- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η νέα έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, «Το αρχιπέλαγος φλέγεται», μας ταξιδεύει στο Αιγαίο πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
Πώς μπήκαν οι Κυκλαδίτες, καπεταναίοι και πειρατές, στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας; Ποια η προεπαναστατική κοινωνία του αρχιπελάγους που αποτέλεσε ζωτικό χώρο κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων οι οποίες διαμόρφωσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι δυνάμεις του Αγώνα;
Συντονισμένη με τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Το αρχιπέλαγος φλέγεται» που οργανώνει η δραστήρια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου και εγκαινιάζει απόψε Τρίτη 3 Αυγούστου και ώρα 20:30 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Η σπονδυλωτή έκθεση, με τον εμπνευσμένο από το έργο του Ιουλίου Βερν τίτλο, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν πτυχές της ζωής στο ταραχώδες Αιγαίο πριν και κατά την διάρκεια της επανάστασης, τότε που η εμπορική δραστηριότητα και η ναυσιπλοΐα συμπορεύονταν με τη δράση των πειρατών και των κουρσάρων για να αναδυθεί στη συνέχεια η ίδια η επαναστατική ναυτική δύναμη. Όλα αυτά μέσω ενός εύρους αντικειμένων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πολύτιμα κοσμήματα, έργα τέχνης και θρησκευτικά κειμήλια.
Κεντρική φιγούρα σ’ αυτή την εκθεσιακή ενότητα δεν θα μπορούσε παρά να είναι η ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, η Bella Greca, που αποτελεί την προσωποποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς στον απελευθερωτικό αγώνα με την διάθεση του συνόλου της μεγάλης οικογενειακής της περιουσίας και την προσωπική της συμμετοχής σε πολεμικά επεισόδια του αγώνα. Ανάμεσα στα εκθέματα ο επισκέπτης θα αντικρύσει τον διαμαντένιο σταυρό της.
Ξεχωριστή ενότητα με επίκεντρο το κορυφαίο έργο του νεοελληνικού διαφωτισμού, την Χάρτα του Ρήγα, συνδέει το πνευματικό έργο με τη διαμόρφωση της εθνικής αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων και τους αγώνες τους για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Επιπλέον εδώ προβάλλεται η απήχηση των αρχαίων καταλοίπων στους ξένους περιηγητές αλλά και τους ίδιους τους Κυκλαδίτες, αναδεικνύοντας την αρχαιότητα ως ιδεολογικό πυρήνα του φιλελληνικού κινήματος.
INFO
Το αρχιπέλαγος φλέγεται
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου
Διάρκεια έκθεσης: 3 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2021