- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη στο ιστορικό εργοστάσιό της στο Ν. Φάληρο
Στους Βασιλική Λεγάκη, Παναγιώτη Βορριά, Έφη Σπύρου, Απόστολο Μητρόπουλο και Δημήτρη Τράγκα τα βραβεία του διαγωνισμού. Εκτίθενται έργα 32 καλλιτεχνών
«Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη»: έργα 32 καλλιτεχνών στο ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο
Οι γεννήτριές του τέθηκαν σε λειτουργία στις αρχές του περασμένου αιώνα και για επτά δεκαετίες έδωσαν κίνηση στους τροχιόδρομους, στον σιδηρόδρομο Αθηνών-Πειραιώς αλλά και σε βιομηχανίες. Υπήρξε το πρώτο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, σ’ έναν χώρο που καταγράφηκε και στο σελιλόιντ καθώς το καλοκαίρι του 1971 υπήρξε σκηνικό για την αντιπολεμική ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» του Θανάση Βέγγου (ο πατέρας του οποίου εργάστηκε εδώ).
Αν κατηφορίζοντας με τον ηλεκτρικό στον Πειραιά έχει κλέψει την προσοχή σου το ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου υπάρχει τρόπος κι αφορμή για να τρυπώσεις στο αποκατεστημένο βιομηχανικό κτίριο. Στο κουκούλι του δεν θα ανακαλύψεις μόνο μηχανήματα του ιστορικού σταθμού παραγωγής ενέργειας (όπως τους εντυπωσιακούς ατσάλινους στρεφόμενους μετασχηματιστές), αλλά και τα έργα 32 καλλιτεχνών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη».
Στοιχεία όπως η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός αλλά και το πλούσιο αρχείο της εταιρείας αποτέλεσαν «υλικά» τα οποία κλήθηκαν να επεξεργαστούν θεματικά και φορμαλιστικά οι καλλιτέχνες προκειμένου να καταθέσουν δημιουργίες εμπνευσμένες από τις εγκαταστάσεις, τα υλικά, τις εφαρμογές και την επανάσταση που έφερε στον τρόπο ζωής ο ηλεκτρισμός.
Τα βραβεία, που συνοδεύονται και από χρηματικό έπαθλο, απέσπασαν με σειρά κατάταξης η ηχητική εγκατάσταση «Περιστροφές» της Βασιλικής Λεγάκη, η εγκατάσταση με σωλήνες νέον «Μην πατήσεις τη γραμμή» του Παναγιώτη Βορριά, το έργο από βελούδο και ανακλαστικές ταινίες της Έφης Σπύρου «Μουσική ενός φλεγόμενου αστέρα», η επίτοιχη εγκατάσταση «Expressing electricity» του Απόστολου Μητρόπουλου και ο πίνακας με τίτλο «Αστερισμός του κεραυνού» του Δημήτρη Τράγκα.
Τις συμμετοχές έκριναν ο φωτογράφος Πάνος Κοκκινιάς, η ιστορικός-βιομηχανική αρχαιολόγος Μαρία Μαυροειδή, οι καλλιτέχνες Ηλίας Παπαηλιάκης και Νίκος Ναυρίδης, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, ο συνιδρυτής της πολυβραβευμένης ομάδας οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικού σχεδιασμού Beetroot Design Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και η ιστορικός της τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, η οποία επιμελείται και την έκθεση.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο City Guide της ATHENS VOICE