Εικαστικα

Art Barter: Η έκθεση που άλλαξε την αγορά τέχνης στην Αθήνα

Έργα χωρίς όνομα, τιμή και περιγραφή

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αθηναίοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στην 10η έκθεση-project Art Barter στα Πετράλωνα αυτόν τον Σεπτέμβριο

Ο Πικάσο συνήθιζε να ζωγραφίζει πορτρέτα σε χαρτοπετσέτες και να τα ανταλλάσει για ένα γεύμα. Αυτή του η συνήθεια αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για το Art Barter. Το project γεννήθηκε το 2008 από τους Alix Janta-Polyczynki και Lauren Jones, με αφορμή την αρχή της οικονομικής κρίσης, ως ένας εναλλακτικός τρόπος απόκτησης τέχνης χωρίς την χρήση χρημάτων.

Το Art Barter έχει χαρακτηριστεί ως κοινωνικό πείραμα, αφού δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την έννοια της αξίας μόνο απέναντι στην τέχνη, αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη αντίληψη. Αποτελεί μία έκθεση με έργα καλλιτεχνών από την εκάστοτε πόλη που την φιλοξενεί, με τα ονόματά τους να αναγράφονται μόνο στην είσοδο και όχι στα έργα τους, τα οποία δεν συνοδεύονται ούτε από τιμή ή περιγραφή.

Το κοινό συμπληρώνει μία φόρμα ανταλλαγής, στην οποία γράφει τις προσφορές του, οι οποίες μπορούν να είναι οτιδήποτε, εκτός από χρηματικό ποσό. Στο τέλος, ο ίδιος ο καλλιτέχνης έρχεται να αποφασίσει ποια είναι η νικητήρια προσφορά, βάσει καθαρά προσωπικών του κριτηρίων, που για τους υπόλοιπους μπορεί να φαντάζουν και παράλογα.

Κάποιες από τις πιο διάσημες ανταλλαγές στην ιστορία της έκθεση είναι οι 30 ώρες μαθημάτων γαλλικών για μια μονογραφή της Tracey Emin, μια χειροποίητη κιθάρα για μια φωτογραφία του Bob Gruen, η μεταφορά έργων στη Βενετία για ένα έργο του Gavin Turk, και οι 300 ώρες πρακτικής εργασίας σε αντάλλαγμα ενός γλυπτού του Tom Sachs. Ωστόσο, αυτή που είχε προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση μάλλον ήταν η απόφαση του φοιτητή καλών τεχνών Noriaki Hattori να δώσει έναν πίνακά του για το τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο ενός πεντάχρονου αγοριού, τη στιγμή που του είχε προσφερθεί ένα ταξίδι στην Αίγυπτο με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Ποιες ήταν οι πιο αποτρόπαιες προσφορές; Ένα ανθρώπινο νεφρό, το πρωτότοκο παιδί μια γυναίκας και ο σκελετός ενός παιδιού. Όλες βέβαια απορρίφθηκαν.

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, για τα 10 της χρόνια, η έκθεση που έχει ταξιδέψει σε Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Μαδρίτη, Κωνσταντινούπολη, Μεξικό, Ντουμπάι και Οαχάκα, θα βρεθεί στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, 42 αθηναίοι καλλιτέχνες θα βρεθούν στα Πετράλωνα από τις 10 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, για να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε την αγορά τέχνης.

Ποιοι θα είναι εκεί; Antonakis, Tjorg Douglas Beer, Elina Belou, Romain Cadilhon, Despina Charitonidi, Marie d’Elbée & Andrew Bunsell, Eloise Fornieles, Neal Fox, Florent Frizet, HOPE, hypercomf, Eva Isleifs, Evi Kalogiropoulou, Katerina Kana, Stelios Karamanolis, Lito Kattou, Navine G. Khan-Dossos, Aristeidis Lappas, Manolis D. Lemos, Bryony Dunne, Nicolas Melemis, Theo Michael, Olga Migliaressi-Phoca, Petros Moris, Charlotte Nieuwenhuys, Malvina Panagiotidi, Panos Papadopoulos, Zoe Paul, Anastasia Pavlou, Theo Prodromidis, Panos Profitis, Camille Romagnani, William Roper-Curzon, Nana Sachini, Venetia Sacret Young, Eric Stephany, Sofia Stevi, Petros Touloudis, Amalia Vekri, Marina Velisioti, και Vasilis Papageorgiou.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Αλκινόης 6, Πετράλωνα

Εγκαίνια: 20 Σεπτεμβρίου 2019, 19:00-22:00
Ώρες λειτουργίας: 21 με 24 Σεπτεμβρίου 2019, 13:00-20:00