Εικαστικα

Ζαχαρίας Αρβανίτης: Οι αγωνιστές του 1821 στην Εθνική Πινακοθήκη

Με έκθεση χαρακτικών του ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ ανοίγει ο νέος εκθεσιακός χώρος στο μεσοπάτωμα της ΕΠΜΑΣ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε χαρακτικό του Ζαχαρία Αρβανίτη
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε χαρακτικό του Ζαχαρία Αρβανίτη

O Ζαχαρίας Αρβανίτης εκθέτει στην Εθνική Πινακοθήκη χαρακτικά του με τους Αγωνιστές του 1821.

Με μια έκθεση αφιερωμένη στους Αγωνιστές του ’21 αποχαιρετά την επετειακή χρονιά για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Με την έκθεση αυτή, που είναι ήδη ανοικτή, εγκαινιάζεται ένας νέος εκθεσιακός χώρος, στο μεσοπάτωμα, που προορίζεται να φιλοξενήσει μικρές εκθέσεις σχεδίων, χαρακτικών, φωτογραφίας ή εκθέσεις-ντοσιέ.

Η έκθεση «Μεγαλογραφίες Αγωνιστών» περιλαμβάνει είκοσι χαρακτικά του Ζαχαρία Αρβανίτη, που απεικονίζουν ισάριθμα υπερμεγέθη πορτρέτα των κυριότερων πρωταγωνιστών του ’21. Τον όρο «μεγαλογραφία» χρησιμοποίησε το 1844 ο τότε Πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης για να προσδιορίσει το μέγεθος της ζωγραφικής απεικόνισης του Γεώργιου Καραϊσκάκη, που ζήτησε να του φιλοτεχνήσουν οι αδελφοί Γεώργιος και Φίλιππος Μαργαρίτης.

«Το υπερβάλλον μέγεθος, αλλά κυρίως το ήθος και η εκφραστική δύναμη που αποπνέουν οι προσωπογραφίες των Αγωνιστών, που χάραξε σε τεχνητό ξύλο MDF ο Ζαχαρίας Αρβανίτης, εξηγούν γιατί τις αποκαλέσαμε “μεγαλογραφίες”» διευκρινίζει η διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και συνεχίζει: «Δεινός σχεδιαστής, ο καλλιτέχνης επινοεί μια πρωτότυπη, ευλύγιστη και πυκνή χειρονομία χάραξης, ικανή να υπηρετήσει τις πλαστικές και εκφραστικές απαιτήσεις αυτών των ιδιαίτερων έργων. Με όργανο το διεισδυτικό σχέδιο και τη δραματική χρήση του σκιοφωτισμού, τα αδρά πρόσωπα των Αγωνιστών μεταμορφώνονται σε ευανάγνωστη εικόνα του χαρακτήρα, της ψυχής και της αγωνίας, που τους είχε κυριεύσει σε μια στιγμή κρίσιμη για τον Αγώνα.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος σε χαρακτικό του Ζαχαρία Αρβανίτη
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος σε χαρακτικό του Ζαχαρία Αρβανίτη © Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Για την ίδια, ο καλλιτέχνης αποσιωπώντας τα ενδυματολογικά ή εμβληματικά στοιχεία που χαρακτήριζαν τα φιλελληνικά του πρότυπα, αναιρεί κάθε ιστορικό προσδιορισμό, προσδίδοντας στα πορτραίτα των Αγωνιστών τον χαρακτήρα αρχετύπου. «Αυτοί είναι οι ήρωες που με την πίστη και την προσήλωσή τους στον ιερό σκοπό του απελευθερωτικού Αγώνα, με την ανδρεία και την αυτοθυσία τους, μας χάρισαν την Ελευθερία. Κάθε γενιά Ελλήνων αξίζει να τους οραματίζεται με το δικό της φαντασιακό πρόσωπο και να θυμάται εσαεί ότι τους οφείλουμε τον ελεύθερο αέρα που αναπνέουμε» καταλήγει.

Ποιος είναι ο Ζαχαρίας Αρβανίτης

Ο Ζαχαρίας Αρβανίτης είναι ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ. Μαθητής και στενός συνεργάτης του Γιάννη Μόραλη και αργότερα του Δημήτρη Μυταρά στα εργαστήριά τους στην ΑΣΚΤ, συνέχισε την διδασκαλία του ως τακτικός καθηγητής και διευθυντής του Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής από το 2002. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Τα χαρακτικά της έκθεσης αποτελούν δωρεά του καλλιτέχνη προς την Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.


Εθνική Πινακοθήκη
Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα

Δευτ., Πέμ-Κυρ. 10:00-18:00 (έκδοση εισιτηρίων έως 17:00), Τετ. 10:00-21:00 (έκδοση εισιτηρίων έως 20:00).
Διάρκεια έκθεσης: έως 28 Μαρτίου 2022

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.