Εικαστικα

Ο Brice Marden εκθέτει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Έργα του διάσημου καλλιτέχνη που αποκαλύπτουν τον συντονισμό του με την αρχαιοελληνική κληρονομιά παρουσιάζονται από τον Μάιο στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι»

Ιωάννα Γκομούζα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στην εξηντάχρονη εικαστική πορεία του έχει δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο σώμα δουλειάς που χαρακτηρίζεται από τη χειρονομιακή απλότητα και αντλεί από τη μακρά ιστορία της τέχνης συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από τον μινιμαλισμό και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό όσο και από την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση. Ανοιχτούς λογαριασμούς, όμως, ο Μπράις Μάρντεν διατηρεί εδώ και μισόν αιώνα (από το 1971 συγκεκριμένα) και με το τοπίο της χώρας μας και την ελληνική αρχαιότητα, καθώς διατηρεί κατοικία στην Ύδρα, όπου περνά στιγμές από τα καλοκαίρια του μαζί με την, επίσης ζωγράφο, γυναίκα του Έλεν.

"Brice Marden και ελληνική αρχαιότητα": τo έργο του Hydra Group II (1979-1981) έρχεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Φωτογραφία: Alan Zindman © 2022 Brice Marden / Artists Rights Society (ARS), Νέα Υόρκη

Στιγμιότυπα από αυτή την ζωντανή συνομιλία έρχονται να μας συναντήσουν στην πρώτη του ατομική έκθεση σε μουσείο στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της σειράς «Θεϊκοί Διάλογοι», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί φέτος τον Αμερικανό διάσημο καλλιτέχνη να παρουσιάσει δουλειά του σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του, σε μια έκθεση που επιμελείται ο επιμελητής και εικαστικός Δημήτρης Αντωνίτσης.

«Η καθαρότητα του υδραϊκού τοπίου έχει επηρεάσει βαθιά τον Μάρντεν, ο οποίος παρατηρεί τη φύση και δημιουργεί» σημειώνει ο επιμελητής και συνεχίζει: «Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα περιλαμβάνει έργα από όλο το εύρος της δουλειάς του που αποκαλύπτουν τον συντονισμό του καλλιτέχνη με τη μεταφυσικότητα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Ζωγραφικοί πίνακες, σχέδια, σημειωματάρια που φανερώνουν την οξεία παρατηρητικότητα και τη σπάνια αφαιρετική του ματιά, θα συνυπάρξουν με επιλεγμένες κυκλαδικές, κυπριακές, όπως και αρχαιότητες της κλασικής εποχής, προσκαλώντας τον θεατή να αποκωδικοποιήσει το εικαστικό λεξιλόγιο αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη».

Πήλινο καλαθόσχημο αγγείο της Πρωτοκυπριακής Ι περιόδου (2500 – 2300 π.Χ.).από τη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης © Ειρήνη Μίαρη / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Λίγα λόγια για τον Brice Marden

Γεννημένος το 1938 στο Bronxville της Νέας Υόρκης, ζει και εργάζεται στην αμερικανική μεγαλούπολη. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο, όπως σε αυτές των: Tate του Λονδίνου, Kunstmuseum της Βασιλείας, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, Solomon R. Guggenheim Museum της Νέας Υόρκης, Whitney Museum of American Art της Νέας Υόρκης, Philadelphia Museum of Art, Hirshhorn Museum and Sculpture Garden της Ουάσινγκτον, Art Institute of Chicago, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, Saint Louis Art Museum, Museum of Fine Arts του Χιούστον, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και Musée des beaux-arts du Canada στην Οτάβα.

Brice Marden και ελληνική αρχαιότητα: το Hydra Group II (1979-1981) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Φωτό: Alan Zindman © 2022 Brice Marden / Artists Rights Society (ARS), Νέα Υόρκη

Στις μεγάλες εκθέσεις του περιλαμβάνονται η έκθεση στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη (1975), η έκθεση Paintings, Drawings, Etchings 1975–80 στο Μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ (1981, η οποία ταξίδεψε στη Whitechapel Art Gallery στο Λονδίνο), η έκθεση Cold Mountain στο Dia Center for the Arts στη Νέα Υόρκη (1991, η οποία ταξίδεψε στο Walker Art Center στη Μιννεάπολη, στη Menil Collection στο Χιούστον, και στο Städtisches Kunstmuseum στη Βόννη), η έκθεση A Retrospective of Paintings and Drawings στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (2006–07, η οποία παρουσιάστηκε, επίσης, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και στο Hamburger Bahnhof–Museum für Gegenwart στο Βερολίνο), η έκθεση Morocco στο Musée Yves Saint Laurent στο Μαρακές (2019), η έκθεση Think of Themas Spaces: Brice Mardens Drawings στη Menil Collection στο Χιούστον (2020) και η έκθεση Brice Marden. Inner Space στο Kunstmuseum Basel στη Βασιλεία (2022).


INFO:
Brice Marden και ελληνική αρχαιότητα
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 210 7228321-3
Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου έως 29 Αυγούστου 2022