- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιαννούλης Χαλεπάς. Σημειώσεις για τη ζωή και το έργο του
170 χρόνια από τη γέννηση του Τήνιου γλύπτη, ακαδημαϊκοί και μελετητές προσεγγίζουν με νέα ματιά το έργο του. Ποιοι συμμετέχουν και τι θέματα θα αναπτύξουν
Ημερίδα για τον Γιαννούλη Χαλεπά, τον γλύπτη της Κοιμωμένης, στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια
Eίναι ο πιο γνωστός και πολυσυζητημένος νεοέλληνας γλύπτης, με μεγάλη βιβλιογραφία για τη ζωή και το έργο του. Τι μένει, λοιπόν, να μάθουμε για τον «τέλειο νεοκλασικό γλύπτη της Κοιμωμένης» με τη διαβόητη τραγική ζωή, ο οποίος στο τέλος του βίου του εκφράστηκε με καινοτόμες για την εποχή φόρμες; Πολλά ζητήματα που αφορούν τόσο το έργο όσο και την προσωπική του διαδρομή παραμένουν ανοιχτά για τους ερευνητές. Τι γνώση κομίζει, για παράδειγμα, η επανεξέταση των σχεδίων του σε σχέση με τη μεγάλη αλλαγή ανάμεσα στα έργα της πρώτης του περιόδου με αυτά που ακολούθησαν μετά την επιστροφή του στην Τήνο από το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας και αργότερα την εγκατάστασή του στην Αθήνα; Υπήρξε πραγματικά ασθενής ή ήταν το θύμα μιας αναχρονιστικής κοινωνίας, η οποία συνέχεε την ασθένεια με τη δαιμονοπληξία; Πώς επηρεάζεται από τον κλασικισμό και τη Σχολή του Μονάχου; Τι φανερώνει και πόσο διαφοροποιείται η ψυχογραφική ενδοσκόπηση των μορφών του μέσα στην πορεία των χρόνων; Και τι θα μπορούσε να δηλώνει η εμμονή με το γυναικείο στήθος στις δημιουργίες του;
Είναι κάποια από τα θέματα που θα συζητήσουν ακαδημαϊκοί, ιστορικοί τέχνης και ερευνητές στην ημερίδα «Γιαννούλης Χαλεπάς. Σημειώσεις για τη ζωή και το έργο του» την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου (10:00-14:00), με στόχο να παρουσιαστούν καινούργια στοιχεία αλλά και να αναθεωρηθούν κάποια δεδομένα στην έρευνα για τον πλέον γνωστό Έλληνα γλύπτη. Συνδιοργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η εκδήλωση θα διεξαχθεί τόσο με φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια όσο και με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση (livestreaming) εδώ.
Γιαννούλης Χαλεπάς. Σημειώσεις για τη ζωή και το έργο του: Το πρόγραμμα της ημερίδας
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετέχουν: η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, που τον προσεχή Φεβρουάριο ετοιμάζει μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα στον Χαλεπά· ο Γιάννης Μπόλης, δρ ιστορικός τέχνης και προϊστάμενος του Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά· η Χάρις Κανελλοπούλου, δρ ιστορικός τέχνης και επιστημονική υπεύθυνη-επιμελήτρια της συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος· ο Δημήτρης Παυλόπουλος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών· ο Μάνος Στεφανίδης, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ· ο Κώστας Δανούσης, συγγραφέας και ερευνητής της ιστορίας της νεότερης Τήνου· η Τώνια Γιαννουδάκη, δρ ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Συλλογής Γλυπτικής στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, και ο Γιάννης Γαλανόπουλος, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Οι ανακοινώσεις τους συγκεκριμένα: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γιανούλης Χαλεπάς: Διαβάζοντας ανάμεσα σε σχέδια και γλυπτά. Γιάννης Μπόλης: Ο κλασικιστής Χαλεπάς. Χάρις Κανελλοπούλου: Για την «πνευματικότητα της φόρμας»: ο Σάτυρος στο έργο του Γιαννούλη Χαλεπά και οι αισθητικές εκδοχές του στην κλασικιστική και τη μεταλογική περίοδο. Δημήτρης Παυλόπουλος: Η Κοιμωμένη του Χαλεπά από τον γύψο στο μάρμαρο. Μάνος Στεφανίδης: Η εμμονή με το γυναικείο στήθος στις δημιουργίες του μπαρμπα-Γιαννούλη. Έλλειψη και υπεραναπλήρωση. Κώστας Δανούσης: Γιαννούλης Χαλεπάς, στιγμές βίου τραγικού. Τώνια Γιαννουδάκη: Η συμβολή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου στη διάσωση και την προβολή του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά. Γιάννης Γαλανόπουλος: «Το έργο σαν ένας αυτοτελής κόσμος». Ο τεχνοκριτικός λόγος του Δ. Ε. Ευαγγελίδη για τον Γιαννούλη Χαλεπά.
INFO
Γιαννούλης Χαλεπάς. Σημειώσεις για τη ζωή και το έργο του
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, 10:00-14:00
Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια)
Για τη διά ζώσης παρουσία στην ημερίδα πρέπει να έχετε μαζί σας είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή είτε πιστοποιητικό νόσησης με ισχύ έως 6 μήνες από τη διάγνωση είτε βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού rapid test 48 ωρών. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους παρευρισκομένους στον χώρο.