- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Su Wong: Η ζωγράφος που προτίμησε την Αθήνα από το Λονδίνο
Πώς βλέπει την Αθήνα η νεαρή εικαστικός και γιατί άφησε το Λονδίνο και το Πεκίνο για να κυνηγήσει το όνειρό της στην χώρα μας;
Συνέντευξη με τη κινέζα εικαστικό Su Wong που με το Athen Standards Residency βρήκε νέο δημιουργικό καταφύγιο την Αθήνα
Πριν λίγες βδομάδες δεν είχα ιδέα ποια είναι η νεαρή ζωγράφος Su Wong και τι την έφερε στην Αθήνα. Δεν είχα ιδέα τι είναι το στούντιο και πρόγραμμα Athena Standards Residency που φιλοξενεί νέους καλλιτέχνες, από όλο τον κόσμο, στο χώρο του στην οδό Αχαρνών. Eίδα ένα κάλεσμα, στο Instagram, για μία open studio day της Su Wong και τα έργα της μου προκάλεσαν άμεσα το ενδιαφέρον. Μέσα από τα social media καμιά φορά ανακαλύπτεις χρήσιμα πράγματα, νέα συναρπαστικά πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε το μέσο, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση.
Η ζωγράφος Su Wong έρχεται από το Πεκίνο και μετά από κάποια χρόνια σαν φοιτήτρια και εργαζόμενη σαν καλλιτέχνης στο Λονδίνο, αποφάσισε να ακολουθήσει μία νέα πρόκληση: να ζήσει μόνιμα στην Αθήνα και να δουλέψει, στη δική μας πρωτεύουσα, πάνω στην τέχνη της.
Τη στιγμή που κάποιοι άνθρωποι ακολουθούν την άλλη οδό και φεύγουν από την Ελλάδα, κάποιοι άλλοι έρχονται εδώ. Η Αθήνα είναι ένα περίεργο melting pot για νέους καλλιτέχνες, ένα μέρος φιλόξενο και ακόμα και σήμερα φτηνό για ζήσεις. Από την άλλη, ποιος αγοράζει τέχνη; Πώς μπορείς να ζήσεις από την τέχνη σου;
Πεκίνο, Λονδίνο, τώρα Αθήνα. Πώς αποφάσισες να ζήσεις και να εργαστείς σαν καλλιτέχνης στην Αθήνα;
Το καλοκαίρι του 2017, έκανα διακοπές στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πως η Ελλάδα είναι μία όμορφη, ίσως και χαλαρή χώρα. Τότε ήταν η πρώτη φορά που άρχισα να σκέφτομαι να μετακομίσω στην Αθήνα. Ένα χρόνο αργότερα, αυτό έγινε πραγματικότητα. Ζω ήδη ένα χρόνο στην Αθήνα, ένα μέρος που με βολεύει στη δουλειά που κάνω, σε σύγκριση με τη χώρα μου. Ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα με ηρεμεί και όταν μερικές φορές τα πράγματα προχωράνε πιο αργά και δεν τρέχουμε όλη μέρα, αυτό μου δίνει έμπνευση να βρω τον πραγματικό μου εαυτό. Καταλαβαίνω, σαν μία ξένη, πως αυτά που «περνάνε μπροστά από τα μάτια μου» είναι διαφορετικά μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα, αλλά έτσι βιώνω προσωπικά τη ζωή στην πόλη. Επίσης, οι διαφορές στην κουλτούρα των δύο χωρών μου δίνουν πολλές ιδέες για τα έργα τέχνης μου.
Έχεις προλάβει να πάρεις μία ιδέα για την εικαστική σκηνή της Ελλάδας;
Όσο έχω προλάβει να δω, με τόση δουλειά κάθε μέρα στο στούντιο, η Ελλάδα έχει μερικούς πολύ ενδιαφέροντες καλλιτέχνες που είναι πολύ παθιασμένοι με ότι κάνουν. Πολλοί ενδιαφέροντες οι έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες με τους οποίους μοιράζομαι το στούντιο στο Athena Standards Residency, στην οδό Αχαρνών. Το γενικότερο όμως art market στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι το ιδανικότερο και λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι καλλιτέχνες όμως δουλεύουν μέσα σε μία «καθαρή» και ελεύθερη ατμόσφαιρα, κάτι πολύ θετικό.
Ποια τα συν και πλην να δουλεύει κάποιος σαν καλλιτέχνης στην Αθήνα του σήμερα;
Στα συν, σίγουρα το ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα της Αθήνας. Η ελευθερία είναι για εμένα το πιο πολύτιμο αγαθό. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στην Κίνα, στο τι κάνουμε και τι λέμε. Επίσης, βλέπω πως στην Αθήνα, με όλη αυτή την βαθιά ιστορία, υπάρχει κάποια υποστήριξη από μεγάλους οργανισμούς και την κυβέρνηση προς τις τέχνες. Και σίγουρα, η καθημερινή ζωή στην Αθήνα και τα έξοδα είναι λιγότερα σε σύγκριση με άλλες πόλεις.
Έχεις κάποια αγαπημένα μέρη στην Αθήνα ή σημεία της πόλης που κάνεις περιπάτους;
Το Κολωνάκι είναι ένα από αυτά τα μέρη, μία περιοχή με πολλές γκαλερί και μουσεία. Μου αρέσει να περπατάω κοντά στα αρχαία μνημεία, όπως γύρω από την Ακρόπολη και την Πλάκα. Μου αρέσει επίσης εκεί που μένω, κοντά στο Ψυχικό.
Έχεις βρεθεί και σε μέρη εκτός Αθήνας;
Ναι, σε διάφορα νησιά. Ενθουσιάστηκα. Τέτοια ομορφιά δεν έχω ξαναδεί. Έχω επισκεφτεί την Σαντορίνη, την Κύθνο και Χαλκιδική, Νέα Ποτίδαια. Φέτος θέλω να πάω στην Τήνο. Έχω κάνει μία έρευνα γύρω από το φυσικό τοπίο της Τήνου και έχει μεγάλες ομοιότητες και στοιχεία με ένα project που ετοιμάζω.
Υπήρχε μία σημαντική στιγμή στη ζωή σου που αποφάσισες να γίνεις καλλιτέχνης;
Άρχισα να διδάσκομαι εικαστικά από τα πέντε μου χρόνια. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου να ακολουθήσω άλλη καριέρα πέραν των τεχνών. Με το πέρασμα του χρόνου, με το που πήρα το Master στις Καλές Τέχνες, σκέφτηκα και κάποιες άλλες επιλογές. Δούλεψα για ένα διάστημα και ως επιμελήτρια σε γκαλερί, σχεδιάστρια, ακόμα και καλλιτέχνης τατουάζ. Ακόμα και τότε, οι στιγμές που με έκαναν ευτυχισμένη ήταν όταν ζωγράφιζα και σχεδίαζα. Παράτησα τα πάντα και ήρθα στην Ελλάδα για να αφοσιωθώ στη μόνη δουλειά που θέλω και μπορώ να κάνω καλά, να είμαι καλλιτέχνης.
Πώς θα χαρακτήριζες το στυλ της τέχνης σου;
Δεν θα έβαζα τη δουλειά μου κάτω από κάποιο συγκεκριμένο στυλ. Θα έλεγα πως τα έργα μου δεν είναι γύρω από την συναισθηματική έκφραση, δεν είναι προσωπικά. Είναι γαλήνια και κάτω από μία αντικειμενική σκοπιά, είναι έργα μικρά, ίσως αόριστα, ποιητικά, μία γέφυρα που ενώνει την πραγματικότητα με τη φαντασία. Δεν θέλω να είμαι απομονωμένη σε έναν κόσμο ασύνδετο και αποκομμένο. Νοιώθω ευλογία που έχω λάβει το χάρισμα να ζωγραφίζω και θέλω να εμπνέομαι από τη φύση και την καθημερινή ζωή.
Τα τωρινά μου projects είναι κυρίως επηρεασμένα από τον πρώιμο σουρεαλισμό και τον Αμερικάνικο Μοντερνισμό. Βαθιά μέσα μου, πνευματικά, έχω επηρεαστεί και από την παραδοσιακή κινέζικη τέχνη.
Τα χρόνια σου στο Λονδίνο. Σημαντική περίοδος;
Πάρα πολύ σημαντική. Μέσα από τη ζωή μου στο Central Saint Martins συνάντησα πολλούς ταλαντούχους καλλιτέχνες και δασκάλους που δουλεύαμε μαζί και μοιραζόμασταν ιδέες. Αγάπησα το campus και την όμορφη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Το Λονδίνο είναι μία συναρπαστική πόλη, γεμάτη από εκθέσεις τέχνης και συναυλίες, αλλάζεις μέσα σου χωρίς να το καταλάβεις. Ακόμα και σήμερα, προσπαθώ να πηγαίνω πίσω στο Λονδίνο όσο πιο συχνά μπορώ. Επισκέπτομαι το πανεπιστήμιο ή κάθομαι σε ένα παγκάκι κοντά στο πάρκο που έμενα. Πάντα θα το θυμάμαι. Ήταν οι καλύτερες μέρες της ζωής μου, ήμουν νέα, γενναία, γεμάτη πάθος, κάθε μέρα ονειρευόμουν τι νέο θα έρθει στη ζωή μου.
Τι να περιμένουμε από εσένα μέσα στο 2020 και μέσα από την παραμονή σου στην Αθήνα;
Θέλω να βλέπω τα πράγματα με θετικό μάτι. Είχα μία πρώτη συμμετοχή σε group show στα τέλη του 2019. Δουλεύω πολύ στο νέο μου project και θέλω να βρω το δικό μου κοινό που θα αγαπήσει τα έργα μου. Πέρσι βρισκόμουν σε φάση ανασυγκρότησης, φέτος θα είναι η νέα αρχή για την καριέρα μου στην Ελλάδα. Πριν λίγες μέρες είχα το πρώτο μου ανοιχτό για όλους studio visit, στο Athena Standards Residency και δουλεύω πάνω σε νέα έργα και εκθέσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο απεικονίζει μια επικείμενη καταιγίδα πάνω από τη Βενετία
Ο σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος μιλάει για τη ζωή του, με αφορμή την έκθεση «Το βλέμμα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Ανδρέας Πετρουλάκης, Ηλίας Μακρής και Στάθης Σταυρόπουλος θα εκθέσουν τα έργα τους στο Maliotis Cultural Center
Η έκθεση εξετάζει θέματα αλλαγής και μεταμόρφωσης, αναστοχαζόμενη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το πλούσιο πολιτιστικό και μουσικό περιβάλλον του Βερολίνου
Στον Βόλο στήθηκε το Paddocks, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης, που εμπνέεται από τα άλογα
Η Κλαίρη Χοτζάι μας μιλά για την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Iamart
Η έκθεση «Cycladic Blues» ξεκινάει στις 5 Ιουνίου
Μια βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί του κέντρου
Στο MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λαμπυρίζουν αστέρια
Mε δυο σημαντικές εκθέσεις εγκαινιάζεται το έτος στην ΕΠΜΑΣ
Η εικαστικός μελετά την πόλη εδώ και χρόνια και την αποτυπώνει στις υδατογραφίες της
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα αφηρημένης ζωγραφικής (ακρυλικών σε καμβά), φωτογραφίες και το σύνολο των βιβλίων ποίησης και πεζογραφίας του καλλιτέχνη
Μία αναπάντεχη έκθεση με άγνωστες προσωπογραφίες γυναικών που είχαν χρήματα, αλλά οχι τίτλους
Ανακαινισμένα μουσεία, καινοτόμες Μπιενάλε κι επικές αναδρομικές εκθέσεις, σε μια χρονιά που υπόσχεται να αναδιαμορφώσει τον παγκόσμιο χάρτη της Τέχνης
Το Εθνικό Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων αναμένεται να ανοίξει το 2026
Μετά την κλοπή του διάσημου πίνακα το 1969
Η έκθεση «Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού "Κόκκινη Ρόζα"» παρουσιάζεται στο Momus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη
Ατομικές ή συλλογικές, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που «κρατάμε» από το έτος που φεύγει
Τι θα δούμε στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Τι μπορούμε να δούμε σε μουσεία, γκαλερί, χώρους τέχνης και μεγάλα ιδρύματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.