Εικαστικα

Στο σπίτι όπου σύχναζε ο Σεφέρης, ο Καμί, ο Ιονέσκο…

Δύο ζωγράφοι σε μία έκθεση στο Ίδρυμα Κατακουζηνού

Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην Αθήνα του ’40 και του ’50 δύο ήταν τα στέκια όπου σύχναζε όλη η διανόηση: Το σπίτι του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού στη λεωφόρο Αμαλίας και ο «Λουμίδης» στη Σταδίου.

Ο Άγγελος Κατακουζηνός σπούδασε ψυχιατρική στο Παρίσι και παρά τις προτάσεις για δουλειά στη Γαλλία και στις Η.Π.Α., επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε μία από τις πρώτες ψυχιατρικές κλινικές, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

n 

Από το ψυχαναλυτικό του κρεβάτι πέρασαν μεταξύ άλλων ο Αλμπέρ Καμί, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο William Faulkner. Ο τελευταίος μάλιστα, θεωρούσε το απόγευμα που είχε περάσει στο σπίτι των Κατακουζηνών το μοναδικό ευχάριστο στη ζωή του. Μετά την επίσκεψή του ,έστειλε στον Άγγελο Κατακουζηνό το ακόλουθο σημείωμα: «Στο σοφό επιστήμονα, τον βαθύ κριτή της ανθρώπινης ψυχής, το φίλο μου Δρα Κατακουζηνό, ο οποίος με βοήθησε όσο κανείς άλλος να απελευθερώσω τον εαυτό μου από τα βασανιστικά ερωτήματα που με ταλαιπωρούσαν για χρόνια. Στον Δρα Κατακουζηνό από τα βάθη της ψυχής μου, πολλές, πάρα πολλές ευχαριστίες».

n

Πέρα όμως, από την επαγγελματική του ιδιότητα, ήταν άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τη τέχνη και διατηρούσε φιλικές σχέσεις με καλλιτέχνες όπως , ο Ionesco, ο Henri Cartier-Bresson, o Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Ηλίας Βενέζης, ο Άγγελος Τερζάκης, ο Γιώργος Κατσίμπαλης, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Κάρολος Κουν, ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Κώστας Ταχτσής, ο Νίκος Καββαδίας, ο Τίτος Πατρίκιος και άλλοι οι οποίοι σύχναζαν στο σπίτι του.

n

Μέσα σ’ αυτό το χώρο, τον νοτισμένο από το μελάνι σπουδαίων λογοτεχνών, γεμάτο από βιβλία με αφιερώσεις, φωτογραφίες και έπιπλα αντίκες όπως το γραφείο του Κατακουζηνού διοργανώνεται η έκθεση του Δημήτρη Αναστασίου και του Αντώνη Σμυρνιού «Εικόνες ενός ρευστού κόσμου».

n

Δύο ζωγράφοι με το δικό τους χαρακτηριστικό στίγμα ο καθένας επιχειρούν μία σύγκλιση μέσα στον πυκνά σηματοδοτημένο κόσμο της οικίας Κατακουζηνού. Συνδιοργανώνεται από την Kaplanon galleries και το Ίδρυμα Α. & Λ. Κατακουζηνού, σε επιμέλεια των Σοφίας Πελοποννησίου, Νίκου Βατόπουλου & Νίκης Παπαδάκη.

n

n

Έως 28/6, Λ. Αμαλίας 4, 5ος όρ., Πα. 17:00-20:00 Σ/Κ. 12:00-15:00