Εικαστικα

Γιάννης Μόραλης: Όλα τα έργα του με ένα κλικ από το ΜΙΕΤ

Άμεση πρόσβαση στον πλήρη κατάλογο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Μόραλης
Γιάννης Μόραλης

2.100 έργα του Γιάννη Μόραλη άμεσα προσβάσιμα με ένα κλικ στη διαδικτυακή πύλη του ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης).

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) προσφέρει τον πλήρη κατάλογο των έργων του Γιάννη Μόραλη με ένα κλικ στη διαδικτυακή πύλη του.

Συνολικά 2.100 έργα, σε ψηφιοποιημένη μορφή, είναι άμεσα προσβάσιμα. Για να γίνει αυτό, το ΜΙΕΤ συνεργάστηκε με διάφορους φορείς (μουσεία, ιδρύματα και Πινακοθήκες), ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή των συλλεκτών.

Παράλληλα, ο επισκέπτης έχει πρόσβαση και στο σύνολο της σχεδιαστικής παραγωγής του Γιάννη Μόραλη (3.500 αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν στο εργαστήριό του).

Υπενθυμίζεται ότι το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης είχε παρουσιάσει στο Μέγαρο Εϋνάρδου έκθεση 225 σχεδίων του Γιάννη Μόραλη υπό τον τίτλο «Γιάννης Μόραλης, Σχέδια 1934-1994». Η έκθεση συνοδεύτηκε και από την έκδοση πλούσιου καταλόγου των σχεδίων του καλλιτέχνη.  

Ο σπουδαίος ζωγράφος είχε αποφασίσει το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του να περιέλθει μετά τον θάνατό του στο ΜΙΕΤ, το οποίο ανέλαβε την αποστολή να προχωρήσει στην κατάρτιση, την καταγραφή και την ψηφιακή έκδοση του πλήρους καταλόγου (catalogue raisonné) του έργου του. Από το 2010 έως το 2016, σε συνεργασία με τους νόμιμους κληρονόμους του καλλιτέχνη, το Ίδρυμα παρέλαβε τμηματικά από τις οικίες/ατελιέ του αρχειακό υλικό, που περιλαμβάνει: 

  • Τις βιβλιοθήκες του (με καταλόγους εκθέσεων, βιβλία τέχνης, λογοτεχνίας, λαογραφίας και άλλα προσωπικά αναγνώσματα).
  • Τα περιοδικά καλλιτεχνικής και ποικίλης ύλης στα οποία ήταν συνδρομητής.
  • Την αλληλογραφία του (επίσημη και προσωπική).
  • Τα έγγραφα που αφορούν ετοιμασίες εκθέσεων, εικονογραφήσεις εκδόσεων, βραβεύσεις, τη διδασκαλία του στην ΑΣΚΤ.
  • Φωτογραφίες προσώπων και έργων (σημαντική ήταν εδώ, για τον εμπλουτισμό του φωτογραφικού αρχείου έργων, η συνεισφορά της ΕΠΜΑΣ, η οποία επέτρεψε στο ΜΙΕΤ να ψηφιοποιήσει διαφάνειες έργων του καλλιτέχνη που διατηρεί στο αρχείο της).
  • Δημοσιεύματα και προσκλήσεις από την πλούσια εκθεσιακή του δραστηριότητα.
  • Μουσικούς δίσκους.

Το αρχειακό υλικό που εκχωρήθηκε από την οικογένεια Μόραλη, καταγράφεται, ταξινομείται και τεκμηριώνεται, ώστε να συγκροτηθεί ενιαίο και ολοκληρωμένο αρχείο του καλλιτέχνη, διαθέσιμο στους ερευνητές από τη διαδικτυακή πύλη του Ιδρύματος. Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1916 και πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 2009.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.