Εικαστικα

State of Concept: Εικόνες από την πρώτη έκθεση της Chto Delat

Η έκθεση έχει τίτλο «Όταν οι ρίζες αρχίζουν να μετακινούνται και χάνονται».

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Chto Delat, Border Musical, 2013, dur. 48’30”, video, film still, 2020
© State of Concept

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης State of Concept παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της ρωσικής κολεκτίβας Chto Delat.

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης State of Concept Athens, παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της ρωσικής κολεκτίβας Chto Delat, με τίτλο «Όταν οι ρίζες αρχίζουν να μετακινούνται και χάνονται» («When the roots start to move and get lost»), σε επιμέλεια Ηλιάνας Φωκιανάκη και διάρκεια από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2020. Το Ινστιτούτο παραμένει κλειστό αυτό το διάστημα λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊου.

Chto Delat, “When the roots start to move and get lost”, installation view, 2020
State of Concept © Stathis Mamalakis

Η Chto Delat έχει στοχεύσει στην κατασκευή μίας συλλογικής πρότασης για την χρήση των «κοινών» ως καλλιτεχνική κατεύθυνση μέσω της πρακτικής της πολιτικής της φροντίδας.

Ένας από τους κεντρικούς άξονες του έργου της κολεκτίβας, είναι «η προσπάθεια πραγματοποίησης του αδύνατου και της αναθεώρησης των σχέσεων εξουσίας που εμπεριέχονται στην εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα ειδικότερα». Οι Chto Delat ασχολούνται ιδιαίτερα με την διάδοση της μη-επιστημονικής γνώσης και της (εκ νέου) αξιολόγησης της γνώσης των φεμινιστικών, αυτόχθονων και διαθεματικών πρακτικών.

Chto Delat, It did not happen with us yet, Safe Haven, 2016, dur. 36’ 24”, video,  installation view, 2020
State of Concept © Stathis Mamalakis

Σκοπός σε αυτό το εγχείρημα είναι να εγκαταλειφθούν σταδιακά οι κλασικιστικές ιεραρχίες που διέπουν το εκπαιδευτικό σύστημα και να αντικατασταθούν από οριζόντιες δομές όπως συνηθίζεται σε διάφορες εκφάνσεις κοινωνικών δομών που ασχολούνται με τα κοινά. 

Στις περισσότερες βιντεο-εγκαταστάσεις, η κολεκτίβα χρησιμοποιεί την αντιπαράθεση μεταξύ της «Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου» από την σκοπιά της Ρωσίας, της οποίας η γεωπολιτική θέση αιωρείται ανάμεσα στις δύο αυτές θέσεις. Οι Έλληνες μοιράζονται με τους Ρώσους αυτό το συναίσθημα του να βρίσκονται με το ένα πόδι στη Δύση και με το άλλο στην «Ανατολή». 

Στο έργο τους, οι Chto Delat  επαναλαμβάνουν έννοιες όπως αυτή της επαναφοράς και της αναγέννησης. Αυτή η προσέγγιση της δουλειάς, συνδέεται άμεσα με τον πυρήνα του Σχολείου Μεταναστών & Προσφύγων, το οποίο προσπαθεί να επαναφέρει τη διάθεση για γνώση που έχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες καθώς καταφτάνουν σε ένα άγνωστο μέρος. 

Chto Delat, “When the roots start to move and get lost”, installation view, 2020
State of Concept © Stathis Mamalakis

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.