι παρεμβάσεις τους σ’ ένα νησί με πανάρχαια ιστορία.
Από το βράδυ της δεύτερης μέρας του Αυγούστου η βόλτα στον Μαραθόκαμπο θα φέρει τον επισκέπτη μπροστά σε υφάσματα που φέρουν μυστηριώδεις κώδικες (μαντικά μηνύματα που φυσούν από ερειπωμένα σπίτια), ενώ ένα ερειπωμένο κτίριο μπροστά από το μοναστήρι της Παναγίτσας μετατρέπεται σε εικονική σπηλιά, ένα προχριστιανικό δωμάτιο προσευχής, από το οποίο ο Πυθαγόρας θα μπορούσε να είχε μιλήσει στους μαθητές του… Στα δρομάκια του χωριού η καλλιτέχνις Pollyester θα τραγουδά ωδές για τα πολυάριθμα υπνοδωμάτια που βρίσκει κανείς στα σπίτια του, ενώ στο παλιό σούπερ μάρκετ οι παλιοί θεοί του Ηραίου «επιστρέφουν» ως αυτοφωτιζόμενα ανάγλυφα φτιαγμένα από πλεξιγκλάς εκπέμποντας μια απόκοσμη λάμψη.
Η έκθεση διοργανώνεται από το easy!upstream, μια κολεκτίβα καλλιτεχνών που παρουσιάζει εκθέσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες από το 2015, και σηματοδοτεί την έναρξη ενός τριετούς εκθεσιακού έργου στον Μαραθόκαμπο. Την επιμέλεια της σειράς έχουν οι καλλιτέχνες Susi Gelb και Niko Abramidis &NE και στην πρώτη της έκδοση συμμετέχουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι Ξενοφών Γιαννούλης (aka Fonda Mentalism), Αναστασία Τσουκαλά (aka Nouvelle), Tatjana Vall, Justin Urbach, Gülbin Ünlü, Katrin Savvulidi, Pollyester και Mikko Gaestel.
Περισσότερα για την KERKIS ECHO
Η KERKIS ECHO φιλοδοξεί να καταστεί ένα διαυγές πειραματικό εργαστήριο, ένα πεδίο αισθητικής και πνευματικής δοκιμής, ακολουθώντας την παράδοση θρυλικών ορεινών κολεκτίβων, όπως η Monte Verita στην Ελβετία (1900-1920) ή το Black Mountain College στις ΗΠΑ (1933-1957). Εμπνευστής της και συνδετικός κρίκος μεταξύ καλλιτεχνών, διανοούμενων και ντόπιων είναι η Julia Benkert, συγγραφέας και παραγωγός ντοκιμαντέρ από το Μόναχο. Έχοντας στην επαγγελματική της πορεία πάρει συνεντεύξεις από προσωπικότητες από τον χώρο της λογοτεχνίας, της τέχνης και της φιλοσοφίας, επιδιώκει να εισαγάγει μια νέα κουλτούρα λόγου στη Σάμο με την KERKIS ECHO: τη συνομιλία ως καθαυτό μορφή τέχνης, παιχνιδιάρικη και με ιερή σοβαρότητα ταυτόχρονα.
Περισσότερα για τους διοργανωτές
Ο Νίκος Αβραμίδης &ΝΕ του easy!upstream είναι καλλιτέχνης, σχεδιαστής και φιλόσοφος. Έχοντας κάπως παραμελήσει τις ελληνικές του ρίζες για καιρό, χαίρεται που με την έκθεση επιστρέφει στις απαρχές και τη μυθολογική αλλά και πολιτισμικο-ιστορική πραγματικότητα της πατρίδας του.
Η Susi Gelb είναι μια καλλιτέχνις από το Βερολίνο που δημιουργεί αλχημικές σχέσεις από φυσικά και τεχνητά υλικά. Οι ιδιαίτερες και διακριτικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, τόσο ως καλλιτέχνιδας όσο και ως επιμελήτριας του easy!upstream. Η αναζήτηση των ιχνών, η ανακάλυψη σκηνικών, η δημιουργία σχέσεων είναι τα κεντρικά στοιχεία της δουλειάς της.
INFO:
Κεντρική τοποθεσία: Παλαιά Αγορά, πλατεία Λάκκα, χωριό Μαραθόκαμπος, Σάμος
Ημέρα έναρξης: 2 Αυγούστου, από τις 19.00 έως τα μεσάνυχτα
Μετακίνηση: Δωρεάν λεωφορείο από τον Κάμπο για του χωριό του Μαραθόκαμπου
Ανοιχτό κατόπιν ραντεβού στις 3 & 5 Αυγούστου μετά τις 19.00.
Επικοινωνία: info@easyupstream.com