Εικαστικα

Η Ελένη Μυλωνά χτίζει ένα σχόλιο για την εποχή μας με αποκαΐδια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Τα απομεινάρια μιας εφιαλτικής πυρκαγιάς γίνονται τα υλικά της καλλιτέχνιδας στη νέα της έκθεση

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελένη Μυλωνά, "Fire in the lake" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Ελένη Μυλωνά παρουσιάζει την έκθεση «Fire in the Lake» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. 

Το πρωτοείδαμε διαδικτυακά τον Ιανουάριο του 2022, επιλέχθηκε ως επίσημη συμμετοχή στο Vaasa International Wildlife Film Festival στη Φιλανδία και στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους short to the point στη Βουδαπέστη και τώρα, μαζί και με νέα έργα που προέκυψαν στην πορεία (φωτογραφίες, μια νέα εγκατάσταση αλλά και βίντεο) έρχεται να μας συναντήσει στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Ο λόγος για το πρότζεκτ «Fire in the Lake» της Ελένης Μυλωνά που παρουσιάζεται από σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου (18:00-21:00) στην γνωστή αίθουσα τέχνης του Κολωνακίου.

Απότοκο των μεγάλων πυρκαγιών του 2018 και με σαφή προβληματισμό για το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, το έργο ξεκίνησε όταν η καλλιτέχνιδα, κατεβαίνοντας ένα απόγευμα στην παραλία στην Αίγινα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη, αποκαλυπτική εικόνα: έναν παχύρευστο πολτό από μαύρη άμμο και αποκαΐδια που επέπλεε και σκέπαζε τη θάλασσα από άκρη σε άκρη και το κύμα την ξέβραζε στην ακτή.

Η ίδια θυμάται: «Βιντεογράφησα αυτό το αλλόκοτο τοπίο και μάζεψα ένα σωρό σακιά μαύρη άμμο, κουκουνάρια, κλαριά και διάφορα άλλα αποτεφρωμένα θραύσματα. Έφερα το υλικό στο εργαστήριό μου και δημιούργησα μια μαντάλα ως αφιέρωμα / μνημείο για τις απώλειες από τις καταστροφικές φωτιές που κοντεύουν να γίνουν καθημερινότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη». Η ταξινόμηση των στοιχείων της εγκατάστασης παραπέμπει σε μουσειακό έκθεμα ή θυμίζει ίσως την τυπολογία των στρατιωτικών νεκροταφείων. Το έργο ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια μιας performance που έκανε για την κάμερα με την καταστροφή της ίδιας της εγκατάστασης κάτι που, όπως αναφέρει «έδωσε στο έργο μια ακόμα επίκαιρη διάσταση».

Το βίντεο ξεκινά με έναν ύμνο στα σανσκριτικά από το Rig Veda που απευθύνει η καλλιτέχνις προς τον θεό Γκανές (με μορφή ελέφαντα) που ευλογεί κάθε νέο ξεκίνημα. Το φωνητικό προς το τέλος, Να’τ, είναι ύμνος προς τον Μοχάμεντ, από έναν παραδοσιακό Αφγανό τραγουδιστή στην περσική γλώσσα Φαρσί, που ηχογραφήθηκε από την UNESCO γύρω στο 1960. Με τον τίτλο του να αποτελεί αναφορά στον χρησμό #49 του I Ching, είναι σαφές ότι πρόθεση της Μυλωνά είναι να μας φέρει μπροστά στις ευθύνες μας και στη συνειδητοποίηση ότι στο οριακό σημείο που έχουμε φθάσει είναι αδήριτη ανάγκη η αλλαγή ρότας.  

Η Ελένη Μυλωνά μέσα από τα δικά της λόγια

Η Ελένη Μυλωνά ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και στην Αίγινα και ταξιδεύει τακτικά σε καινούργια μέρη. Χρησιμοποιεί πολλαπλές τεχνικές και υλικά, όπως φωτογραφία, γλυπτική, ζωγραφική, γεωμετρική αφαίρεση, video και performance. Η ίδια αναφέρει για τη ματιά και το έργο της: «Γεννήθηκα στην Αθήνα, σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης. Βλέπω ομορφιά στην πραγματικότητα, όσο οδυνηρή και να είναι αυτή. Καλωσορίζω κάθε εμπειρία που κινεί την περιέργεια και τα συναισθήματα μου και δίνει νόημα στη ζωή μου. Μέσα απ’ τη δουλειά μου προσπαθώ να οξύνω αυτό το συναίσθημα και να το μεταδώσω παρακάτω κτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές πραγματικότητες. Πετάω ένα βότσαλο στη λίμνη, ταράζω τα νερά και ξυπνάω νέες προοπτικές, απόψεις και οράματα. Αντιμετωπίζω και καταγράφω την κάθε περίπτωση με την φωτογραφία ή το βίντεο. Το σχέδιο, η ζωγραφική και η γλυπτική μου δίνουν την δυνατότητα να  αφιερώσω χρόνο και να εμβαθύνω στο αντικείμενο μου. Η performanceμου επιτρέπει να εκφραστώ με τρόπο πιο προσωπικό. Όταν εισχωρώ και διαμελίζω ένα θέμα έχω την ανάγκη να το αντιμετωπίσω από πολλές πλευρές καταφεύγοντας σε πολλαπλά μέσα. Η περιπέτεια συνεχίζεται μέσα από μια καινούργια τεχνική. Η τέχνη μου είναι διαδικασία ανακάλυψης της ζωής και του εαυτού μου και γίνεται εργαλείο επικοινωνίας με το κοινό. Τα έργα μου είναι τόσο αποκαλυπτικά για μένα όσο μπορεί να είναι και για τον θεατή». 

Ατομικές εκθέσεις της έχουν παρουσιασθεί στο MoMA PS1 ΝΥ, Μουσείο BENAKI Πειραιώς, Gallerie Francoise Heitsch Μόναχο, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Γκαλερί Ζουμπουλάκη και Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού ΝΥ. Έχει εκθέσει σε πολλά μουσεία και αίθουσες τέχνης, όπως EMST, MOMus, Μουσείο Αλεξ Μυλωνά, ΜΣΤ Κρήτης, ΜMCA Skopie, Cooper Union NY Queens Museum ΝΥ, Ellis Island Museum ΝΥ, Gaasbeek Castle  και Belgian Gallery, Βέλγιο,  Shiva Gallery ΝΥ,  Schrοpf Gallery Σικάγο και Konica Plaza Τόκυο. Η Ελένη Μυλωνά συμμετείχε στην πρώτη Μπιενάλε της Αθήνας Destroy Athens, στην 7η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και στη Μπιενάλε του Cannakale Osnabruck Γερμανία. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς επιμελητές και έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Συντελεστές:
Σύλληψη - Εκτέλεση: Ελένη Μυλωνά
Μοντάζ - Σχεδιασμός ήχου: Στέφανος Μπερτάκης
Κάμερα: Θοδωρής Μιχόπουλος, Στέφανος Μπερτάκης
Drone: Βασίλειος Βαφειάδης
Επεξεργασία Χρώματος: Γιώργος Κολιός
Βοηθός Παραγωγής: Γεωργία Λαλέ. 

INFO:
Ελένη Μυλωνά, Fire in the Lake
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Εγκαίνια: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 17.00-21.00
Διάρκεια 14 – 29 Ιουλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -20.00, Τετ. & Σάβ. 11.00 –15.00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κωνσταντίνος Κακανιάς, Λεπτομέρεια από το έργο «Pasted Graphic» από την αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά, Αίθουσα Τέχνης Ρεββέκκα Καμχή
Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μας βάζει στο ξεχωριστό σύμπαν του

Πίνακες, εικονογραφήσεις περιοδικών, γλυπτά, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις του καλλιτέχνη από το 1996 έως σήμερα περιλαμβάνει η αναδρομική έκθεση «Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας» στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.