- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ultra Plain, ο νέος χώρος εκθέσεων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Εγκαινιάζει το νέο κύκλο δράσεων την Τρίτη 5 Νοεμβρίου με την ατομική έκθεση της Εύης Ρουμάνη.
Ultra Plain, ο νέος χώρος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην οδό Κολοκοτρώνη 4, έχει εγκαίνια την Τρίτη 5 Νοεμβρίου με την έκθεση της Εύης Ρουμάνη
Το 12ο Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Διευρυμένων Εκφραστικών Μέσων, LAB12, σε συνεργασία με τον Ε.Φ.Κ.Α. έχει δημιουργήσει πιλοτικό χώρο πειραματικών προγραμμάτων, όπως εκθέσεων και εκπαιδευτικών δράσεων, στο πρώην κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ στο Σύνταγμα στην οδό Κολοκοτρώνη 4. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Μπιενάλε της Αθήνας για πλήθος δράσεων. Στόχος του Ultra Plain είναι η σύνδεση των νέων καλλιτεχνών με την καθημερινή ζωή της πόλης στο πλέον πολυσύχναστο μέρος του κέντρου της.
Η ονομασία του χώρου Ultra Plain κάνει ένα άμεσο σχόλιο και τοποθετείται ενεργά προς τη Μη Διαφορετικότητα και τη Μη Απόσταση της τέχνης από την καθημερινότητα, στοχεύοντας να συμβάλλει στην εξάλειψη των προκαταλήψεων που αφορούν τη σύγχρονη τέχνη προβάλλοντάς την ως απροσπέλαστη.
Εύη Ρουμάνη «Oddly Satisfying Disasters»
Η έκθεση «Oddly Satisfying Disasters» περιστρέφεται γύρω από εικόνες απτικής απόλαυσης και συμμετρίας όπου η ηδονή του βιώματος δεν ολοκληρώνεται αλλά μετατίθεται στην αναπαράστασή της. Οι εικόνες παρουσιάζουν μια διπλή οπτική πάνω σε μικρές, καθημερινές, ψυχαναγκαστικές απολαύσεις.
Η δουλειά της Εύης Ρουμάνη εστιάζει στην εικόνα και πώς αυτή μεταπλάθεται μέσω της καλλιτεχνικής πρακτικής. Με βασικά της μέσα το σχέδιο και το βίντεο, στόχος της είναι να τοποθετηθεί η εικόνα έξω από το αρχικό της πλαίσιο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μεταφορικό πλαίσιο αντίληψης.
Στα έργα της συναντάμε αναπαραστάσεις εικόνων που προέρχονται από ένα ευρέως φάσματος αρχείο. Τα αρχικά ντοκουμέντα που χρησιμοποιούνται για τα σχέδια προέρχονται από καρέ «Oddly Satisfying» βίντεο που συναντάμε στο διαδίκτυο. Η αρχική εικόνα που απεικονίζει το ακριβές σημείο της κορύφωσης μιας «απολαυστικής» πράξης ακριβώς πριν ολοκληρωθεί, αλλάζει και αναδημιουργείται μέσα από τη διαδικασία του σχεδίου. Στα βίντεο, χρησιμοποιώντας υλικό από το διαδίκτυο μαζί με προσωπικές λήψεις, το μοντάζ λειτουργεί ως κριτικό εργαλείο για την παραγωγή μιας νέας αφήγησης.
Οι θεατές προσκαλούνται να δημιουργήσουν τις προσωπικές τους αφηγήσεις μέσα από την συνάντησή τους με τις εικόνες, όπου η απόλαυση και η καταστροφή εναλλάσσονται ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η αναπαράσταση του πραγματικού κόσμου γεμάτη απαστράπτουσες τελειότητες και προσωπικές στιγμές που λούζονται σε ένα εκτυφλωτικό φως μετατρέπεται σε ένα ελλειπτικό σύμπαν.
Σύντομο βιογραφικό
Η Εύη Ρουμάνη γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με καθηγητή τον Α. Χριστάκη (2008-2013). Το 2011 σπούδασε ζωγραφική και ανατομία με υποτροφία Erasmus στην Academia di Belle Arti di Firenze. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών (Μ.Ε.Τ.) της ΑΣΚΤ (2017-2019). Μέσα στα πλαίσια του Μ.Ε.Τ. πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση (ανάθεση διδακτικού έργου στα εργαστήρια της ΑΣΚΤ) στο ΙΒ Εργαστήριο Ζωγραφικής και Διευρυμένων Μορφών Έκφρασης των Εικαστικών Τεχνών με τον Poka-Yio.Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικό επίπεδο το 2016 με τίτλο “Regular/Irregular” στο χώρο τέχνης Ισόγειο.
Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις όπως In Art, Ζήνα Αθανασιάδου Gallery, Θεσσαλονίκη, RE-CULTURE 4, Πάτρα, Απόφοιτοι 2013, εκθεσιακός χώρος Νίκος Κεσσανλής, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, “Searching for a Godot”, Art Wall, σε επιμέλεια Μαρίας Ξυπολοπούλου, «The serpent and the milk», Back to Athens 5, σε επιμέλεια Φωτεινής Καπίρη, OpenStudios 2018, Μ.Ε.Τ., ΑΣΚΤ. MFA Open 2019, Μ.Ε.Τ., ΑΣΚΤ, Degree show 2019, Μ.Ε.Τ., ΑΣΚΤ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Πληροφορίες:
Εγκαίνια: Τρίτη 05/11, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 05/11-16/11, Πέμ-Παρ-Σάβ: 18:00-20:00
ULTRAPLAIN, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Κολοκοτρώνη 4, Σύνταγμα
Είσοδος ελεύθερη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Η μόνιμη συλλογή εμπλουτίζεται, ενώ έχουν προγραμματιστεί σημαντικές περιοδικές εκθέσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.