- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Έκθεση της εικαστικού Βάσιας Α. Βανέζη στο Σπίτι της Κύπρου
Με τίτλο «Άγνωστη Χώρα η Ανθρώπινη Κατάσταση» και θεματική γύρω από την μετανάστευση, τον ξεριζωμό και την οικουμενικότητα της μετακίνησης.
Η εικαστικός Βάσια Α. Βανέζη εγκαινιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο «Άγνωστη Χώρα η Ανθρώπινη Κατάσταση» στο Σπίτι της Κύπρου την Τρίτη 5 Νοεμβρίου.
Το Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση της Βάσιας Α. Βανέζη με τίτλο «Άγνωστη Χώρα η Ανθρώπινη Κατάσταση / Unknown Land The Human Condition», σε επιμέλεια της Άννας Μυκονιάτη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20:00-22:30, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα).
Ο πυρήνας της ανθρώπινης ύπαρξης ορίζεται από δυο σταθμούς τη γέννηση και τον θάνατο. Μεταξύ αυτού του πεδίου, η βιολογική εξέλιξη, η ικανότητα του αισθάνεσθαι, του σκέπτεσθαι και ο σχεδιασμός του μέλλοντος μέσα από την οργάνωση στόχων και την καλλιέργεια επιθυμιών οδηγούν την ανθρώπινη ύπαρξη στην ολοκλήρωσή της. Η φιλοσοφική διερώτηση επί του ορισμού της ανθρώπινης κατάστασης, το οντολογικό μέρος της φιλοσοφίας καθώς και οι τρόποι επίτευξης της ολοκλήρωσης της ανθρώπινης ύπαρξης απασχόλησαν τις ανθρωπιστικές επιστήμες διαχρονικά. Οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι πολλαπλές ανάλογα με την εποχή και τις ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες.
Η Βάσια Α. Βανέζη επιχειρεί να προσεγγίσει εικαστικά το ζήτημα της ανθρώπινης κατάστασης, όπως αυτό διαμορφώνεται στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης που έφερε στην επιφάνεια κοινωνικές παθογένειες, στην Ευρώπη που έρχεται αντιμέτωπη με ένα προσφυγικό ζήτημα και αποδεικνύεται ανέτοιμη να το διαχειριστεί, στον πλανήτη που γίνεται μάρτυρας ενός πρωτοφανούς κύματος μαζικής μετανάστευσης, όπου εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται από τα σπίτια τους καθημερινά εξαιτίας του πολέμου, των διώξεων, της φτώχιας και των κλιματικών αλλαγών.
Ανακατασκευάζοντας προσωπικές και συλλογικές εμπειρίες εκτοπίσεως και ξεριζωμού εκθέτει την οικουμενικότητα της μετακίνησης ως μια εμπειρία που μοιράζονται πολλοί και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι αναμνήσεις τους περνούν και στη συνέχεια «κατοικούν» μια χώρα, τον πολιτισμό, τις ταυτότητες, τις δομές, ακόμη και τη γλώσσα.
Έναυσμα για την εργασία αυτή, που αποτυπώνεται μέσα από εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, βίντεο, υφαντά, βιβλία κ.α., αποτέλεσε η καθημερινή της βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, στο πεδίο του Άρεως και η συλλογή ευρημάτων που συνδέονται με την έννοια της εστίας και λειτουργούν για την καλλιτέχνιδα ως μαρτυρίες αποσπασματικής ανθρώπινης κατάστασης. Όροι και έννοιες όπως σύνορα, συλλογική μνήμη, εκδίωξη, ηθικό δίκαιο, μοναξιά αντιμετωπίζονται με έναν τρόπο ποιητικό όπου χώρος και χρόνος συγκλίνουν και το «τώρα» γίνεται τόπος παραβίασης, σημείο καμπής, άλμα προς την ελπίδα του αύριο, τέλος, αρχή.
Άννα Μυκονιάτη
Εγκαίνια: Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019
Διάρκεια έκθεσης: 6 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη: 10:00 – 18:00 και Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 -15:00
Επιμελήτρια έκθεσης: Άννα Μυκονιάτη
Συντονισμός: Μαρία Ραγιά
Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα – Τηλ: 210 3734934
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από υπερπληροφόρηση, το βιβλίο εκφράζει ειρωνικά την ανάγκη των ανθρώπων να δουν κάτι γραμμένο για να πιστέψουν ότι ισχύει.
Ο εικαστικός παρουσιάζει 17 πορτρέτα ανθρώπων που «διαβάζουν το μέλλον» στην Baker Street του Λονδίνου
Το έργο των Matthew Niederhauser και Marc Da Costa, σε ανάθεση της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, κατακτά τον κόσμο
Σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου 1881 γεννήθηκε ο κορυφαίος Ισπανός καλλιτέχνης
Γιατί να δείτε τη συγκινητική έκθεση στο Καπνεργοστάσιο για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο
Μια συζήτηση με τη ζωγράφο που οι πίνακές της συνομιλούν με τις εμβληματικές Ομπρέλες και άλλα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου
H επιμελήτρια Ιόλη Τζανετάκη μιλά για την έκθεση που ολοκληρώνεται στις 27 Οκτωβρίου
Εικόνα της Ιστορίας και της αρχαιολογίας της Ρόδου, από την αρχαιότητα ως σήμερα
Ένα έργο της Ελένης Ψυλλάκη από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Πίνακες, εικονογραφήσεις περιοδικών, γλυπτά, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις του καλλιτέχνη από το 1996 έως σήμερα περιλαμβάνει η αναδρομική έκθεση «Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας» στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή
Η εξέλιξη της προσωπογραφίας κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του
Δημιουργεί αγγεία και κεραμεικά με δέρμα από ανανά, σταφύλι και κάκτο, που προμηθεύεται από την Κεράλα, τις Φιλιππίνες και την Ισπανία
Στο πλαίσιο της έκθεσης Space of Togetherness, που ολοκληρώνεται την Κυριακή 20 Οκτωβρίου
Με αφορμή την Ωκεανίδα 2024, γνωστοί καλλιτέχνες δίνουν νέα μορφή σε σανίδες που έχουν ήδη «δαμάσει» τα κύματα
Εκθέσεις φωτογραφίας, γλυπτική στον κήπο του Βυζαντινού και 44 καλλιτέχνες που μεταμορφώνουν ένα ιστορικό κτίριο
Εγκαινιάζεται το αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού
Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες δωρεές στην ιστορία της συλλογής της Tate, με τα έργα να «συνομιλούν» με τα υπόλοιπα εκθέματα
Η έκθεση «Lela's land» στο Βρυσάκι έχει χρώμα, τέχνη, σχέδια, στολίδια και λουλούδια
Ο Ιταλός καλλιτέχνης πέθανε τον Απρίλιο στα 84 του
3 ομαδικές και μια ατομική έκθεση σε γκαλερί και χώρους τέχνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.