- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Anthropocene On Hold: 20 εικαστικοί και video artists περιγράφουν τι σημαίνει η στασιμότητα κατά τη διάρκεια πανδημίας στη διαδικτυακή έκθεση του PCAI
Η Ανθρωπόκαινος διαδόθηκε ως περιβαλλοντικός όρος στις αρχές του 21ου αιώνα από τον Ολλανδό Νομπελίστα και πρωτοπόρο της ατμοσφαιρικής χημείας, Paul Crutzen. Αποτελεί μια προτεινόμενη γεωλογική εποχή, η οποία ξεκινά με την έναρξη σημαντικών ανθρώπινων επιπτώσεων στη γεωλογία και τα οικοσυστήματα της Γης, συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής αλλαγής ως απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Στις 11 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επισήμως πανδημία την εμφάνιση ενός νέου ιού με το όνομα covid-19. Η αόρατη απειλή θα επηρεάσει σε παγκόσμια κλίμακα την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια, την οικονομία και τις συλλογικές δράσεις επιφέροντας, παράλληλα, την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως ο κατ' οίκον περιορισμός ή η ελεγχόμενη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους. Ερημωμένοι δρόμοι και πόλεις, εν μέσω κοινωνικής ανησυχίας, οικονομικής αβεβαιότητας και κλιματικής κρίσης, απηχούν το αστικό κενό και την ανάγκη συλλογικής εγρήγορσης.
Τι σημαίνει για τη Γη και την Ανθρωπόκαινο Εποχή η αναμονή και η στασιμότητα κατά τη διάρκεια πανδημίας και lockdowns, συνθηκών οι οποίες φαντάζουν αποκυήματα δυστοπικής μυθοπλασίας; Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που τίθενται για έναν καλλιτέχνη; Πώς μπορούν οι κοινωνικές αποστάσεις και η καραντίνα να αναμορφώσουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές και τις περιβαλλοντικές αφηγήσεις; Με ποιους τρόπους μπορεί ο covid-19 να επηρεάσει τo περιβαλλοντικό ζήτημα και την ευρύτερη αντίληψή μας γύρω από αυτό;
Το PCAI, στο πλαίσιο της έκθεσης «Anthropocene On Hold (Ανθρωπόκαινος Σε Αναμονή)», προσκαλεί 20 διεθνείς εικαστικούς και video artists να ανταποκριθούν στα ερωτήματα αυτά με παράμετρο τον αντίκτυπο στην καλλιτεχνική παραγωγή, τη σχέση με το κοινό αλλά και τη βιωσιμότητα και αειφορία του πλανήτη. Οι James Bridle, Ionian Bisai & Σωτήρης Τσίγκανος, Matthias Fritsch, Kυριακή Γόνη, Markus Hanakam & Roswitha Schuller, Hypercomf, Rindon Johnson, Εύη Καλογηροπούλου, Λητώ Κάττου, Bianca Kennedy and the Swan Collective, Marcin Liminowicz & Trang Ha, Charly Nijensohn, Κοσμάς Νικολάου, Andrew Norman Wilson συμμετέχουν με νέα έργα στην πρώτη διαδικτυακή ομαδική έκθεση του PCAI σε επιμέλεια Κίκας Κυριακάκου, ένα ongoing ψηφιακό project, το οποίο φιλοξενείται από τις 14 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 στο κανάλι YouTube του PCAI.
Περισσότερα για το PCAI
O οργανισμός Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI), ιδρύθηκε το 2014 από τον Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο, Εκτελεστικό Πρόεδρο του Ομίλου Polyeco, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω της σύγχρονης τέχνης και της video art. Ο οργανισμός υλοποιεί τους στόχους του μέσω τριών τομέων δραστηριότητας: τη Συλλογή Έργων Τέχνης του, η οποία βασίζεται κυρίως σε έργα ανάθεσης, τα Projects που διοργανώνει και την Υποστήριξή που παρέχει σε καλλιτέχνες και πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Από το 2018 το PCAI είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρικών Συλλογών Σύγχρονης Τέχνης IACCCA ενώ έχει διακριθεί πολλές φορές για τη Συλλογή, τα εκπαιδευτικά προγράμματά του και τις συνεργασίες του με άλλους φορείς. Η Kίκα Κυριακάκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του PCAI, σχεδίασε το 2019 το πρόγραμμα artists-in-residence του οργανισμού, το οποίο εστιάζει στην αλληλεπίδραση μεταξύ σύγχρονης τέχνης και περιβαλλοντικής συνείδησης. Η κριτική επιτροπή του σχετικού open call, αποτελούμενη από τους Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικό διευθυντή των Serpentine Galleries, Krist Gruijthuijsen, διευθυντή του KW Institute for Contemporary Art και τους διευθυντές του PCAI, επέλεξε τους καλλιτέχνες Rindon Johnson και Λητώ Κάττου για να συμμετάσχουν στο residency του 2020.