- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η τέχνη ως ίαμα
Η τέχνη όλες αυτές της μέρες είναι το φάρμακο, το γνωστό και δοκιμασμένο για να απαλύνει το άγχος της αβεβαιότητας
Πόση τέχνη χωράει η καθημερινότητά μας; Γράφει η συγγραφέας Ιφιγένεια Θεοδώρου
Γράφει η Ιφιγένεια Θεοδώρου*
Οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί είναι εκείνος ο κλάδος που μετά τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στέκονται δίπλα μας στις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού. Μουσικοί, ηθοποιοί, παραγωγοί και εκατοντάδες στυλοβάτες της καλλιτεχνικής δημιουργίας παραχώρησαν τα πνευματικά τους δικαιώματα για να μπορούν οι «έγκλειστοι» της πανδημίας να ομορφύνουν και να αντέξουν την καθημερινότητά τους.
Πόση τέχνη χωράει η καθημερινότητά μας; Και πόση ανάγκη έχουμε από τέχνη; Κάθε τι στη ζωή μας διακατέχεται από την τέχνη κάποιου επώνυμου ή ανώνυμου δημιουργού, γνωστού ή χαμένου στα ψιλά γραμματάκια της κάθε παραγωγής. Από τη μουσική που ακούμε στο ραδιόφωνο από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέχρι τα πασίγνωστα μουσικά σήματα της τηλεόρασης, από τα φιλμς που καταπίνουμε με βουλιμία τις ελεύθερες αυτές ώρες μας μέχρι τις on line παραστάσεις που είχαμε χάσει τους περασμένους χειμώνες. Τα αδιάβαστα βιβλία που περίμεναν υπομονετικά σε στίβα στο κομοδίνο μέχρι τις απαγγελίες ποιημάτων σε διάφορα blogs από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ηθοποιούς. Βυθιζόμαστε στον επινοημένο κόσμο των συγγραφέων και γοητευόμαστε από τα χορευτικά σύνολα των διεθνών μουσικών σκηνών. Ανακουφιζόμαστε από τα μουσικά σχήματα που μας διασκεδάζουν τις βραδυνές ώρες, τις βαριές και ανήσυχες όταν η αγωνία για το αύριο χτυπάει κόκκινο και δεν υπάρχει χάδι και αγκαλιά να μας παρηγορήσει. Κι αν τα ταξίδια έγιναν για την ώρα μακρινό παρελθόν ανακαλύπτουμε δεκάδες sites που μας οδηγούν σαν πεπειραμένοι ξεναγοί στους διαδρόμους και στις αίθουσες των μουσείων της επιλογής μας για να απολαύσουμε έργα τέχνης που έχουμε δει ή που ονειρευόμασταν να δούμε. Η τέχνη όλες αυτές της μέρες είναι το φάρμακο, το γνωστό και δοκιμασμένο για να απαλύνει το άγχος της αβεβαιότητας, την μονοτονία της απραξίας, να ημερέψει τον φόβο της μοναξιάς. Κι αν οι επιστήμονες επιταχύνουν τις προσπάθειες για να ανακαλύψουν το σωτήριο ίαμα για την ανθρωπότητα, οι καλλιτέχνες προσφέρουν καθημερινά, πολλές φορές και αφιλοκερδώς το ίαμα της τέχνης τους.
«Θα φας από την τέχνη σου…!» με απειλούσε ο πατέρας μου όταν του έλεγα ότι ήθελα να γίνω συγγραφέας. Δύσκολος τρόπος να κερδίζεις το ψωμί σου, η απειλή εύχρηστη για να αλλάξεις κατεύθυνση, για να απαρνηθείς το όνειρο. Πόσοι νέοι άνθρωποι αψήφησαν τις γονικές εντολές, ανακάτεψαν μπογιές και εμπνεύσεις πάνω σε χαρτιά και τελάρα, χόρτασαν και ξεδίψασαν από τα χρώματα που ξέβρασε η ψυχή τους πάνω σε πίνακες, εναντιώθηκαν και πείσμωσαν ακολουθώντας την μυστική εκείνη φωνή, την Μούσα. Ώρες μπροστά στην άδεια, λευκή σελίδα κι άλλες τόσες αγκομαχώντας πίσω από το αδέσποτο μυαλό που προτρέχει ασύλληπτο. Μέρες ακροβατώντας μπροστά στην μπάρα, αναδιπλώνοντας το κορμί στο κρύσταλλο του καθρέφτη, νύχτες να αναζητούν το απόλυτο στις κοφτές ανάσες των παύσεων. Η δημιουργία σε οδηγεί στην απελευθέρωση, κάθε αντίσταση εξουδετερώνεται, η ιδέα γεμίζει το κεφάλι σου, γαργαλάει τα δάχτυλα, δυναμώνει την φωνή σου. Η τέχνη σου γίνεται η ζωή και η ζωή σου μεταγγίζεται στην Τέχνη. Ευτυχείς εκείνοι που καρπώνονται τα ελέη της και μακάριοι όλοι εμείς, άρρωστοι μακριά από τα επείγοντα, σε κατ’ οίκον νοσηλεία επ΄αόριστον, που εκτιμούμε την προσφορά τους. Ίσως είμαστε ανίδεοι για την προσπάθεια που προηγήθηκε, αλλά στο τέλος μεταλαμβάνουμε του μεγαλείου της και ευγνωμονούμε τον καλλιτέχνη για το ίαμα που εύφρανε την ψυχή μας.
* Ιφιγένεια Θεοδώρου, Συγγραφέας
«Χρυσός, Λιβάνι και Σμύρνη» 1997, Ικαρος
«Η γεύση της ερήμου», 2012, Πατάκης
«Μελέκ θα πει άγγελος», 2017, Πατάκης
«Γλώσσα από μάρμαρο», 2018, Διάπλαση
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.