- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εικαστικα
Ένα έργο του Γιώργου Λάππα στην Art Athina Summer Pop Up
Μία συνέχεια της post mortem έκθεσης του Γιώργου Λάππα «Εγκιβωτισμός – Mappemonde»
Νικολέττα Σταμάτη
2’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η γκαλερί Citronne θα παρουσιάσει την «Μπλε Φωτεινή Φιγούρα» του Γιώργου Λάππα ως συμμετοχή της στην Art Athina Summer Pop Up αυτό το καλοκαίρι
Ο Γιώργος Λάππας δεν άφηνε το ορθολογικό να τον περιορίσει, αλλά αντιθέτως όλο το έργο του βασίστηκε σε κάτι πιο βαθύ και εσωτερικό, καθώς είχε ως αφετηρία του την σκέψη, την μνήμη και την αφήγηση. Αυτό το χαρακτηριστικό της τέχνης του διακρίνεται και σε ένα από τα τελευταία του έργα, την «Μπλε Φωτεινή Φιγούρα», που δημιούργησε το 2015, έναν χρόνο πριν τον θάνατό του.
Μπλε Φωτεινή Φιγούρα, 2015, Μέταλλο, Πλαστικό Ύφασμα και Ηλεκτρικές Λυχνίες
Το γλυπτό, το οποίο αποτελεί συνέχεια της post mortem έκθεσης του Γιώργου Λάππα «Εγκιβωτισμός – Mappemonde» της Citronne στην Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 19), θα παρουσιαστεί ως συμμετοχή της γκαλερί στην Art Athina Summer Pop Up αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για μία αναπαράσταση του ίδιου του καλλιτέχνη και των λειτουργιών του, από το πώς αναμένει και αγναντεύει έως και το πώς παρατηρεί και αφουγκράζεται, η οποία «ζωντανεύει» μέσα από το μέταλλο, το πλαστικό ύφασμα και τις ηλεκτρικές λυχνίες, υλικά αναπάντεχα, ενωμένα έτσι ώστε να μας δημιουργούν την αίσθηση του παράδοξου.
Κυρίαρχο στοιχείο του γλυπτού είναι το φωτεινό μπλε χρώμα του και οι μπλε ανταύγειες του που εκπέμπονται στον υπόλοιπο χώρο και το «απλώνουν» μέσα σε αυτόν. Το χρώμα χρησιμοποιείται έτσι ώστε να αποτελεί ένα σύμβολο της φθοράς του καλλιτέχνη, ο οποίος χρειάζεται ως άνθρωπος και αυτός κάλυψη και προστασία. Στην πραγματικότητα είναι μία παραπομπή στην γενέτειρα του Γιώργου Λάππα, το Κάιρο, και στο προστατευτικό σκούρο χαρτί συσκότισης στα τζάμια, που ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε σχολιάσει ότι στα χρόνια του πολέμου ήταν εκείνο το οποίο του χάριζε μία αίσθηση ασφάλειας, την απομόνωση από το επικίνδυνο και χαοτικό εξωτερικό περιβάλλον.
Επιπλέον, στην «Μπλε Φωτεινή Φιγούρα» συναντάται ένα ακόμα στοιχείο που είναι αναγνωριστικό όχι μόνο της τέχνης του Γιώργου Λάππα, αλλά και της ίδιας του της πολυταξιδεμένης ζωής. Η ελευθερία της στάσης και της κίνησης του γλυπτού, σε συνδυασμό με ένα βλέμμα που μοιάζει να ταξιδεύει κάπου μακριά, μας αποκαλύπτουν μία ανάγκη και μία τάση για υπέρβαση, για κατάργηση των ορίων και για αναχώρηση προς μέρη μακρινά.
Η έκθεση «Εγκιβωτισμός – Mappemonde» θα συνεχίσει να είναι προσβάσιμη, κατά τη διάρκεια της Art Athina Summer Pop Up, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Μπλε Φωτεινή Φιγούρα, 2015, Μέταλλο, Πλαστικό Ύφασμα και Ηλεκτρικές Λυχνίες
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Λάππα:
Ο Γιώργος Λάππας σαν Έλληνας της διασποράς χρησιμοποιεί έντονα την γεωγραφία και τη χαρτογράφηση στο έργο του, όπου μέσα σε αυτό, τα τοπία μετατρέπονται σε χάρτη του κόσμου.
Η ζωή του καθορίστηκε εντός των αναρίθμητων ταξιδιών του, ξεκινώντας από τον τόπο της γέννησής του το 1950 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το 1958 η οικογένειά του μετακινείται στην Ελλάδα όπου και ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα.
Από το 1969 έως το 1973 σπουδάζει κλινική ψυχολογία στο Reed College στο Portland του Όρεγκον στην Αμερική. Εκεί ασχολείται με την έρευνα όπου συμμετέχει σε ψυχιατρικά προγράμματα στις κλινικές του Salem στο Όρεγκον, στο Σαν Φρανσίσκο και Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.
Το 1974 ως υπότροφος του Watson Foundation ταξιδεύει στην Ινδία συλλέγοντας ντοκουμέντα για την ινδική γλυπτική και αρχιτεκτονική. Ταξιδεύει στο Αφγανιστάν και την Περσία. Το 1975 φοιτά στο Architectural Association School of Architecture στο Λονδίνο και συνεχίζει τις σπουδές του με εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ιταλία.
Από το 1975 έως το 1981 φοιτά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Γιάννη Παππά και Γιώργο Νικολαΐδη και αποφοιτά με άριστα 10 από την σχολή.
Το 1984 παίρνει υποτροφία του Γαλλικού κράτους για την Ecole Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι, όπου σπουδάζει Γλυπτική.
Το 1986-87 εργάζεται στη Γαλλία και στην Αγγλία. Το 1991 με υποτροφία της Foundation Cartier βρίσκεται στο jouy-en-josas. Από το 1987 έως το 2016 διδάσκει στην βαθμίδα του καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα Γλυπτικής, στην Αθήνα, εισάγοντας μία εντελώς καινούρια και ριζοσπαστική μέθοδο για την εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών.
Ενδιαμέσως συνεχίζει τα ταξίδια του, στον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τις Η.Π.Α., τη Βραζιλία, την Κορέα και σε όλη την Ευρώπη και μη εγκαταλείποντας πλέον αυτήν του την ακόρεστη περιέργεια για τους τόπους βαδίζει προς την δική του ουτοπία.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Art Athina Summer Pop Up
Αιόλου 48-50
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη 19 Ιουνίου 16:00-23:00, Πέμπτη 20 Ιουνίου έως και Κυριακή 23 Ιουνίου: 13:00 – 21:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6979989684