Εικαστικα

Ο «Βυρωνικός Κώδικας» της Λυδίας Βενιέρη

Μια νέα ταινία για τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα και σχετικά ζωγραφικά έργα της γνωστής εικαστικού παρουσιάζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 823
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο «Βυρωνικός Κώδιξ» της Λυδίας Βενιέρη στη Δημοτική Πινακοθήκη, σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά.

Πόσο μπορεί ένα ιστορικό πρόσωπο να διεγείρει το ενδιαφέρον ενός καλλιτέχνη; Στην περίπτωση της Λυδίας Βενιέρη, η ενασχόλησή της με τον Λόρδο Βύρωνα κρατά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, απέδωσε έως το 2017 πάνω από 720 ζωγραφικά έργα σε χαρτί και συνεχίζεται και σε οπτικοακουστικό φορμά. Μέχρι τις 8 Μαΐου η πρωτότυπη ταινία που δημιούργησε με θέμα τη ζωή και το έργο του εμβληματικού φιλέλληνα ποιητή καθώς και ένας σημαντικός αριθμός έργων της παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο, στο πλαίσιο του προγράμματος Culture is Athens. 

Η Βενιέρη μελέτησε ιστορικές πήγες, αναψηλάφησε γεγονότα, έψαξε για στοιχεία και πρόσωπα που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τη ζωή και το έργο της κεντρικής φιγούρας της έρευνάς της και αφοσιώθηκε στην απόδοση της ιστορίας με τον δικό της τρόπο. Τα έργα σταδιακά πλήθαιναν συνθέτοντας ένα αφήγημα και μια πρωτότυπη εικαστική βιογραφία του σημαντικού ποιητή, συγγραφέα και συμβόλου του ευρωπαϊκού ρομαντισμού, που αγάπησε την Ελλάδα και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι το 1824. Το σύνολό τους ονομάστηκε από την ίδια Βυρωνικός Κώδιξ, καθώς διαμορφώνει ενότητες που αφορούν στο έργο, τις θέσεις, τον αγώνα και το τέλος του Βύρωνα. Η σύνθεσή τους αποτελεί τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα και τις συνθήκες ζωής και θανάτου του και, ταυτόχρονα, προτείνουν κλειδιά προσέγγισης και ανάγνωσής τους. 

Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά και όπως σημειώνεται: «Πρόκειται για ένα μωσαϊκό που, εκτός από μια πλήρη εικαστική πρόταση της δημιουργού του, συνιστά ένα ζωγραφικό αφήγημα τόσο πυκνό, που αβίαστα οδήγησε στην ιδέα μιας ταινίας, για μια προσωπικότητα της παγκόσμιας διανόησης και λογοτεχνίας που συνδέθηκε μοιραία, αλλά από επιλογή, με την Ελλάδα.Ο μεστός αφηγηματικός λόγος της Λυδίας Βενιέρη, αν και ακολουθεί πιστά την ατμόσφαιρα και την αισθητική της εποχής στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία, εικονοποιείται με μια σύγχρονη και εναλλασσόμενη εικαστική γραφή, με μεγάλη ελευθερία».