Έρχεται το φεστιβάλ τέχνης «Death in Athens»
Εναλλακτικοί χώροι τέχνης της Αθήνας ενώνουν τις δυνάμεις τους για το φεστιβάλ «Death in Athens», από τις 13 ως τις 15 Μαρτίου.
Συνέντευξη με τους διοργανωτές του πρώτου «Death in Athens» φεστιβάλ που διοργανώνεται σε εναλλακτικούς χώρους τέχνης της Αθήνας από τις 13 ως τις 15 Μαρτίου.
Το Athens ArtCore είναι μια πρόσφατα σχηματισμένη συνεργασία καλλιτεχνικών χώρων στην Αθήνα, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης και συνεργασίας, καθώς και την αύξηση της προβολής της αξίας αυτών των τύπων ανεξάρτητων χώρων. Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα γνώρισε μια άνθιση των εναλλακτικών χώρων τέχνης, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση προς καλλιτεχνικές μη εμπορικές πρωτοβουλίες, οι οποίες προσφέρουν ένα χώρο πειραματισμού και καινοτομίας στην τέχνη που οι παραδοσιακές γκαλερί δεν μπορούν.
Στην πρώτη του διοργάνωση το Athens ArtCore προσκαλεί το κοινό σε ένα τριήμερο φεστιβάλ, με το όνομα «Death in Athens», το οποίο θα λάβει χώρα στις 13-15 Μαρτίου 2020, όπου κάθε χώρος / πλατφόρμα θα φιλοξενήσει ανεξάρτητα μια πρόταση υπό την κοινή αιγίδα του Athens ArtCore. Το πλήρες πρόγραμμα των εκθέσεων και των ειδικών εκδηλώσεων μπορεί να βρεθεί στην επίσημη σελίδα athensartcore.com και στο www.facebook.com/AthensArtCore.
Οι άνθρωποι της κίνησης Athens ArtCore και του «Death in Athens» απάντησαν συλλογικά στις ερωτήσεις μας σχετικά με το φεστιβάλ και τη ζωή στην πόλη της Αθήνας. Ευχαριστούμε ξεχωριστά και την Maaike Stutterheim για τη βοήθεια.
Τι είναι η καλλιτεχνική κίνηση Athens ArtCore;
Το Athens ArtCore είναι μία νέα συνεργασία καλλιτεχνικών και εναλλακτικών χώρων, χώροι που «τρέχουν» από καλλιτέχνες. Το φεστιβάλ «Death in Athens» είναι μία πρώτη εισαγωγή-παρουσίαση αυτής της συνεργασίας. Γνωριζόμαστε-παρουσιαζόμαστε και οι ίδιοι μεταξύ μας αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που αγνοεί την πληθώρα ύπαρξης αυτών των εναλλακτικών χώρων τέχνης. Κάθε ένας από εμάς έχουμε ένα μικρό ή μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο αλλά γνωριστήκαμε κυρίως μέσα από τις πρόσφατες συναντήσεις μας. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ή μία ένωση για συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μας. Μοιράζοντας τη γνώση, τα προβλήματα και πώς να τα λύσουμε, καλλιτέχνες, χώροι, workshops, δεξιότητες κλπ. Πορευόμαστε μαζί, όχι μόνοι.
Ποιος ο σκοπός του φεστιβάλ «Death in Athens» και πώς διαλέξατε αυτό το όνομα;
Όπως προείπαμε, το Athens ArtCore είναι μία πρόσφατα σχηματισμένη ένωση καλλιτεχνικών χώρων στην Αθήνα, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης, προώθησης και συνεργασίας, να γίνουν πιο «ορατοί» αυτοί οι ανεξάρτητοι χώροι σε περισσότερο κόσμο που θα εκτιμήσει την αξία τους. Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα έχει δει πολλαπλασιασμό σε εναλλακτικούς χώρους τέχνης, ακολουθώντας την παγκόσμια κίνηση χώρων που τους τρέχουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, χωρίς εμπορικό σκοπό, προσφέροντας ένα ελεύθερο πεδίο για πειραματισμό και καινοτομία στη σκηνή της τέχνης, κάτι που δεν μπορούν να φέρουν οι παραδοσιακές γκαλερί.
Ο τίτλος του φεστιβάλ, «Death in Athens», αναφέρεται στο κλασικό έργο του Thomas Mann «Death in Venice» και τα θέματα της έμπνευσης, της δημιουργίας και της ξεχωριστής σχέσης της δημιουργικής διαδικασίας με την πόλη και τον τόπο. Η νουβέλα αναφέρεται επίσης στην πλατωνική θεωρία των μορφών και πώς η κληρονομιά της στις δυτικές παραδόσεις της τέχνης παράγει διαταραχές της ιδέας και της μορφής, του σημαίνοντος και του σημαινόμενου. Το «Death in Athens» προωθεί αυτά τα θέματα και την συγκεκριμένη τους απήχηση στην σύγχρονη αθηναϊκή μητρόπολη. Κάθε συμμετέχουσα πλατφόρμα θα προσεγγίσει αυτή τη θεματική κάτω από τη δική της επιμελιτική πρόταση.
Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εσάς; Ψάξατε για κάποια επιχορήγηση;
Για την πρώτη αυτή χρονιά το φεστιβάλ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει αν θα ψάξουμε για κάποιες επιχορηγήσεις. Είναι μεγάλο ζήτημα στην Ελλάδα σήμερα όταν λάβεις χρήματα από ένα ίδρυμα, δήμο ή το κράτος, γιατί πάντα θα υπάρχουν δεσμεύεις. Πολιτική και μικροπολιτική. Ένα budget πάντα θα ήταν χρήσιμο αλλά δεν θα θέλαμε να μας κατευθύνει άλλος.
Η Αθήνα, από μία πόλη-transit για τουρίστες που θέλουν να μεταβούν στα νησιά έχει γίνει μία μητρόπολη για ανθρώπους που μένουν εδώ για πολύ περισσότερο από μία μέρα. Πώς βλέπετε εσείς, σαν καλλιτέχνες, την Αθήνα;
Η ιστορία επαναλαμβάνεται, όπως λένε. Οι καλλιτέχνες έκαναν ενδιαφέρουσα ξανά την Αθήνα και η ανάπλαση-gentrification έρχεται να το εκμεταλλευθεί οικονομικά. Η σκηνή της τέχνης στην Αθήνα είναι ζωντανή, με προοπτικές, αλλά την ίδια στιγμή οι τακτικές των μεσιτών γίνονται ακόμα πιο επιθετικές.
Πώς βιώνετε, σαν καλλιτέχνες που μένετε και δουλεύετε στην Αθήνα, ζητήματα όπως η προσφυγική κρίση;
Η προσφυγική κρίση είναι σαφέστατα ένα πολύ μεγάλο θέμα και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών καλλιτεχνών, ασχέτως αν η τέχνη τους είναι πολιτική ή όχι. Παρ’ όλα αυτά, το «Athens ArtCore» είναι μία πολύ πλατιά και ανεκτική συνεργασία που επιτρέπει σε κάθε χώρο να έχει τις δικές του πολιτικές απόψεις. Κάποιοι πιο ενεργοί, κάποιοι λιγότερο. Με κάθε ειλικρίνεια, η προσφυγική κρίση δεν έχει αλλάξει πολύ τη ζωή στην Αθήνα. Μόνο πως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.
Η ζωή στην Αθήνα είναι απλά ένα παράδειγμα μέσα στην παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, με νέες εισροές ανθρώπων κάθε μέρα, άσχετα με το πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό τους στάτους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μας απασχολεί πολύ πως τα πράγματα μετατοπίζονται ξανά προς την ακροδεξιά.
Τι θα δούμε στο πρώτο «Death in Athens»;
Όπως είπαμε και πιο πριν, το φεστιβάλ είναι πολυπρόσωπο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει εκθέσεις τέχνης, πειραματική τέχνη, φανζίν, performances, παραστάσεις μουσικής και πολλά ακόμα, αυτή θα είναι η ομορφιά του. Δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτούμε όλους αυτούς τους χώρους, κάποιοι μοιάζουν με γκαλερί, κάποιοι είναι στούντιο καλλιτεχνών, η αισθητική του καθενός. Ευρηματικοί και διαφορετικοί.
ID: Athens Art Core «Death in Athens»
Διάρκεια : 13-15 Μαρτίου, 2020
Ώρες: Παρασκευή 13/3, (έναρξη-εγκαίνια)18:00-23:00
Σάββατο 14/3, 14:00-20:00
Kυριακή 15/3, 14:00-19:00, 20:00-24:00 (πάρτι κλεισίματος)
Οι χώροι/πλατφόρμες που συμμετέχουν, είναι οι ακόλουθοι:
A-Dash, APARAMILLON, Athens Open Studio, Backspace, Come alone, Communitism, Domatio, FokiaNou Art Space, Institut fur Alles Mogliche, KP Studio, NOUCMAS, One Minute Space, O Meteoritis (Subbotniki), Phoenix Athens, Pow Wow, PS:, Sektor30, Snehta, The Athens Zine Bibliotheque, EIGHT, Yellow Brick, ZOETROPE
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο απεικονίζει μια επικείμενη καταιγίδα πάνω από τη Βενετία
Ο σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος μιλάει για τη ζωή του, με αφορμή την έκθεση «Το βλέμμα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Ανδρέας Πετρουλάκης, Ηλίας Μακρής και Στάθης Σταυρόπουλος θα εκθέσουν τα έργα τους στο Maliotis Cultural Center
Η έκθεση εξετάζει θέματα αλλαγής και μεταμόρφωσης, αναστοχαζόμενη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το πλούσιο πολιτιστικό και μουσικό περιβάλλον του Βερολίνου
Στον Βόλο στήθηκε το Paddocks, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης, που εμπνέεται από τα άλογα
Η Κλαίρη Χοτζάι μας μιλά για την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Iamart
Η έκθεση «Cycladic Blues» ξεκινάει στις 5 Ιουνίου
Μια βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί του κέντρου
Στο MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λαμπυρίζουν αστέρια
Mε δυο σημαντικές εκθέσεις εγκαινιάζεται το έτος στην ΕΠΜΑΣ
Η εικαστικός μελετά την πόλη εδώ και χρόνια και την αποτυπώνει στις υδατογραφίες της
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα αφηρημένης ζωγραφικής (ακρυλικών σε καμβά), φωτογραφίες και το σύνολο των βιβλίων ποίησης και πεζογραφίας του καλλιτέχνη
Μία αναπάντεχη έκθεση με άγνωστες προσωπογραφίες γυναικών που είχαν χρήματα, αλλά οχι τίτλους
Ανακαινισμένα μουσεία, καινοτόμες Μπιενάλε κι επικές αναδρομικές εκθέσεις, σε μια χρονιά που υπόσχεται να αναδιαμορφώσει τον παγκόσμιο χάρτη της Τέχνης
Το Εθνικό Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων αναμένεται να ανοίξει το 2026
Μετά την κλοπή του διάσημου πίνακα το 1969
Η έκθεση «Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού "Κόκκινη Ρόζα"» παρουσιάζεται στο Momus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη
Ατομικές ή συλλογικές, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που «κρατάμε» από το έτος που φεύγει
Τι θα δούμε στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Τι μπορούμε να δούμε σε μουσεία, γκαλερί, χώρους τέχνης και μεγάλα ιδρύματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.