- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
The AfroGreeks: Δράσεις στην άδεια Αθήνα ενάντια στον ρατσισμό
«Ζήτω η ποίηση. Κάτω ο ρατσισμός» - Οι ήρωες που κάνουν την πόλη σκηνή «ακυρώνοντας» τους περιορισμούς
The AfroGreeks: Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης και οι ήρωες του πρότζεκτ κάνουν δράσεις στην άδεια Αθήνα, με αφορμή την Ημέρα για την Εξάλειψη Φυλετικών Διακρίσεων
Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Μια μαύρη επέτειος μνήμης με αφορμή το τραγικό περιστατικό το 1960 στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής, όπου η τοπική αστυνομία πυροβόλησε 69 φοιτητές που διαδήλωναν ειρηνικά για ίσα δικαιώματα.
Από τότε έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά η 21η Μαρτίου λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι χρειαζόμαστε επαγρύπνηση απέναντι σε στερεότυπα που επιβιώνουν, επιβάλλοντας διαχωριστικές γραμμές και αποκλεισμούς. Η συζήτηση είναι πάντα επίκαιρη και ζωτικής σημασίας για μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα, όχι για να αναδειχθούν οι επιμέρους ταυτότητες αλλά για κερδηθεί η εγγύτητα ανάμεσα στους κατοίκους της. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι πρωταγωνιστές του έργου «the AfroGreeks» μετατρέποντας την άδεια πόλη σε σκηνή που θα εκτυλίσσονται μια σειρά από δράσεις για μία ολόκληρη ημέρα.
Μα, εγγύτητα την εποχή του κορωνοϊού, θα ρωτούσε κανείς. Ναι, και για αυτό το μήνυμα είναι διπλό, το τέλος των περιορισμών πρέπει να μας βρει περισσότερο ελεύθερους, απαλλαγμένους από προκαταλήψεις και έτοιμους να αφεθούμε στην ποίηση και στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Εμπνευστές των δράσεων είναι ο αγαπημένος σκηνοθέτης και πάντα ανήσυχος κινηματογραφιστής Μενέλαος Καραμαγγιώλης και η ομάδα Documatism, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το ΥΠΠΟΑ, τον Δήμο Αθηναίων και τη Humanrights360.
Θεατές από το σπίτι
Το πρότζεκτ «the AfroGreeks» δεν είναι καινούργιο. Ξεκίνησε το 2015 στην Κυψέλη, ως μέρος ενός δημόσιου διαλόγου για την Αφρικανική κοινότητα στην Αθήνα. Από τότε συνεχίζεται µε την παρουσία του σε εκθέσεις τέχνης ως εγκατάσταση βίντεο και εργαστήριο που συνοδεύεται από ζωντανές εκδηλώσεις και συζητήσεις. Πρωταγωνιστές του είναι οι 140 Αφροέλληνες που ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα, διεκδικώντας το δικαίωμα να μπορούν να εκφραστούν μέσω της τέχνης, κάνοντας ορατούς τους αόρατους και σχηματοποιώντας μια ηχηρή αντίδραση εναντίον κάθε μορφής ρατσισμού, όπως μπορεί να τον βιώνει κάποιος «ξένος» λόγω του χρώματός του ή της διαφορετικής του ταυτότητας.
Οι περιορισμοί λόγω Covid-19 καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη κάθε τέτοια έκφραση, οπότε το ερώτημα επικαιροποιείται: Πώς μπορεί κανείς να νιώσει αυτόπτης και παρών σε δράσεις όπου απαγορεύεται να υπάρχουν θεατές; Πώς μπορεί να κερδηθεί η εγγύτητα;
Η μέρα που είναι αφιερωμένη στις Φυλετικές Διακρίσεις γίνεται ο καμβάς για να παρουσιάσουν οι ήρωες του «The AfroGreeks» δράσεις μικρής διάρκειας σε ανοιχτούς χώρους σε όλη την πόλη με μηνύματα ισότητας και εναντίον του ρατσισμού. Οι συγκεντρώσεις και οι μετακινήσεις απαγορεύονται, όμως θα μπορούμε να συμμετέχουμε από το σπίτι μας μέσω των ζωντανών μεταδόσεων από την ΕΡΤ. Η κάθε δράση θα ολοκληρώνεται με μια πανοραμική λήψη από drone: η κάμερα θα αποκαλύπτει διαφορετικές όψεις της Αθήνας ενοποιώντας την πόλη με τις δράσεις και τους θεατές από το σπίτι, και όλο αυτό θα μεταδίδεται ζωντανά στο ERTnews.gr, στο ERTflix και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Με έναν τρόπο, υπό την ισχύ των περιοριστικών μέτρων, θα μπορούμε να συμμετάσχουμε στον εορτασμό της ημέρας, περιφερόμενοι ελεύθερα στην πόλη και συμμετέχοντας στα πολιτιστικά δρώμενα και τις συζητήσεις.
Η 21η Μαρτίου, άλλωστε, έχει και έναν επιπλέον συμβολισμό. Η εαρινή ισημερία με έναν τρόπο επιβεβαιώνει την ισότητα έμπρακτα, καθώς η μέρα και η νύχτα διαρκούν το ίδιο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι ανταποκριθούμε σε μια ανοιχτή πρόσκληση για μια διαφορετική θέαση της πόλης μας, αλλά και να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση που μας αφορά όλους. Στο τέλος της μέρας, όταν αρχίζουν τα περιοριστικά μέτρα στην πόλη, οι AfroGreeks θα δημιουργήσουν μια διαδικτυακή συζήτηση στο Zoom με συμμετοχή των θεατών, όλους εμάς, με θέμα τη ζωή των καλλιτεχνών την εποχή του Covid-19. Την ώρα της συζήτησης οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις δράσεις που έγιναν μέσα στη μέρα στο ΕΡΤflix και στο ΕΡTnews.gr.
Τι θα παρακολουθήσουμε στις 21 Μαρτίου
9.30 Πεδίο Άρεως
Θεατρικό παιχνίδι με ποιήματα και μουσικές από την Αφρική και την Θράκη από τον ηθοποιό Σαμουήλ Ακινόλα, την ηθοποιό & σκηνοθέτη Ελένη Μαυρίδου, τον μουσικό Γιώργο Μαυρίδη και 6 μικρούς Αφροέλληνες μαθητές των σχολείων της Κυψέλης.
11.30 Δημαρχείο Αθήνας
Θρησκευτικά τραγούδια gospels από τον τραγουδιστή Στήβεν Αντερίντο που παίζει πιάνο και τραγουδάει.
13.00 Πλατεία Μοναστηρακίου
Streetdance από τους χορευτές Μικέλ Εργκάρ και Κόφι Γιαντόμ.
15.00 Περιστύλιο Ζαππείου
Προφορική ποίηση, bodypercussion και χορός afrobeats από ομάδα 4 κοριτσιών (Τζέσικα Ανοσίκε, Γκρέις Νουόκε, Ντεμέλζα Οκότζι, Μαρία Σακέι) και την ανθρωπολόγο χορού Νατάσα Μάρτιν.
16.30 Ταράτσα βιβλιοπωλείου Literature House στην Κυψέλη
Mουσικό δρώμενο με τραγούδια και ποίηση από τον συνθέτη McYinka.
18.00 Αίθριο Μουσείου Μπενάκη
Τραγούδια με τις Αφροελληνίδες Ελένη Νζάνγκα και Γκρέης Νουόκε και τον Στήβεν Αντερίντο στο πιάνο που τους αιφνιδιάζει ο McYinka.
20.00 Διαδικτυακή Συζήτηση
Διαδικτυακή συζήτηση με τους καλλιτέχνες του έργου και κοινό • θέμα η ζωή και οι δυσκολίες των καλλιτεχνών στην εποχή των περιορισμών του Covid19.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Η μόνιμη συλλογή εμπλουτίζεται, ενώ έχουν προγραμματιστεί σημαντικές περιοδικές εκθέσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.