- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Ανδρέας Καραουλάνης, ο Καβάφης & τα animated κολάζ στη Στέγη
Μια νέα πνοή στα έργα του δημοφιλούς ποιητή με τη χρήση πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού για μια ολοκληρωμένη εμπειρία
O Ανδρέας Καραουλάνης μιλάει στην ATHENS VOICE για τα 4 ποιήματα του Καβάφη που «ζωντανεύουν» στη Στέγη 158 χρόνια μετά τη γέννησή του με τη φωνή του Saske.
Ο MC Saske στέκεται όρθιος και φορώντας ακουστικά, απαγγέλει το ποίημα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη «Τα Παράθυρα». Γύρω από τον νέο Έλληνα ράπερ, παρουσιάζεται μια εναλλαγή εικόνων, χρωμάτων και ήχων που δημιούργησε ο καταξιωμένος animator Ανδρέας Καραουλάνης και «ντύνουν» το καβαφικό σύμπαν.
Αυτό είναι το τρέιλερ της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ωνάση που με αφορμή τα 158 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη (29 Απριλίου 1853) και τα 88 χρόνια από τον θάνατό του (29 Απριλίου 1933) –μια αξιοσημείωτη ληξιαρχική σύμπτωση– κάλεσε τους δύο καλλιτέχνες να δημιουργήσουν τέσσερα έργα του ποιητή με τη μορφή animated βίντεο κολάζ, τα οποία θα προβάλει στο κανάλι στο YouTube.
Αυτοί οι σύγχρονοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες δίνουν μια νέα πνοή στα ποιήματα «Θυμήσου Σώμα…», «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά—», με τη χρήση πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού για μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Ο κορυφαίος Αλεξανδρινός ποιητής ξεκίνησε να γράφει ποιήματα για τον έρωτα, το θάνατο, τη βία, τη μέθη της εξουσίας, τον πολιτικό οπορτουνισμό και τη διάψευση των μεγάλων ιδανικών από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η ιδιομορφία στην ποίηση και τον χαρακτήρα του σε συνδυασμό με τη μοναχική ζωή που έκανε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς τηλέφωνο, αποτελούσαν μια ιδιαίτερη περίπτωση που διέφερε από τα συνήθη πρότυπα της εποχής. Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, η ποίησή του άρχισε να εξαπλώνεται τόσο στις παροικίες της Αιγύπτου όσο και στον κυρίως ελλαδικό χώρο, αποκτώντας πιστούς θαυμαστές αλλά και φανατικούς πολέμιους.
Ποια στοιχεία του έργου του Καβάφη ενέπνευσαν τον Ανδρέα Καραουλάνη για τη δημιουργία των βίντεο; «Μου αρέσει ο Καβάφης, είναι ένας μεγάλος ποιητής. Έχει μια εσωτερικότητα, ίσως μια μελαγχολία. Η ποίησή του αφήνει πολύ περιθώριο για σκέψεις, εικόνες και ιδέες. Σου δίνει ελευθερία: ένας στίχος του και μόνο, μπορεί να μεταφραστεί σε εικόνα στο μυαλό του καθενός, σε μια προσωπική εμπειρία. Στα έργα του, ο Καβάφης εμπεριέχει τη μοναχικότητα κι έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι ο άνθρωπος έχει περάσει πολύ χρόνο στο δωμάτιό του μόνος με τις σκέψεις του, με τον εαυτό του. Όπως βλέπουμε στα βίντεο οι εικόνες του δωματίου του, που προέρχονται από το προσωπικό του αρχείο, δείχνουν μια κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Αυτή τη μοναχικότητα στο δωμάτιο με ατελείωτες σκέψεις, είναι κάτι γνώριμο», λέει στην Athens Voice ο διεθνώς αναγνωρισμένος animator.
Ο Ανδρέας Καραουλάνης με σπουδές στην πληροφορική και το animation, ασχολείται με την κινούμενη εικόνα και τον σχεδιασμό διαδραστικών μέσων και πιο συγκεκριμένα την οπτική αφήγηση. Πώς είναι λοιπόν η διαδικασία δημιουργίας των animated βίντεο; «Για μένα είναι μια απλή διαδικασία. Με το Ίδρυμα Ωνάση έχω συνεργαστεί αρκετές φορές. Κάθε φορά που έρχεται ένα πρότζεκτ, μια ιδέα, συνήθως πρόκειται για ένα τραγούδι, μια ηχητική σύνθεση κι εγώ προσθέτω κινούμενες εικόνες. Είναι μια συγκεκριμένη και αφηρημένη δουλειά μαζί. Τις περισσότερες φορές οι ιδέες είναι πιο γενικές και όχι τόσο συγκεκριμένες, με την έννοια ότι συνήθως στη δουλειά μου δεν υπάρχει αυτό που λένε σενάριο, storyboard ή κάποιο αυστηρό briefing από πίσω. Υπάρχει μια ελευθερία, ένας αυθορμητισμός και αυτό είναι και το ωραίο. Τα έργα έχουν μια “φρεσκάδα”, σίγουρα και πολλά “λάθη”, είναι σαν μια πρόταση αυθόρμητα συνταγμένη χωρίς πολύ σκέψη από πίσω. Μια άμεση γνώμη», μας εξηγεί.
Ο Καβάφης συγκέντρωνε και αρχειοθετούσε το έργο του συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο. Το αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή. Το Αρχείο Καβάφη πέρασε στη διαχείριση του Ιδρύματος Ωνάση στα τέλη του 2012, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην Ελλάδα και αποφεύγοντας ενδεχόμενο κατακερματισμό του. Σκοπός του, είναι η ανοιχτότητα και η ελεύθερη πρόσβαση του αρχείου σε κοινό και ερευνητές, καθώς και η διάδοση του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Κ. Π. Καβάφη, ύστερα από την ψηφιοποίηση και την εκ νέου τεκμηρίωσή του.
Info: Τέσσερα Ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη «Ζωντανεύουν» 158 χρόνια μετά τη γέννησή του.
29 Απριλίου 2021, 09:00. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο ΕΔΩ.