Εικαστικα

Χάλκινο ειδώλιο ανακαλύφθηκε τυχαία στην Ολυμπία - Οι εκτιμήσεις

Φωτογραφίες από τον εντοπισμό και την επεξεργασία του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χάλκινο, μικρό ειδώλιο ταύρου ανακαλύφθηκε τυχαία στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας - Πώς εντοπίστηκε, ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις.

Ένα μικρό, χάλκινο ειδώλιο ταύρου εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αυτοψίας ομάδας επιστημόνων, κοντά στο Ναό του Διός στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το ειδώλιο εντοπίστηκε χάρις στην παρατηρητικότητα της αρχαιολόγου κ. Ζαχαρούλας Λεβεντούρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα κέρατό του εξείχε από την επιφάνεια του εδάφους, έπειτα και από τις πρόσφατες, έντονες βροχοπτώσεις. Αφαιρέθηκε αμέσως μετά τον εντοπισμό του και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια όπου έτυχε της φροντίδας των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Πλέον, αναμένεται αρχαιολόγοι να το μελετήσουν και να το εντάξουν τυπολογικά και χρονολογικά. 

Χάλκινο ειδώλιο ταύρου © Υπουργείο Πολιτισμού

Η πρώτη εξέταση έδειξε ότι το καλοφτιαγμένο και άριστης διατήρησης ειδώλιο του χάλκινου ταύρου απετέλεσε ένα από τα χιλιάδες αναθήματα που αφιερώθηκαν στο πανίσχυρο Δία στο μεγάλο του ιερό της Ολυμπίας κατά την γεωμετρική εποχή (1050 – 700 π.Χ.). Ο ταύρος, όπως και ο ίππος, ήταν από τα πλέον σημαντικά ζώα για την επιβίωση του ανθρώπου και τη δημιουργία πολιτισμού ως και τη σύγχρονη εποχή. Έτσι απέκτησε  αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο στη λατρεία των θεών της αρχαιότητας, να αποτελεί δηλαδή προσφιλές αντικείμενο το οποίο αφιερωνόταν από τους πιστούς προς εξευμενισμό τους, παρακλητικά ή ως ένδειξη ευαρέσκειας.

Όπως αναφέρει το Υπ. Πολιτισμού, όπως τα δεκάδες παρόμοια ειδώλια που απεικονίζουν ζώα ή ανθρώπινες μορφές, το χάλκινο ταυράκι φαίνεται πως είχε προσφερθεί από κάποιον πιστό κατά την ώρα της θυσίας, όπως μαρτυρούν τα έντονα ίχνη καύσης στις επικαθίσεις και τα ιζήματα που αφαιρέθηκαν κατά τον καθαρισμό του. Μεγάλος αριθμός  ειδωλίων από αυτά που βρέθηκαν στο παχύ στρώμα της τέφρας από το βωμό του Διός που κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή της Άλτεως εκτίθεται στην δεύτερη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας και είναι δηλωτικός της σπουδαιότητας του Ιερού της Ολυμπίας ως Πανελληνίου κέντρου.

Χάλκινο ειδώλιο ταύρου © Υπουργείο Πολιτισμού

Χάλκινο ειδώλιο ταύρου © Υπουργείο Πολιτισμού

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ