Εικαστικα

Το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» αποκαλύπτεται

Νέα μυστικά για τον διάσημο πίνακα του Βερμέερ ήρθαν στο φως - Το σπάνιο υλικό από το Αφγανιστάν που κόστιζε περισσότερο από τον χρυσό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεμάτο μυστικά το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»
Γεμάτο μυστικά το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»© EPA/BART MAAT

Αποκαλύφθηκαν νέα μυστικά στον διάσημο πίνακα του Βερμέερ «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»

Νέα επιστημονική έρευνα για τη σύσταση του πίνακα «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» του διασημου Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ, ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης τον κόσμο, αποκάλυψε πως υπάρχουν ορισμένα ζωγραφικά στοιχεία που τον καθιστούν ακόμη πιο «ανθρώπινο».

Παρ' όλα αυτά η ταυτότητά του μοντέλου του εξακολουθεί να παραμένει ενα μυστήριο, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 28 Απριλίου 2020, το μουσείο Mauritshuis που τον στεγάζει.

Η επιστημονική εξέταση, η πρώτη στην οποία έχει υποβληθεί το αριστούργημα του Ολλανδού δασκάλου του χρωστήρα από το 1994, απεκάλυψε την παρουσία μικροσκοπικών βλεφαρίδων γύρω από τα μάτια του κοριτσιού, που είναι αόρατες δια γυμνού οφθαλμού, εξηγεί το μουσείο της Χάγης. Η έρευνα έχει επίσης αποδείξει την ύπαρξη μιας πράσινης κουρτίνας στο φαινομενικά άδειο φόντο του πίνακα, που χρονολογείται από το 1665. Είναι ένα είδος «διπλωμένου υφάσματος», το οποίο ξέβαψε κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα «προσφέρουν μιαν αντίληψη για έναν πίνακα πολύ πιο ανθρώπινο απ' όσο πιστεύαμε προηγουμένως», αναφέρεται στην ανακοίνωση του μουσείου.

Τους ερευνητές από καιρό σαγήνευε η εικόνα αυτής της νεαρής γυναίκας με την αινιγματική εμφάνιση, με το κεφάλι τυλιγμένο στο γαλαζοκίτρινο μαντήλι και ένα τεράστιο μαργαριτάρι να κρέμεται από το αυτί της. Η έρευνα που πραγματοποίησε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από τον Φεβρουάριο του 2018, έφερε στο φως νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση των αποχρώσεων και τον τρόπο με τον οποίο ο Βερμέερ εκτελούσε το έργο του, χρησιμοποιώντας διαφορετικές χρωματικές επιστρώσεις.

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών το αριστούργημα του Ολλανδού ζωγράφου Βερμέερ «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»
Στο μικροσκόπιο των ερευνητών το αριστούργημα του Ολλανδού ζωγράφου Βερμέερ «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»/© EPA/ BART MAAT

Ο ζωγράφος για παράδειγμα τροποποίησε τη αρχική δομή στη σύνθεση του πίνακα, μετακινώντας τη θέση του αυτιού, την κορυφή του μαντηλιού και τον αυχένα του μοντέλου, ενώ χρησιμοποίησε χρωστικές πρώτες ύλες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου κι ενός φυσικού μπλε της ουλτραμαρίνης (λουλακί) από το Αφγανιστάν που εκείνην την εποχή θεωρείτο «πιο πολύτιμο κι από τον χρυσό».

Όσο για το μαργαριτάρι, είναι μια «ψευδαίσθηση», αποτελούμενη από έναν συνδυασμό από«ημιδιαφανείς και αδιαφανείς πινελιές λευκού χρώματος», εξηγεί στην ανακοίνωση το Mauritshuis.

Παραμένει μυστήριο ποια πόζαρε στον πίνακα «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»

Ωστόσο, εκείνο που δεν πέτυχαν οι αναλύσεις είναι να ταυτοποιήσουν το κορίτσι που απεικονίζεται, ούτε έδειξαν αν υπήρχε πραγματικά ή αν είναι προϊόν της δημιουργικής φαντασίας του Βερμέερ.

«Η νεαρή κοπέλα δυστυχώς δεν έχει αποκαλύψει ακόμα το μυστικό της ταυτότητάς της, όμως εμείς μάθαμε να την γνωρίζουμε λίγο καλύτερα» δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου Μαρτίν Γκόσελινκ.

Πόλος έλξης το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» του Ολλανδού ζωγράφου Βερμέερ
Πόλος έλξης το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» του Ολλανδού ζωγράφου Βερμέερ/© EPA/BART MAAT

Αυτό όμως δεν θα αποτελέσει «την τελευταία λέξη της έρευνάς μας» για τον πίνακα, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει εμπνεύσει και ένα μυθιστόρημα, το οποίο μεταφέρθηκε κινηματογραφικά σε ταινία με πρωταγωνίστρια την αμερικανίδα ηθοποιό Σκάρλετ Γιοχάνσον, επεσήμανε η Γκόσελινκ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.