Εικαστικα

Αλτσχάιμερ: Μια ήσυχη ιστορία, 2012

Έκθεση της Arabella Plouviez στη Θεσσαλονίκη

59266-137646.jpg
Soul Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
55157-111303.jpg

Τι συμβαίνει όταν δεν μπορούμε να επαναφέρουμε τις αναμνήσεις μας, όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε; Τι γίνεται όταν κάτι οικείο μετατρέπεται σε ξένο και αγνώριστο, λόγω μιας ασθένειας; Η έκθεση φωτογραφίας «Αλτσχάιμερ: Μια ήσυχη ιστορία, 2012» με έργα της Arabella Plouviez εξετάζει τις έννοιες των αναμνήσεων, της μνήμης και της απώλειάς της και παρουσιάζεται σε ένα κτίριο που κουβαλάει τις δικές του μνήμες στο πέρασμα του χρόνου, στο Μπενσουσάν Χαν. Πρόκειται για ένα σημαντικό ιστορικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, που στη δεκαετία του 1920 λειτουργούσε ως πανδοχείο, ενώ στη συνέχεια στέγασε διαφόρων ειδών καταστήματα (μπαχαρικών, ψιλικών κ.ά.)

Μέσα στη σύγχυση της νόσου του Αλτσχάιμερ, η καθημερινότητα απομακρύνεται, η αμεσότητα χάνεται και το άτομο πασχίζει να κατανοήσει τη σύγχυση των άλλων. Η παρούσα σειρά χρησιμοποιεί ένα οικιακό περιβάλλον, όπου έχει βιωθεί μια ολόκληρη ζωή, και το μέσο της φωτογραφίας, που τόσο συχνά μεταχειριζόμαστε ως μνήμη, για να εξερευνήσει μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους το μυαλό μας χάνεται μέσα σε αυτή την ασθένεια.

Τα έργα αυτά δεν αφορούν τη διαδικασία της μνήμης με προφανή τρόπο. Μέσα από τη σχέση μεταξύ εικόνων που εξερευνούν τη ξεθωριασμένη δόξα ενός αγαπημένου σπιτικού και του κειμένου που με βάση την ασάφεια της μίας και μόνης λέξης παρέχει μία πληθώρα εμφανών εννοιών και ταυτόχρονα καμία σαφήνεια όσον αφορά το μήνυμα, το κάθε έργο προκαλεί τον θεατή να αντιληφθεί την απόσταση από το παρόν που η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να επιφέρει.

Η Arabella Plouviez είναι καθηγήτρια, επικεφαλής του τομέα της Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Sunderland. Έχει δημοσιεύσει και εκθέσει τη φωτογραφική της δουλειά τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η δουλειά της συνδυάζει εικόνα και κείμενο για να απεικονίσει ιδέες και θέματα, ενώ η έρευνά της πραγματοποιείται μέσω συνεργασίας με διάφορες κοινότητες. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα δουλειάς της έχει διερευνήσει διαφορετικά κοινωνικά πεδία, εξετάζοντας από ζητήματα φρενοβλάβειας και εγκληματικότητας και τη νόσο του Αλτσχάιμερ έως την αναπαράσταση των γυναικών. Πρόσφατα έργα της μελετούν τη φωτογραφία την εποχή του Δικτύου. Σε συνεργασία με τους συναδέλφους της, έχει συμβάλει στη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου φωτογραφίας Northern Centre of Photography στο Πανεπιστήμιο του Sunderland, και μέσα σε αυτό την περιφερειακή υπηρεσία ανάπτυξης, North East Φωτογραφία Network (NEPN), η οποία ενθαρρύνει και υποστηρίζει την ανάπτυξη κριτικού λόγου γύρω από υψηλή ποιότητας, κριτικής φύσεως φωτογραφικές πρακτικές. www.photography-at-sunderland.co.uk

Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Πανεπιστημίου του Sunderland και φιλοξενείται έως τις 22 Δεκεμβρίου στο Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα, τηλ.: 2313318212). Ώρες λειτουργίας: Πε-Κυ 11.00-19.00.

n

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.