Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας
Ζωγραφικές ασκήσεις μικρής ευτυχίας στην Αίθουσα Τέχνης ArteVisione
Μια συζήτηση με την επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού για την έκθεση «Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας» στην Αίθουσα Τέχνης Arte Visione.
Ένα γοητευτικό αθηναϊκό αυτοαναφορικό αφήγημα ξεκίνησε να τρέχει στην ArteVisione του Νίκου Χιωτίνη από τον Φεβρουάριο του 2018 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Έναν χρόνο μετά τη θεματική της πρώτης, εναρκτήριας έκθεσης της γκαλερί και τίτλο «Παγκράτι – Κολιάτσου», η ιδέα επεκτάθηκε με το «The Way We Were (Τα καλύτερά μας χρόνια)», μια ελεύθερη περιπλάνηση από πλευράς καλλιτεχνών σε αγαπημένες γειτονιές και δρόμους, σε συναντήσεις, πάρτι, φιλίες και έρωτες της ασφαλούς παιδικής ηλικίας. Η νοσταλγική αθηναϊκή εφηβεία, όπως τη βίωσαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια περασμένων δεκαετιών και με εντελώς διαφορετικές αστικές συνθήκες, ήταν η πρώτη ύλη της.
Τον Ιανουάριο του 2020 έγινε το επόμενο βήμα. Τη σκυτάλη σε αυτές τις περιπλανήσεις μνήμης, σώματος και επιθυμίας επί της αθηναϊκής φλανερί πήρε η θεματική με τίτλο «Après la fête (Μετά τη γιορτή)». Η πόλη πρωταγωνιστεί και πάλι υπό μορφή έργων που επιχειρούν τη διάσωση κάθε μικρής μνημονευμένης εορταστικής στιγμής.
Μάρτιος του 2021: Το αφήγημα «Η Επέτειος», λόγω του εγκλεισμού από τον ιό, αποτέλεσε μια διαδικτυακή γιορτή, με συμμετοχή της διευρυμένης πλέον ομάδας συνεργατών και φίλων της γκαλερί, που διερευνούν το συμβολικό νόημα της Επετείου των 200 ετών από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, υπό τη δυστοπία της αποστασιοποίησης λόγω καραντίνας.
Με την επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού, που αδιάλειπτα και αδιάσπαστα συνεχίζει να τρέχει την ιδέα, ανταμώσαμε στο Flower της πλατείας Μαβίλη. Αιτία η καινούργια θεματική, πάντα στην ArteVisione, που εξελίσσει την ιδέα της περιπλάνησης αλλά και της συνύπαρξης, με θεωρητικό πλαίσιο την ιδέα της ευτυχίας. Επεξηγεί.
«Στις μικρές αθόρυβες και αθέατες δόσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός μας. Εδώ εστιάζει το πέμπτο μας επετειακό αφήγημα με τίτλο “Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας”. Η ομαδική έκθεση αντλεί το θεωρητικό της πλαίσιο από κάποιες λέξεις του Νίκου Καζαντζάκη: “Η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας”, γράφει στο έργο του “Αναφορά στον Γκρέκο”.
»Στο κάδρο μπαίνουν άλλοι δυο συγγραφείς: “Οι ευτυχίες της στιγμής γίνονται από εκδηλώσεις στιγμιαίες, από τις καλοσύνες που ξεχνιούνται πολύ γρήγορα, από ένα φιλί ή ένα χαμόγελο, από μια γλυκιά ματιά, από έναν ευγενικό λόγο, από το αίσθημα της ευγνωμοσύνης” γράφει ο Σάμιουελ Κόλεριτζ, ενώ, “αν η ευημερία δημιουργεί τέρατα, η αντιξοότητα δημιουργεί ανθρώπους” καταλήγει ο Βίκτωρ Ουγκώ».
»Ασκήσεις μικρής ευτυχίας. Αυτή είναι η ιδέα μας με αφορμή τα 2 τελευταία δύσκολα χρόνια ενός διαφορετικού για τον καθένα μας βίο. Κι αυτές οι μικρές καθημερινές αντιστάσεις και διαφυγές μας, καταμεσής μιας συνθήκης κόντρα στους αλλοτινούς τρόπους της “ζωής” πριν τον ιό. Θα δεις έργα-σκέψεις και οπτικές σημειώσεις, ενδιάμεσες στίξεις και αυτοαναφορικές εικόνες για ό,τι μικρό και πολύτιμο αποτέλεσε απαντοχή και ανακούφιση για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες κατά το διάστημα που όλοι μας δοκιμαστήκαμε και όλα δοκιμάστηκαν. Για ό,τι μας χάρισε συντροφιά και ομορφιά και μας έδωσε θάρρος, για ό,τι μας κράτησε όσο το δυνατόν περισσότερο στεγανούς. Έργα μικρής κλίμακας που συνομιλούν με τον τρόπο των σελίδων ενός προσωπικού ημερολογίου, υπό την επιταγή μιας απόλυτα χαμηλόφωνης ειλικρίνειας. Η έκθεση αποτελεί τη νοητή συνέχεια της σπονδυλωτής συνεργασίας μου ως ανεξάρτητης επιμελήτριας με την ArteVisione, στο πλαίσιο της οποίας ξεδιπλώνονται και πάλι ο χρόνος και ο τόπος της Αθήνας και μαζί τους χρόνοι και τόποι εαυτών και εαυτού». To the point...
Συμμετέχουν: Κώστας Αγγελάκης, Χρήστος Αλατσάκης, Ντίνα Αναστασιάδου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κατερίνα Ασλανίδου, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Κική Βουλγαρέλη, Κατερίνα Γραφανάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Δέσποινα Καλλιγά, Μηνάς Καμπιτάκης, Εβίτα Κανέλλου, Νίκος Κόνιαρης, Γεωργία Κοκκίνη, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Ελένη Κυριαζοπούλου, Νίκος Λεοντόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Janet Λιοδάκη, Λίλα Μαδούρου, Σωτήρης Μαμουτόπουλος, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Αθηνά Μπίκου, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ρούλη Μπούα, Ισαβέλλα Ντάσση, Ιωάννα Ξανθοπούλου, Ιόλη Ξιφαρά, Γεύσω Παπαδάκη, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Μαρία Πάστρα, Μαριέττα Πεπελάση, Ελένη Πεχλιβάνη, Κατερίνα Πολυζωίδη - Μαυρολέων, Νίκη Πρόκου, Κατερίνα Σαράφη, Ιφιγένεια Σδούκου, Αντωνία Σιμάτου, Μαρίνα Στελλάτου, Μαρία Τζιροζίδου, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη -Χατζημηνά, Κατερίνα Τσεμπελή, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Αγάπη Φεσατίδου - Ψαράκη, Βιργινία Φιλιππούση, Μαρία Χαλκιά, Μαρία Χάνιου, Βασίλης Χαντζής, Αθηνά Χατζή, Νίκος Χιωτίνης, Πένυ Χονδρογιάννη, Κυριακή Χριστακοπούλου.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο City Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.