Εικαστικα

«Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μια σειρά 300 σπουδαίων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βατικανό προβάλλει διάφορες πτυχές της έννοιας του «Κάλλους»

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πήλινος αττικός ερυθρόμορφος σκύφος με παράσταση Πηνελόπης καθισμένης μπροστά στον αργαλειό της. Από το Chiusi (Σιένα). Γύρω στο 440 π.Χ. Chiusi, Εθνικό Ετρουσκικό Μουσείο 62705.
Πήλινος αττικός ερυθρόμορφος σκύφος με παράσταση Πηνελόπης καθισμένης μπροστά στον αργαλειό της. Από το Chiusi (Σιένα). Γύρω στο 440 π.Χ. Chiusi, Εθνικό Ετρουσκικό Μουσείο 627 © Museo Nazionale Etrusco di Chiusi (Direzione regionale musei della Toscana).

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Παρουσιάζει την έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά» σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, από τις 29/9/2021 μέχρι τις 16/1/2022

Κάλλος. Ο αρχαίος ελληνικός όρος που σημαίνει «ομορφιά» και συσχετίζεται με το γυναικείο αλλά και το ανδρικό φύλο. Όμως η έννοια αυτού του όρου σε ανώτατο επίπεδο δεν στέκεται μόνο στην ερμηνεία «ομορφιά». Πρόκειται για μια ιδέα που εξελίχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράστηκε μέσα από την ποίηση των επικών (8ος αι. π.Χ.) και λυρικών (7ος-6ος αι. π.Χ.) ποιητών και ενσωματώθηκε σιγά σιγά στα κείμενα των φιλοσόφων του 5ου/4ου αι. π.Χ. και εξής, που αναφέρθηκαν στο «Κάλλος» ως συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής.

Πήλινο ομοίωμα μήλου. Από αποθέτη ιερού στην Πάτρα. 5ος – 3ος αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών 4644.
© ΥΠΠΟΑ/Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας/ΟΔΑΠ. Φωτογραφία: Ειρήνη Μίαρη.

Σε αυτή τη διάσταση του «Κάλλους» εστιάζει η έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά» που φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 29 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο της σειράς των πρωτοποριακών αρχαιολογικών εκθέσεών του με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η σημαντική αυτή αρχαιολογική έκθεση διοργανώνεται υπό την Επιμέλεια του διευθυντή του. Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη και του Επιμελητή Αρχαιοτήτων, Δρος Ιωάννη Δ. Φάππα.

Η έκθεση, μέσα από μια σειρά 300 σπουδαίων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βατικανό, προβάλλει διάφορες πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Μια ιδιαίτερης σημασίας και μεγάλης σε έκταση έκθεση που θα επεκταθεί σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Η έκθεση παρουσιάζεται σε δύο μεγάλες ενότητες, τον Καλλωπισμό και το Κάλλος και πραγματοποιείται με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της L’Oréal.

Χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο με ανάγλυφη παράσταση απαγωγής του Γανυμήδη από τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό. Από τη Μάκιστο, «Πετροπήγαδα». Ελληνιστική περίοδος. Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου Μ 2441.
© ΥΠΠΟΑ/Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας/ΟΔΑΠ. Φωτογραφία: Ειρήνη Μίαρη.

Πήλινος αττικός μελανόμορφος αμφορέας με την «Κρίση του Πάριδος». Άγνωστης προέλευσης. 530 – 520 π.Χ. Φλωρεντία, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 3856.
© Museo Archeologico Nazionale di Firenze (Direzione regionale musei della Toscana).

Πήλινη ερυθρόμορφη υδρία του Ζωγράφου του Αλκιμάχου, με παράσταση καθημερινής σκηνής καλλωπισμού σε γυναικωνίτη ή σκηνής προετοιμασίας γάμου. Η καθιστή μορφή κρατάει κιβώτιο μέσα στο οποίο περιέχονται κοσμήματα και ύλες καλλωπισμού ενώ η όρθια μορφή κρατά
© ΥΠΠΟΑ/Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Φωτογραφία: Σωκράτης Μαυρομμάτης.

Αφίσα της έκθεσης «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά»
Αφίσα της έκθεσης «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά»

Αφίσα για την έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά»
Αφίσα για την έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά»


Info: Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Επιμέλεια Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης & Δρ. Ιωάννης Δ. Φάππας.
29/9/2021 – 16/1/2022. 

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: Κλειστή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.