- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πώς απλά υλικά της καθημερινότητας και ανανεώσιμα υλικά αλουμινίου μετατρέπονται σε κορσέδες, σακάκια και φορέματα; Στο μεγάλο Μέγαρο του μουσειακού συγκροτήματος «Τσαρίστινο» στη Μόσχα λειτουργεί η έκθεση του Έλληνα γλύπτη, Νίκου Φλώρου.
«Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας και τη Γκρέις Κέλι. Γλυπτά-κοστούμια από τον Νίκο Φλώρο. Ελλάδα» είναι ο πλήρης τίτλος της έκθεσης. Ο Νίκος Φλώρος χρησιμοποιεί ανανεώσιμα υλικά αλουμινίου (από τα οποία φτιάχνονται τα κουτάκια μπύρας) και η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί ευρεσιτεχνία του καλλιτέχνη. Τα γλυπτά- κουστούμια με το λαμπερό εφέ προσδίδουν δυναμικότητα. Ο γλύπτης έχει αναφέρει πως οι μούσες του ήταν τρεις σπουδαίες γυναίκες με τραγική μοίρα. Πρόκειται για τη Μαρία Κάλλας, τη Γκρέις Κέλι, αλλά πρώτα απ’ όλα την ίδια την Ελλάδα, η οποία αναμφίβολα είναι η προγιαγιά ολόκληρης της τέχνης. Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης, πάντοτε η Ελλάδα, ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς, επιβίωνε χάρη στην τέχνη.
Η Θεοδώρα Γιαννίτση, διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Μόσχα, η οποία ήταν παρούσα στα εγκαίνια, επεσήμανε ότι ο Νίκος Φλώρος συνεχίζει τις σπουδαίες πολιτιστικές παραδόσεις της Ελλάδας, συνδέοντας το σήμερα με την εποχή του Περικλή. Τα έργα του βασίζονται, όπως και τα αρχαία, στην «ομορφιά του απλού». Ο Β΄ Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, Γεράσιμος Ντάβαρης, χαιρέτισε και αυτός τον κ.Φλώρο σαν έναν συμπατριώτη του, ο οποίος μεταφέρει τις μεγάλες παραδόσεις της Ελλάδας στον κόσμο.
Οι δημιουργίες του νεαρού καλλιτέχνη βραβεύτηκαν με τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις, όπως με το πρώτο βραβείο του Μουσείου της τέχνης των κοστουμιών του μουσείου Metropolitan (κοστούμι Red Queen Elizabeth, επιμελητής Χάρολντ Κοντ), με το πρώτο βραβείο της κοινότητας «Γαλλική κληρονομιά» (κοστούμι Silver Elizabeth I, διαγωνισμός Young Friends Heritage Society), και με το τιμητικό μετάλλιο «Αλβέρτος Σβάιτσερ» (Βιέννη, 2011).
Ειδικά για την έκθεση στη Μόσχα ο Νίκος Φλώρος δημιούργησε το νέο γλυπτό κοστούμι «Βιολέτα» της Μαρία Κάλλας από την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Τραβιάτα». Παρουσιάστηκε στην πρεμιέρα της έκθεσης και τώρα στολίζει μια από τις ομορφότερες αίθουσες του Μεγάλου παλατιού, της Ταυρίας.
Η έκθεση θα παραμείνει στη Μόσχα έως την 1η Μαρτίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα παρουσιαστεί στο Μουσείο επιστημών και έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας των Τεχνών.