- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Φόρα πάντα τα καλά σου: μια έκθεση «μόδας» στη Μυτιλήνη
Μιλήσαμε με τον επιμελητή της K-Gold Temporary Gallery, Νικόλα Βαμβουκλή
Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει στη Μυτιλήνη μια έκθεση «μόδας» αλλά με διαφορετικές «τάσεις» από αυτές που έχεις συνηθίσει να βλέπεις.
«Φόρα πάντα τα καλά σου»! Μετά από έξι χρόνια νομαδικής δράσης, η K-Gold , όραμα, παιδί, όνειρο και πράξη του επιμελητή τέχνης Νικόλα Βαμβουκλή έπαψε να «μετακινείται», όχι όμως και να κινείται! Με γεωγραφικό προσδιορισμό πάντα τη Μυτιλήνη, η γκαλερί-πλατφόρμα που μέσω εκθέσεων, βίντεο και εγκαταστάσεων διερευνά τα όρια ενός κόσμου σε συνεχή επαναπροσδιορισμό, απέκτησε μόνιμη στέγη.
Και η νέα τους έκθεση «Φόρα πάντα τα καλά σου» είναι μια αφορμή για να μιλήσουμε με τον Νικόλα, για το προφίλ αλλά και την πράξη της K- Gold Temporary Gallery: τελετουργίες και καθημερινότητα, προσωπική και συλλογική έκφραση, ζητήματα ταυτότητας και υπερηφάνειας, εικόνες και άνθρωποι εντός, εκτός και επί τα αυτά της Λέσβου. Ενός νησιού που το μεταναστευτικό αναπόφευκτα το καθιστά ως το Hot Spot ενός κόσμου εν εξάρσει.
Η νέα του έκθεση «Φόρα πάντα τα καλά σου» έχει βάθος πεδίου αλλά και φόκους στην καθημερινή «ένταση» της μόδας. Αρκεί να σκεφτείς πόσες ταυτότητες, φυλές και κόσμοι συνευρίσκονται θέλοντας ή μη, «συμβιώνοντας αρμονικά» ή «δυστοπικά» στο «catwalk» της «επικράτειάς» της.
Πώς αποτιμάς αυτά τα πέντε χρόνια που η K-Gold εκπέμπει το σήμα της από τη Λέσβο;
Κοιτάζοντας πίσω στο ξεκίνημά της το 2014, πραγματικά δεν το περίμενα ότι θα εξελισσόταν τόσο δυναμικά. Ξεκίνησε σαν ένα καλοκαιρινό πείραμα που τελικά καθιερώθηκε γιατί το κοινό το στήριξε αμέσως. Ενεργοποιήσαμε διάφορους χώρους στο νησί με εκθέσεις, χορό, προβολές και εργαστήρια για παιδιά. Ταξιδέψαμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξαιρετικές συνεργασίες με καλλιτέχνες και πολλές συγκινητικές στιγμές. Αλλά νιώθω ότι είμαστε μόνο στην αρχή του ταξιδιού.
Δεδομένου πως η κυρίαρχη μιντιακή εικόνα της Μυτιλήνης προς τα έξω συνοψίζεται με μια λέξη, «μεταναστευτικό», μήπως η πλατφόρμα-δράσεις σας μοιάζουν, ειδικά για τους ντόπιους, να έρχονται από άλλον πλανήτη;
Η K-Gold έχει ως στόχο να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό. Πολλοί φοβούνται ότι δεν την καταλαβαίνουν γιατί δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις. Ο σύγχρονος πολιτισμός ωστόσο αφορά τον καθένα μας. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με μορφές τέχνης που δεν βλέπουν σε καθημερινή βάση. Το πρόγραμμά μας συμβάλλει στην προσπάθεια αναζωογόνησης του τόπου καθώς το νησί έχει όντως πληγεί σοβαρά. Eίναι ένας προορισμός εξαιρετικού φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που χρειάζεται τη στήριξη όλων. Live your myth in Lesvos!
Είναι εντυπωσιακό πόσο ένθερμο είναι το τοπικό κοινό. Ιδίως η νέα γενιά που βιώνει πρωτόγνωρα ερεθίσματα: διαδραστικές εγκαταστάσεις, συμμετοχικά έργα, περφόρμανς… Πολλοί επισκέπτες ταξιδεύουν στο νησί ειδικά για τις δράσεις μας που είναι ανοιχτές και δωρεάν για όλους. Εκτιμούν ότι μιλάμε την «ίδια γλώσσα» χωρίς όμως να απλουστεύουμε την ουσία. Η καινούργια μας έκθεση σηματοδοτεί νέες κατευθύνσεις στον προγραμματισμό της K-Gold με περισσότερες δράσεις στη μόνιμη πλέον στέγη της, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.
«Φόρα πάντα τα καλά σου»! Πώς ακριβώς κατέληξες στο κόνσεπτ αυτής της έκθεσης;
Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνέχεια της περσινής έκθεσης «Πώς να πέσετε με χάρη» γύρω από την έννοια της γιορτής: η προσδοκία, η κατανάλωση, η υπερβολή. Στην ομάδα μας ήταν τότε και η φωτογράφος Alice Mann -λίγο πριν κερδίσει το βραβείο της National Portrait Gallery του Λονδίνου- που απαθανάτιζε τις φανταχτερές στολές των μαζορετών στη Νότια Αφρική. Το πιο πρόσφατο φωτογραφικό της έργο «(Always) Wear Your Best on a Sunday» έγινε η αφορμή για τη νέα μας έκθεση.
Επέλεξα επτά Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που διερευνούν με τελείως διαφορετικό τρόπο τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στον κόσμο της τέχνης και της μόδας. Από το παραδοσιακό ένδυμα στην υψηλή ραπτική, από αναλογικές μεθόδους φωτογράφησης στα σέλφις και τα κοινωνικά δίκτυα. Με ενδιαφέρουν τα όρια μεταξύ της κλασικής και της σύγχρονης σωματικότητας και πώς μπορεί να αποκαλυφθεί τόσο ο κανόνας όσο και η ρήξη του.
Μόδα = (και) πολιτική πράξη, δήλωση, statement. Το ασπάζεσαι; Κι αν ναι, ποιο είναι το πολιτικοκοινωνικό μήνυμα του «Φόρα πάντα τα καλά σου»;
Φυσικά είναι μια πολιτική πράξη, όπως άλλωστε και κάθε μορφή (καλλιτεχνικής) έκφρασης. Ωστόσο, υπάρχουν και ατελείωτοι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν τη δύναμη της κάθε δήλωσης. Η έκθεση παρουσιάζει τις συγγένειες που μας συνδέουν αλλά και τις αποστάσεις που μας χωρίζουν αναφορικά με το ρούχο, την εμφάνιση και τη διαφορετικότητα. Ζήσε ελεύθερος, μη διστάζεις να εκφραστείς με ειλικρίνεια, κάνε την υπέρβαση!
Το τι ακριβώς εννοεί ο καθένας μας όταν λέει «φόρεσα τα καλά μου» ή του συνιστούν «φόρα κάτι καλό»(!!!) σηκώνει μεγάλη συζήτηση, ε;
Ο τίτλος -με χιούμορ και ειρωνεία- αποτελεί αφορμή για να συζητήσουμε διαχρονικά ζητήματα: το καλό, το κακό, το ωραίο, το άσχημο, το χρήσιμο, το άχρηστο, το άνετο, το άβολο. Οι ερωτήσεις είναι εδώ περισσότερες από τις απαντήσεις. Η έκθεση, μέσα από φωτογραφίες, γλυπτά και βίντεο, εξετάζει την υλική, συναισθηματική και συμβολική αξία του ενδύματος, προτείνοντας νέες δυναμικές. Πώς μπορεί η μόδα να αποτελέσει θεραπευτικό μέσο μεταμόρφωσης; Πώς συνδέεται με την επιθυμία και την ικανοποίηση των αναγκών μας;
Το αντίθετο του «Φοράω πάντα τα καλά μου» είναι το «έβαλα κάτι πρόχειρο» ή και «ντύθηκα όπως να 'ναι». Ανάμεσα σε αυτά τα δυο, νομίζω πως κρύβεται ένα τεράστιο γκαπ, παρόμοιο με τη συνθήκη της σύγχρονης τέχνης: «είδα κάτι συγκλονιστικό», και στον αντίποδα, «είδα ό,τι να 'ναι»! Πόσο σαν επιμελητής το «παθαίνεις» κι εσύ αυτό, όταν ταξιδεύεις σε εκθέσεις;
Το φάσμα των καλλιτεχνικών απόψεων και προσεγγίσεων είναι σίγουρα ευρύ. Είναι απίθανο να αρέσουν όλα σε όλους. Πρέπει να επιλέξεις που σε ενδιαφέρει να εμβαθύνεις. Πολλές φορές το κοινό ρωτά αν καταλαβαίνω για τι μιλά ένα έργο τέχνης από τη πρώτη στιγμή που το αντικρίζω. Δεν συμβαίνει πάντα αλλά και ούτε χρειάζεται να συμβεί. Έχει να κάνει με το πώς αποκτούμε εμπειρία του χρόνου μέσα από την παρατήρηση και την εξοικείωση. Με ενδιαφέρει να δουλεύω με καλλιτέχνες που απευθύνονται στην επικαιρότητα.
Αναμφισβήτητα, η μόδα αντικατοπτρίζει αυτή την κρίσιμη περίοδο επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση δράση. Όχι μόνο σε επίπεδο ιδεολογίας και επικοινωνίας αλλά και στη χρήση εναλλακτικών υλικών και βιώσιμων πρακτικών. Στην έκθεση θα δούμε μεταξύ άλλων το φιλμ «BATON» του Albert Moya, μια συνεργασία με τον Ευθύμη Φιλίππου και τον Dries Van Noten, γύρω από ζητήματα εξουσίας στη σημερινή κοινωνία. Οι μάσκες του Shalva Nikvashvili εναντιώνονται στις κοινωνικές προσδοκίες μέσα από το Instagram, ενώ οι Hypercomf ανακυκλώνουν υφάσματα από κασέλες ελληνικών σπιτιών αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της συνεχούς επανεφεύρεσης.
Ο Νικόλας Βαμβουκλής κατάγεται από τη Μυτιλήνη και είναι απόφοιτος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Χορού από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Εικαστικές Τέχνες και την επιμέλεια στο NABA Milano. Είναι επιμελητής της γκαλερί Delle Prigioni και της Συλλογής Τέχνης του Λουτσιάνο Μπένετον.
Φόρα πάντα τα καλά σου / Always wear your best
Μέχρι 01/03/2020 στην Κ-Gold Temporary Gallery (Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος, Τηλ.: 6942202222, kgoldtemporarygallery.tumblr.com
Επιμέλεια: Νικόλας Βαμβουκλής
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Jacopo Benassi, Hypercomf, Alice Mann, Albert Moya, Shalva Nikvashvili, Johanne Stoffersen
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.