Εικαστικα

Η έκθεση A Thousand Doors ξεκινάει στις 04/05

Μια διοργάνωση του ΝΕΟΝ και της Whitechapel Gallery

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 480
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66785-148569.jpg

Η έκθεση A Thousand Doors έρχεται στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη.

Μια σημαντική έκθεση ξεκινάει στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη, που διοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery του Λονδίνου. Η A.V. ζήτησε να μάθει από την Iwona Blazwick (επιμελήτρια της έκθεσης) και την Ελίνα Κουντούρη (διευθύντρια Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ) τι είναι το «A Thousand Doors», αλλά και τι συμβαίνει στην ελληνική σκηνή της σύγχρονης τέχνης.

n

Daniel Silver. Dig, 2013

n

Giuseppe Penone.Spazio di luce, 2008

Συνολικά 30 έργα σύγχρονης τέχνης σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από 15 χώρες παρουσιάζονται σε ένα δημόσιο χώρο ανοιχτό σε όλους. Ανάμεσά τους, ο Αργεντινός Αdrian Villar Rojas, η Παλαιστίνια Shuruq Harb και ο Ιταλός Guiseppe Penone, αλλά και οι Edward Allington, Matthew Barney, Christian Boltanski κ.ά. Επίσης θα παρουσιαστούν νέες παραγωγές έργων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως του Νίκου Ναυρίδη και του Γιάννη Κουνέλλη. Η έκθεση θα εκτείνεται από τη βιβλιοθήκη μέχρι και τους κήπους της. Το σύνολο των έργων καλύπτει ποικίλα εκφραστικά µέσα, όπως βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κλπ.

n

Iwona Blazwick

OBE, διευθύντρια της Whitechapel Gallery του Λονδίνου και επιμελήτρια της έκθεσης

Τι σημαίνει ο τίτλος της έκθεσης; Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τον Jorge Luis Borges και είναι μια μεταφορά που αναφέρεται στη βιβλιοθήκη, όπου κάθε βιβλίο ανοίγει και μια πύλη σε έναν κόσμο διανόησης και φαντασίας. Η φράση παραπέμπει επίσης και στη Wikipedia. Η έκθεσή μας αναπτύσσεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με θεματολογία που ουσιαστικά αξιοποιεί τα ίδια τα βιβλία συγχρόνως με τη γνώση και την κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού.

Έχετε επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα. Τι είναι αυτό που βλέπετε στην ελληνική σκηνή σύγχρονης τέχνης; Σημαντικά projects, όπως η Μπιενάλε της Αθήνας, και εκθέσεις όπως η «Afresh» του ΕΜΣΤ προσφέρουν το τόσο απαραίτητο πεδίο δημιουργίας για τους νέους καλλιτέχνες. Οργανισμοί όπως ο ΝΕΟΝ, το ΔΕΣΤΕ, το ίδρυμα Ωνάση, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιτελούν πρωτοποριακό ρόλο στην ανάθεση έργων τέχνης, στην αναγνώριση της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω βραβείων και χορηγιών και στην ενίσχυση των υποδομών όσον αφορά στην εκπαίδευση και την επιμέλεια της σύγχρονης τέχνης. Επιπλέον, η Art Athina είναι ένας σημαντικός θεσμός που δημιουργεί τις κατάλληλες υποδομές για τους συλλέκτες, ενώ υπάρχουν και αρκετές γκαλερί που, παρά τη μεταβλητότητα της αγοράς, επενδύουν με θάρρος σε εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Έχω δει εδώ εξαιρετικούς καλλιτέχνες, προερχόμενους από διαφορετικές γενιές. Η καλλιτεχνική ενασχόλησή τους έχει να κάνει κυρίως με το κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον, το έργο τους όμως υπερβαίνει τη χώρα και τις συγκεκριμένες συνθήκες και γίνεται παγκόσμιο. Η έκθεση «A Thousand Doors» ξεκινά με πέντε σημαντικές νέες αναθέσεις από Έλληνες καλλιτέχνες – που αναπτύσσονται με διαφορετικά μέσα, από τη δημιουργία μιας συμφωνίας από κελάηδισμα πουλιών μέχρι μια βρώσιμη βιβλιοθήκη.


n

Ελίνα Κουντούρη

Διευθύντρια Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Ένα μόλις χρόνο από την ίδρυσή του, ο ΝΕΟΝ έχει να επιδείξει δραστηριότητα και παρεμβάσεις στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Ποιο είναι το όραμά σας; Οι δράσεις του ΝΕΟΝ, εκθέσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις, εκπαιδευτικά και χορηγικά προγράμματα, σκοπό έχουν να αλλάξουν τη σχέση του σύγχρονου πολίτη με τη σύγχρονη τέχνη, να τον φέρουν πιο κοντά στην τέχνη της εποχής μας. Το όραμά μας εστιάζει στην εκπαίδευση και τη δημιουργία διαδρομών τέχνης μέσα στην πόλη, ώστε ο πολίτης να καταλάβει τι σημαίνει σύγχρονη τέχνη, ότι οι σύγχρονοι δημιουργοί καταγράφουν και ερμηνεύουν την εποχή τους με ένα διαφορετικό τρόπο. Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία τόσο στους δημιουργούς όσο και στο κοινό να έρθουν σε επαφή και να ζυμωθούν με την τέχνη.

Βασικό χαρακτηριστικό του οργανισμού είναι ότι η δραστηριότητά του δεν περιορίζεται μόνο σε κλειστούς χώρους. Τι σημαίνει αυτό για τις δράσεις σας και για την εικόνα της πόλης; Στον ΝΕΟΝ πιστεύουμε στη δύναμη της τέχνης, που πρέπει να είναι παρούσα παντού, ακόμα και έξω από τους χώρους ενός μουσείου ή μιας γκαλερί, σε ανοιχτούς χώρους, ελεύθερα προσβάσιμους σε όλους. Θέλουμε να ενεργοποιηθεί ο δημόσιος χώρος μέσα από την τέχνη, και με τη συνδρομή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Η έκθεση «A Thousand Doors» είναι μια διαδρομή τέχνης ασυνήθιστη στο κέντρο της Αθήνας, που απευθύνεται σε όλους. Και παράλληλα είναι μια συνεργασία με έναν πολιτιστικό χώρο πέρα από τους καθιερωμένους, όπου η εσωτερικότητα μιας πλούσιας για την ελληνική γνώση βιβλιοθήκης συνδιαλέγεται ανοιχτά με το σύγχρονο πολιτισμό.

Info: 4/5 - 30/6, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61, Κολωνάκι. Δευτ. & Τρ. 9.00-17.00, Τετ.-Σάβ. 9.00-21.00, Κυρ. 12.00-18.00. Είσοδος ελεύθερη

Κεντρική φωτό: Adrian Villar Rojas. Return The World (from the series), 2012

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.