Εικαστικα

Τα ερωτικά της Βαρβάρας Λιακουνάκου στην Citronne Gallery

Στη νέα της δουλειά ζευγάρια και μοναχικές φιγούρες αναζητούν την ένωση και τον έρωτα μέσα από την εξερεύνηση του εαυτού τους

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαρβάρα Λιακουνάκου, "Μαζί" (2020)
Βαρβάρα Λιακουνάκου, "Μαζί" (2020). Παραχώρηση της Citronne Gallery και της ζωγράφου

Βαρβάρα Λιακουνάκου: νέα ζωγραφικά της έργα στην Citronne Gallery

Δεκαπέντε έργα σε καμβά και δέκα σε χαρτί, δημιουργίες της περιόδου 2017-2021, εκθέτει από τις 24 Φεβρουαρίου η Βαρβάρα Λιακουνάκου στην Citronne στο Κολωνάκι.
Με τίτλο «Ένωση», η πρώτη της συνεργασία με την γκαλερί συνοδεύεται και από την παρουσίαση της ομότιτλης μονογραφικής έκδοσης που σχεδιάστηκε και τυπώθηκε στο Τορίνο από τον εκδοτικό οίκο Umberto Allemandi.

Βαρβάρα Λιακουνάκου, "Amore sacro" (2020)
Το έργο της Βαρβάρας Λιακουνάκου "Amore sacro" (2020). Παραχώρηση της Citronne Gallery και της ζωγράφου

Η ίδια επισημαίνει ότι σ’ αυτή την έκθεση την απασχολεί το θέμα της αγάπης και του έρωτα. «Επηρεασμένη από την ποίηση και τη φιλοσοφία του Τζελαλαντίν Ρουμί (1207-1273), του μεγαλύτερου Σούφι μυστικού ποιητή της Ανατολής, εκθέτω έργα με ζευγάρια και μοναχικές φιγούρες που αναζητούν την ένωση μέσα από την εξερεύνηση του εαυτού τους».

Βαρβάρα Λιακουνάκου, "Η πτώση" (2020)
Το έργο της Βαρβάρας Λιακουνάκου "Η πτώση" (2020). Παραχώρηση της Citronne Gallery και της ζωγράφου

Βαρβάρα Λιακουνάκου, "Μόνη" (2019)
Το έργο της Βαρβάρας Λιακουνάκου "Μόνη" (2019). Παραχώρηση της Citronne Gallery και της ζωγράφου

H Ελισάβετ Πλέσσα, επιμελήτρια της έκθεσης και της σχετικής έκδοσης επισημαίνει την αποκλειστική χρήση του λαδοπαστέλ που η Λιακουνάκου χρησιμοποιεί σε πολλούς καμβάδες των τελευταίων πέντε ετών και «χειρίζεται όπως το στυλό μελάνης στα χαρτιά της, δημιουργώντας καταιγίδες γραμμών που συνδιαλέγονται με το λευκό του χαρτιού ενώ διαμορφώνουν τα εικονιζόμενα. Στα έργα αυτά, αναζητήσεις της διαφάνειας, όλα ρυθμίζονται από τις ανταύγειες που διαπερνούν τα πλέγματα των γραμμών. Ακόμα και το μαύρο λειτουργεί διαφορετικά σε αυτές τις πρόσφατες συνθέσεις, δείχνοντας το φως και όχι το σκοτάδι. Τα περιγράμματα χάνουν τη σαφήνειά τους και τα χρώματα εγκαταλείπουν την έντασή τους για χάρη ενός αντιφεγγίσματος που προσδίδει μια αίσθηση ιερού στις παραστάσεις αυτές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βαρβάρα Λιακουνάκου, Χωρίς τίτλο (2010-2021)
Έργο της Βαρβάρας Λιακουνάκου (Χωρίς τίτλο, 2010-2021) στην έκθεση με τίτλο "Ένωση". Παραχώρηση της Citronne Gallery και της ζωγράφου

Βαρβάρα Λιακουνάκου: Βιογραφικό σημείωμα

Η Βαρβάρα Λιακουνάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1997-2001). Στο παρελθόν έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα, τη νότια Κρήτη και τη Νέα Υόρκη (2001-2014). Είναι συνδιοργανώτρια του Mudhouse Residency στον Άγιο Ιωάννη της Κρήτης, όπου διδάσκει ζωγραφική. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος και συνδιοργανώτρια του Athena Standards Residency στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη νότια Κρήτη.


INFO:
Βαρβάρα Λιακουνάκου, «Ένωση»
Citronne Gallery, Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι
Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, 18:00-22:00
Διάρκεια: 24 Φεβρουαρίου 2022 - 2 Απριλίου 2022

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.