Εικαστικα

Απόπειρα βανδαλισμού της Τζοκόντα: Άνδρας πέταξε τούρτα στον διάσημο πίνακα (βίντεο)

Ο δράστης είχε μεταμφιεστεί σε ηλικιωμένη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζοκόντα - Μόνα Λίζα: Επισκέπτες του μουσείου απαθανατίζουν τον διάσημο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μετά την επίθεση με τούρτα
Τζοκόντα - Μόνα Λίζα: Τούρτα πάνω στον διάσημο πίνακα © Twitter / Lukee

Τζοκόντα: Άνδρας μεταμφιέστηκε σε ηλικιωμένη και αποπειράθηκε να βανδαλίσει τον διάσημο πίνακα, πετώντας τούρτα - Η αντίδραση του Μουσείου

Απόπειρα βανδαλισμού της Τζοκόντα του Λεονάρντο ντα Βίντσι καταγράφηκε την Κυριακή (29/5) στο Μουσείο του Λούβρου όταν ένας άνδρας πέταξε τούρτα στον διάσημο πίνακα, θέτοντας σε συναγερμό την ασφάλεια του μουσείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας επισκέπτης, μεταμφιεσμένος σε ηλικιωμένη γυναίκα και σε αναπηρικό καροτσάκι, κάποια στιγμή πλησίασε τον πίνακα με τη Monna Lisa, σηκώθηκε όρθιος και πέταξε μια τούρτα με σαντιγί φωνάζοντας «για τη σωτηρία του Πλανήτη».  Οι άντρες της ασφάλειας αμέσως ακινητοποίησαν τον δράστη, και ενώ τον απομάκρυναν από την αίθουσα. Ο άνδρας πρόλαβε και πέταξε στο πάτωμα μερικά τριαντάφυλλα.

Ο διάσημος πίνακας δεν υπέστη ζημιά, καθώς τον προστατεύει γυάλινη τζαμαρία. Δεν δόθηκε μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο του δράστη και παραμένει άγνωστος ο λόγος της επίθεσης.

Τζοκόντα: Η κλοπή του διάσημου πίνακα το 1911 - Ποιος ήταν ο δράστης

Ο διάσημος πίνακας της Τζοκόντα κλάπηκε στις 21 Αυγούστου του 1911. Την επόμενη μέρα, ο Λουί Μπερού, ένας ζωγράφος, περπατώντας στο Λούβρο, πήγε στο Salon Carré όπου βρισκόταν η Μόνα Λίζα επί πέντε χρόνια. Στο σημείο υπήρχαν 4 σιδερένιοι πάσαλοι, αλλά ο πίνακας πουθενά. Ο Μπερού ενημέρωσε τον υπεύθυνο της ασφάλειας εκείνου του τομέα, ο οποίος νόμιζε πως ο πίνακας φωτογραφιζόταν για εμπορικούς λόγους. Λίγες ώρες αργότερα, ο Μπερού μαζί με τον επικεφαλής της ασφάλειας του τομέα επικοινώνησαν με τον επικεφαλής του τομέα, και επιβεβαιώθηκε ότι η Μόνα Λίζα δεν βρισκόταν με τους φωτογράφους. Το Λούβρο έκλεισε για μια εβδομάδα για να διευκολυνθεί η έρευνα για την κλοπή.

Ο Γάλλος ποιητής, Γκιγιώμ Απολλιναίρ, θεωρήθηκε ύποπτος, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Ο Απολλιναίρ προσπάθησε να εμπλέξει στην υπόθεση τον φίλο του, Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος επίσης ανακρίθηκε, αλλά αργότερα και οι δύο απαλλάχθηκαν των κατηγοριών.

Τζοκόντα - Μόνα Λίζα: Επισκέπτες τραβούν φωτογραφίες
Τζοκόντα - Μόνα Λίζα © Unsplash

Η Μόνα Λίζα είχε κλαπεί από τον Βιντσέντσο Περούτζια (Vincenzo Peruggia), υπάλληλο του Λούβρου, ο οποίος μπήκε στο μουσείο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, κρύφτηκε σε μία ντουλάπα και βγήκε από το μουσείο αφού αυτό είχε κλείσει, κρύβοντας τον πίνακα κάτω από το παλτό του. Ο Περούτζια ήταν Ιταλός και πίστευε πως ο πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι έπρεπε να επιστραφεί στην Ιταλία και να εκτίθεται σε ιταλικό μουσείο. Ένα από τα κίνητρα του Περούτζια πιθανόν να ήταν και το γεγονός ότι ένας φίλος του πουλούσε αντίγραφα του πίνακα, η αξία των οποίων θα αυξανόταν ραγδαία μετά την κλοπή του αυθεντικού. Αφού κράτησε τον πίνακα στο διαμέρισμά του για δύο χρόνια, τελικά συνελήφθη όταν προσπάθησε να τον πουλήσει στους διοικητές της πινακοθήκης Ουφίτσι στη Φλωρεντία. Ο Περούτζια επικροτήθηκε στην Ιταλία για τον πατριωτισμό του και εξέτισε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για το έγκλημα που διέπραξε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ου αιώνα
Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ού αιώνα

Μια έκθεση για την επιρροή των κόμικς στη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από δημιουργίες των Δ. Αϊδίνη, Σπ. Βερύκιου, St. Giannakos, Δ. Παπαϊωάννου, K. Haring, Roy Lichtenstein, R. Pettibon κ.ά. στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.