Εικαστικα

Πόσες αφορμές θέλεις για να συναντήσεις τα Plasmata στο Πεδίον του Άρεως;

Περιηγήσεις, συζητήσεις, συνέδριο και συναυλίες στο πλαίσιο της έκθεσης του Ιδρύματος Ωνάση

A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Plasmata στο Πεδίον του Άρεως: οι παράλληλες εκδηλώσεις

Τι συνδέει έναν διαιρεμένο πλανήτη 22 μέτρων που εκπέμπει ένα θερμό κόκκινο φως με έναν κατοπτρικό τεχνο-ναό που αναδύεται μέσα από την τεχνητή βλάστηση του αθηναϊκού πάρκου; Πώς μπορεί να δει μια μηχανή; Με ποιους τρόπους μπορούμε να επαναπροσεγγίσουμε το ανθρώπινο σώμα, τα όριά του και τη σχέση του με τη σύγχρονη τεχνολογία;

Η έκθεση «Plásmata: Bodies, Dreams, and Data» στο Πεδίον του Άρεως, που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε το πώς οι τεχνολογίες και οι τεχνολογικά κατασκευασμένοι κόσμοι διαμορφώνουν και επηρεάζουν τα σώματα και τις ταυτότητές μας. Για να βγείτε ακόμα πιο… διαβασμένοι μετά την βόλτα σας στο πάρκο, οργανώνουν θεματικές περιηγήσεις για ενήλικες και παιδιά, συζητήσεις με συγγραφείς, καλλιτέχνες, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστήμιου, ψυχαναλυτές, αλλά και συναυλίες και περφόρμανς. Να τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Plásmata: Bodies, Dreams, and Data: Αναλυτικά οι δράσεις στην έκθεση

"Plásmata: Bodies, Dreams, and Data" στο Πεδίον του Άρεως: Το Polymorphic των Μ. Niederhauser, E. Zananir και K. Fitzgerald © Στέλιος Τζέτζιας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε τον Αστερισμό των Πλασμάτων στο Πεδίον του Άρεως

Περιηγήσεις Ενηλίκων με δύο θεματικές

Τις Τετάρτες 22, 29 Ιουνίου & 6 Ιουλίου / Πεδίον του Άρεως, Λεωφ, Αλεξάνδρας 10, μπροστά από το έκθεμα των Superflex, “We Are Having the Time of Our Lives”| 19:30 – 21:00

Ανακαλύψτε τα Πλάσματα στο Πεδίον του Άρεως μέσα σε 90 λεπτά. Θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές θεματικές περιηγήσεις που εστιάζουν σε «αστερισμούς έργων». Στόχος τους είναι ο δημιουργικός στοχασμός σχετικά με τα ζητήματα που πραγματεύονται τα έργα και οι επιμελητικές επιλογές τις έκθεσης.

Βλέπω Chihuahua ή muffin; Πώς να μπερδέψεις τη μηχανική μάθηση

Τις Τετάρτες 22, 29 Ιουνίου & 6 Ιουλίου 2022 | 19:30 – 21:00

Τι είναι η Μηχανική Μάθηση, η υπολογιστική όραση, τα νευρωνικά δίκτυα και τα σύνολα δεδομένων; Και πώς αντανακλούν την τεχνοαισθητική της οργάνωσης της πληροφορίας; Πώς μπορεί να δει μια μηχανή; Τι σημαίνει ότι μια μηχανή έχει φαντασία; Μια περιήγηση που εξερευνά τα παραπάνω ερωτήματα, βουτώντας στην αλγοριθμική υποδομή επιλεγμένων έργων της έκθεσης: στα ψυχεδελικά μηχανικά οράματα του Refik Anadol, τα άφυλα πλάσματα της Moreshin Allahyari, τα αλγοριθμικά generative αγάλματα του Christian Mio Loclair, αλλά και την υπαρξιακής διάστασης πληροφοριακή οργάνωση της Cecilie Waagner Falkenstrøm.

Εισηγητής και συνεπιμελητής ο Νίκος Βογιατζής, σχεδιαστής των μέσων και εικαστικός.

Σώμα, φύλο και βεβαιότητες

Τις Τετάρτες 22, 29 Ιουνίου & 6 Ιουλίου 2022 | 19:30 – 21:00

Πώς μπορούμε να αναστοχαστούμε πάνω στις πολλαπλές εκφάνσεις του εαυτού και τις φόρμες του μετανθρώπινου; Η περιήγηση επικεντρώνεται σε ζητήματα φύλου που αφορούν οργανικά, μηχανικά και ψηφιακά πλάσματα τα οποία υπάρχουν πέρα από την έμφυλη δυαδικότητα και τα στεγανά του πραγματικού και φανταστικού κόσμου. Συζητώντας πάνω σε έργα όπως το “Moon-faced” της Morehshin Allahyari, θα μάθουμε πώς ένας αλγόριθμος δημιουργεί υποκείμενα χωρίς φύλο στη βάση μιας συλλογής παραδοσιακών έργων ζωγραφικής και προτύπων ομορφιάς από το Ιράν, ενώ στο “Among Us, Among Others” της Εύας Παπαμαργαρίτη θα δούμε ψηφιακές γλυπτικές οντότητες, που μοιάζουν ανθρώπινες και ταυτόχρονα οργανικές/ζωώδεις, να αλληλεπιδρούν μαζί μας. Μέσα από επιλεγμένα έργα, το σώμα γίνεται πεδίο αμφισβήτησης και ανοιχτού διαλόγου, ώστε να μας παρακινήσει να πραγματευτούμε βεβαιότητες εκ νέου. Εισηγήτρια και συνεπιμελήτρια η Έλλη Λεβεντάκη, ιστορικός της τέχνης και επιμελήτρια.

Η συμμετοχή και στις δύο περιηγήσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή και η έγκαιρη προσέλευση στο σημείο συνάντησης.

Για τη συμμετοχή σας στην περιήγηση με θέμα «Βλέπω Chihuahua ή muffin; Πώς να μπερδέψεις τη μηχανική μάθηση», συμπληρώνετε την αίτηση ενδιαφέροντος στο https://form.jotform.com/221524574246354 και για την περιήγηση με θέμα «Σώμα, φύλο και βεβαιότητες» την αίτηση στο https://form.jotform.com/221524693470355. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τα Plásmata συναντούν «αστερισμούς έργων» στο Πεδίον του Άρεως

Οικογενειακές περιηγήσεις για παιδιά (9+)

Τις Πέμπτες 23, 30 Ιουνίου & 7 Ιουλίου 2022 | 1ο γκρουπ: 19:30 – 21:15 | 2ο γκρουπ: 20:00 – 21:45  |Πεδίον του Άρεως, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Μπροστά από το έκθεμα των Superflex, “We Are Having the Time of Our Lives”

Τι είδους σχέσεις και δυναμικές αναπτύσσονται ανάμεσα στο σώμα μας, στο περιβάλλον και στην τεχνητή νοημοσύνη; Τι είναι τα νευρωνικά δίκτυα και τα σύνολα δεδομένων και πώς βλέπει μια μηχανή αφού δεν έχει μάτια; Τι θα μας έλεγε ένα δέντρο στο Πεδίον του Άρεως για τη σχέση τεχνολογίας, εαυτού και φύσης; Μπορεί μια μηχανή να έχει φαντασία και προσωπικότητα; Από ποια υλικά κατασκευάζονται τα πλάσματα της έκθεσης και τι είδους πλάσματα είναι αυτά;

Η περιήγηση περιλαμβάνει μια διαδρομή σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης και μια ενσωματωμένη εκπαιδευτική δράση συμμετοχικής και δημιουργικής κατανόησης των έργων με άξονα τον διάλογο, την παρατήρηση και τη φαντασία. Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν, μεταξύ άλλων, πώς ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αποκτά φαντασία (Refik Anadol, “Quantum Memories”), πώς ένα νευρωνικό δίκτυο εκπαιδεύεται να δημιουργεί αγάλματα εμπνευσμένα από τα αγάλματα που ήδη υπάρχουν στο Πεδίον του Άρεως (Christian Mio Loclair, “Helin”) και πώς η δραματοποίηση των δεδομένων μπορεί να παράξει υποθετικά σενάρια για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη (Liam Young, “Planet City”).

Είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή, καθώς και η έγκαιρη προσέλευση στο σημείο συνάντησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες στο Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, 2103713000, education@onassis.org

"Plásmata: Bodies, Dreams, and Data" στο Πεδίον του Άρεως: Το Another Moon των Kimchi and Chips © Στέλιος Τζέτζιας

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Plásmata: Δημόσιος λόγος στον δημόσιο χώρο, Σειρά ομιλιών για τα Σώματα, τα Δεδομένα και τα Όνειρα

20-24 Ιουνίου μπροστά από το έργο "Virtual Embalming", Πεδίον του Άρεως, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα | 19:30 – 21:00

Μια σειρά ομιλιών που εξερευνά τα όρια του δημόσιου διαλόγου σε δημόσιους χώρους, προσκαλώντας μια σειρά από στοχαστές, καλλιτέχνες και επαγγελματίες να συζητήσουν τις τρεις βασικές θεματικές της έκθεσης, Bodies, Dreams, και Data.

20.06.22 | Bodies I: Naked, Engineered, Reimagined

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος (συγγραφέας του βιβλίου «Γυμνά Οστά» και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση) συζητά με τον Γιάννη Παπαντωνίου (καθηγητή στον τομέα Skeletal Tissue Engineering στο KU Leuven, Βέλγιο) αναφορικά με τα όρια του σώματος, δείχνοντας το έργο τους και συνδέοντάς το με συγκεκριμένα εκθέματα. Συντονίζει η Μαρία Πανέτα (δημιουργική σχεδιάστρια που εστιάζει σε φορέσιμες τεχνολογίες).

21.06.22|Bodies II: Homonationalism revisited

Με αφορμή τη μετάφραση του βιβλίου «Τρομοκρατικές συναθροίσεις: Ομοεθνικισμός σε παράξενους καιρούς», η Jasbir Puar, συγγραφέας του βιβλίου και καθηγήτρια στο Rutgers University της Νέας Υόρκης συζητάει τον ρόλο του queer και συλλογικού σώματος εντός του πλαισίου της σύγχρονης γεωπολιτικής. Θα προηγηθούν μια εισαγωγή από την Αγγελική Σηφάκη (επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Newcastle της Μεγάλης Βρετανίας) και την Ελένη Μπούρου (μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων), καθώς και σύντομες ομιλίες από τη Χλόη Κολύρη (διδάσκουσα queer ψυχαναλύτρια), τον Γιάννη Ρήγα (ανεξάρτητο ερευνητή), τον Γιώργο Τσαντιράκη (ψυχολόγο επιζώντων ατόμων έμφυλης βίας και βασανιστηρίων από το κέντρο Διοτίμα) και την Kassandra El Najjar (εργαζόμενη στη «Θετική Φωνή»).

24.06.22 | Dreams & Data: Can we dream with our bodies when we breathe data?

Η Τζένη Αργυρίου (χορογράφος και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση) και ο Γιάννης Ιωαννίδης (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Τεχνητή Νοημοσύνη, Πρόεδρος Association for Computing Machinery) συζητούν την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων στο σώμα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου και επιλέγουν έργα της προτίμησής τους από την έκθεση προκειμένου να μιλήσουν για αυτά. Μαζί τους ο Δρ Μαρίνος Κουτσομιχάλης (Καλλιτέχνης, Ακαδημαϊκός, Creative Technologist) θα μας μιλήσει για τον εκτεταμένο εγκέφαλο και τον τρόπο που αντανακλάται αυτό στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στις τέχνες. Συντονίζει η Ιλειάνα Δημάδη (δραματουργός στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση) και ο Πρόδρομος Τσιαβός (Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση)

Plásmata: BodiesReimagined, Διαδικτυακό συνέδριο

Κυριακή 26 & Δευτέρα 27 Ιουνίου / 18:00-20:30, online

Μέσα από δύο μέρες συζητήσεων, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί και ερευνητές/ερευνήτριες συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τι είδους σώματα δημιουργούμε μέσω των τεχνολογιών και των τεχνολογικών κόσμων· σώματα που είναι ανισότιμα, αόρατα, απόντα, ελεγχόμενα ή καθοριζόμενα από δυαδικότητες. Πώς επινοούν εκ νέου οι καλλιτέχνες τα σώματα και υπονομεύουν τους ψηφιακούς κόσμους; Τι είδους σώματα οραματιζόμαστε, δημιουργούμε και κατασκευάζουμε; Μπορούν άραγε νέες ανθρώπινες μορφές –οργανικές και μηχανικές, ανθρώπινες και μη ανθρώπινες– ενσωματωμένες στη φύση, να μας βοηθήσουν να επανεξετάσουμε την ανθρωπινότητα και να οραματιστούμε πολλαπλές προοπτικές και ισότητα ανάμεσα σε όλες τις μορφές ζωής; Επιμέλεια: Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, Future Everything.

Πρόγραμμα | 1η μέρα - 26.06.2022

18:00 | Εισαγωγή

Πρόδρομος Τσιαβός (Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση)

Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, FutureEverything

18:05 | Absent bodies: Value, (in)equality, control and bodies [Απόντα σώματα: Αξία, (αν)ισότητα, έλεγχος και σώματα]

Παρεμβάσεις από τις καλλιτέχνιδες Danielle Brathwaite-Shirley, Caroline Sinders και τον καλλιτέχνη Ekene Ijeoma

Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωταπαντήσεις με το κοινό

19:05 | Brave new worlds [Θαυμαστοί καινούριοι κόσμοι]

Μια συζήτηση ανάμεσα στις Keiken και τη Lucy Sollitt για φαντασίες metaverse, ψηφιακούς κόσμους και ταυτότητες

Πρόγραμμα | 2η μέρα - 27.06.2022

18:00 | Εισαγωγή

Πρόδρομος Τσιαβός (Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση)

Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, FutureEverything

18:05 | Breaking the binary: Technoscience, future bodies and gender politics [Ανατρέποντας τα δίπολα: Τεχνοεπιστήμη, μελλοντικά σώματα και έμφυλες πολιτικές]

Παρεμβάσεις από τις καλλιτέχνιδες Dora Bartilotti, Mary Maggic και Ani Liu

Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωταπαντήσεις με το κοινό

Συντονίζει η Helen Kaplinsky, επιμελήτρια, συγγραφέας και ερευνήτρια

19:05 | More than human: rethinking humanness [Πάνω από τον άνθρωπο: επανεξέταση της ανθρωπινότητας]

Μια συζήτηση που εμβαθύνει στις πρακτικές, τις θεωρίες και το νόημα πίσω από τις ιδέες της υβριδικότητας, του μετανθρωπισμού, των διαειδικών σχέσεων και της συμβίωσης. Με την Piritta Puhto, επιμελήτρια και επικεφαλής παραγωγό στην Bioart Society, την καλλιτέχνιδα και ερευνήτρια Saša Spačal και την Ariane Koek, Ιδρυτική Διευθύντρια Τεχνών στο CERN
 

"Plásmata: Bodies, Dreams, and Data" στο Πεδίον του Άρεως: To Virtual Embalming του Frederik Heyman © Στέλιος Τζέτζιας

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Μια σειρά από συναυλίες και περφόρμανς από το MovementRadio, με ελεύθερη είσοδο.

Πρόγραμμα

24.06 | 21:15 – 22:00, Wera, Τσέλο & Ηλεκτρονικά, Χώρος: Στο έκθεμα "AnotherMoon"

25.06 | 21:15 – 22:00, ΦΩΝΟΠΤΙΚΟΝ (Fonoptikon), Ηλεκτρονικά & Βίντεο, Θέατρο Αλίκη

01.07 | 20:15 – 21:00, Broke The Vase, Ηλεκτρονικά, Χώρος: Στο έκθεμα "Another Moon"

02.07 | 20:15 – 21:20, Moose & Black Athena, Hip Hop & DJ Set, Θέατρο Αλίκη

05.07 | 21:15 – 22:00, DigitallyBaptized / Η ποίηση πρέπει να χορεύεται, Ποίηση & Ηλεκτρονικά, Χώρος: Στο έκθεμα "AnotherMoon"

09.07 | 20:30 – 21:30, Νάσος Σωπύλης, Πιάνο, Γαρδένια


INFO:
Plásmata: Bodies, Dreams, and Data
Πεδίον του Άρεως
Διάρκεια έκθεσης: έως 10 Ιουλίου 2022
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: καθημερινά, 18:30 - 22:30
Είσοδος ελεύθερη