- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μοιράζεται τα μυστικά της Μεθόδου Αμπράμοβιτς με μια σειρά βίντεο στην πλατφόρμα WePresent του WeTransfer.
H γνωστή καλλιτέχνις της περφόρμανς Μαρίνα Αμπράμοβιτς συνεργάστηκε με την ηλεκτρονική πλατφόρμα WePresent, που ανήκει στη WeTransfer, για να δείξει αυτό που ονομάζει «Μέθοδο Αμπράμοβιτς» σε πάνω από 70 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα ψηφιακό μανιφέστο στο οποίο η 74χρονη καλλιτέχνις από τη Σερβία, εξηγεί τη φιλοσοφία της στην body art και την endurance art αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίον ερευνά «την παρουσία στον χώρο και τον χρόνο». Στο βίντεο δείχνει πώς η αναπνοή, η κίνηση, η ακινησία και η συγκέντρωση είναι μέρη μιας διαδικασίας που φαίνεται σχεδόν υπερβατική.
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επέλεξε να συνεργαστεί με πέντε άλλους καλλιτέχνες της περφόρμανς σχολιάζοντας τη δουλειά τους: τη Σέρβα Ana Prvacki, τον
Βραζιλιάνο Mauricio Ianês, τον Yiannis Pappas -γεννημένο στην Πάτμο που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο- τον Κινέζο Terence Koh, που ζει στη Νέα Υόρκη, και τη Regina José Galindo από τη Γουατεμάλα.
Αυτοί οι καλλιτέχνες που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς χρησιμοποιούν το σώμα τους ως στοιχείο της τέχνης και του μηνύματος που θέλουν να μεταδώσουν: το κοινό τους νήμα είναι η παρουσίαση του γυναικείου σώματος ως αντικειμένου βίας και εμπορευματοποίησης, ενώ συνήθως καλούν το κοινό να συμμετέχει στην περφόρμανς.
Με τη συνεργασία της με το Ινστιτούτο της Μαρίνα Αμπράμοβιτς η πλατφόρμα WeTransfer, η οποία υπήρξε από την αρχή ιστότοπος οπτικών τεχνών (η μεταφορά files συνοδευόταν από έκθεση βίντεο και φωτογραφίας), υπογραμμίζει την «αφοσίωσή της στους νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο» ενώ έχει ήδη δείξει τη δουλειά πάνω από 1.000 καλλιτεχνών από 100 χώρες.
Η Μέθοδος Αμπράμοβιτς, όπως εξηγεί η ίδια η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, συνδέει τους καλλιτέχνες με αυτό που ονομάζει «ανθρώπινο τώρα». Στο βίντεο οδηγεί τους θεατές μέσα από τέσσερις θεμελιώδεις ασκήσεις -την πόση νερού, το βάδισμα σε slow-motion, το μέτρημα σπυριών ρυζιού και την ανταλλαγή βλεμμάτων- σε μια ηλεκτρονική εμπειρία κατά την οποία δοκιμάζονται τα όρια του σώματος και οι δυνατότητες του νου.
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς βρίσκεται στο προσκήνιο επί 40 χρόνια. Το 2007 ίδρυσε το Ινστιτούτο το οποίο ξεκίνησε ως «πολυλειτουργικό» μουσείο στο Χάντσον της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Το 2013 συνεργάστηκε με τη Lady Gaga στο τρίτο της άλμπουμ Artpop καθώς και σε ένα βίντεο όπου η Αμερικανίδα τραγουδίστρια διάβαζε όλο το βιβλίο «Σολάρις» του Stanisław Lem.
Δείτε το εξώφυλλο που υπέγραψε για την ATHENS VOICE η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο τεύχος 472 και διαβάστε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Απρίλιο του 2016.