Εικαστικα

Με περισσότερα από 70 έργα ο Takis στην Tate Modern

Μεγάλη αναγνώριση για έναν μεγάλο εικαστικό

Έρρικα Ρούσσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου η έκθεση του Takis στην Tate Modern

Η σπάνια εγκατάσταση Magnetic Fields. Μουσικές συσκευές που δημιουργούν τυχαίους και συντονισμένους ήχους. Δάση από τα χαρακτηριστικά του «Σινιάλα». Η Tate Modern φιλοξενεί τον Takis. Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Ο Takis, κατά κόσμον Παναγιώτης Βασιλάκης, στα 70 του χρόνια μπορεί να νιώθει ως ένας από τους πιο πρωτοποριακούς εικαστικούς του 20ου αιώνα. Ο γλύπτης που αποφάσισε να ασχοληθεί με το μαγνητισμό και να τον αναζητήσει στις διάφορες υπαρκτές και ανύπαρκτες μορφές του ξεκίνησε να αφήνει το στίγμα του στην Ευρώπη τη δεκαετία του ‘60 όποτε και μετακόμισε στο Παρίσι. Οι εφευρέσεις του κέρδισαν τον θαυμασμό της παγκόσμιας avant-garde σκηνής ενώ ο ίδιος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κινητικής τέχνης και πρωτοστάτησε σε νέες μορφές γλυπτικής, ζωγραφικής και μουσικών δομών για την αξιοποίηση των αόρατων φυσικών δυνάμεων.

Τα «Σινιάλα» ή αλλιώς τα γλυπτά κεραίες του που κατασκεύαζε σε όλη τη διάρκεια της πορεία του είναι ένα από το καλλιτεχνικό σήμα κατατεθέν του. Σε αυτά, ενσωμάτωσε διάφορα θραύσματα βόμβας από τον εμφύλιο πόλεμο τα οποία σύλλεξε από τον λόφο γύρω από το στούντιο του στην Αθήνα.

Η έκθεση στην Tate Modern θα περιλαμβάνει τα «τηλεμαγνητικά» έργα του Takis, τα οποία ενσωματώνουν μεταλλικά αντικείμενα που επιπλέουν με τη χρήση μαγνητών όπου τα αφηρημένα στοιχεία αιωρούνται στην επιφάνεια ενός λαμπερού κόκκινου καμβά.

© Takis Foundation

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το μοναδικό Magnetic Fields, το οποίο εκτίθεται για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’70.

Πριν το Ηνωμένο Βασίλειο να σημειωθεί ότι ο Takis ήταν ένας από τους ηγετικούς συμμετέχοντες του Art Workers’ Coalition. Το 1986, ο καλλιτέχνης ίδρυσε το Takis Foundation για την Τέχνη και τις Επιστήμες, το οποίο έκτοτε αποτελεί την έδρα του καλλιτεχνικού και ερευνητικού του έργου. 

Η έκθεση διοργανώνεται από την Tate Modern σε συνεργασία με το Museu d’Art Contemporani de Barcelona, όπου θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου 2019, και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου 2020.