Εικαστικα

Όχι άλλο ένα οικολογικό event

Πώς επηρεάζονται οι Έλληνες από το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής;

Φιλίππα Δημητριάδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο This is not a green event το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής εγείρεται μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης

Μια ομάδα νεαρών καλλιτεχνών και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σχετικά με το περιβάλλον αναλαμβάνουν μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης να εγείρουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος, ειδικά στην Ελλάδα όπου φαίνεται να μην απασχολεί ιδιαίτερα κράτος και κοινωνία.

Το This is not a green event θα χρησιμοποιήσει την καλλιτεχνική έκφραση για να επικοινωνήσει το φλέγον ζήτημα. Αποζητά τρόπους (και χώρους) για να μεταφέρει αυτά τα μηνύματα χωρίς διδακτισμό. Αντίθετα προσφέρει στο κοινό νέες διόδους για να ταυτιστούν με τα βιώματα που ακούνε. Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 6 Ιουνίου στη ράμπα για skate / cafe LATRAAC στον Κεραμεικό.

«Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με εικόνες από χώρες του παγκόσμιου Νότου να πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Η περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή έχει περάσει στην κοινή μας συνείδηση ως κάτι αόριστο και μακρινό. Πώς όμως αλλάζει η Ελλάδα; Τι χάνεται αυτή τη στιγμή;», αναρωτιέται η ομάδα του This is not a green event.

Ο Χρήστος Βρεττός, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας The Climate Collective και συνδιοργανωτής του event εξηγεί γιατί θεωρεί σημαντικό να αφυπνηστούν οι Έλληνες σχετικά: «Έχουμε την τάση να αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον ως κάτι αόριστο, μακρινό, ως μια πολυτέλεια. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από τους καύσωνες στην Αθήνα, μέχρι την ερημοποίηση των νησιών και την καταστροφή της αγροτικής παράγωγης».



Στο πλαίσιο του event θα παρουσιαστεί η performance Mosaic of Loss, που αποκαλύπτει μαρτυρίες ανθρώπων από ολόκληρη την Ελλάδα για ένα περιβάλλον που αλλάζει συνέχεια και συνήθως απρόβλεπτα (Performance direction: Antonia Economou, Χρήστος Βρεττός Performers: Antonia Economou, Ξένια Ταμπούρλου και ΔημήτρηςΤσικούρας). Επίσης θα παρουσιαστεί η performative εγκατάσταση Overnature #2, μία επανεξέταση και επαναπροσαρμογή στο παρόν του αρχικού έργου Overnature (2017). Το έργο είναι μία συνεργασία μεταξύ της Έλλης Αντωνίου και του Παντελή Πιλάβιου. Οι δύο καλλιτέχνες συνδυάζουν τα διαφορετικά υπόβαθρά τους (video και ήχος) με το έργο αυτό να αποτελείται από ένα CGI (computer generated image) video projection και το original soundtrack του.

[[{"fid":"670224","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Θα ακολουθήσει party με dj set από τα μέλη των Callas Chrisanthy Oncow και Άρη και Λάκη Ιωνά. Στο χώρο θα υπάρχει επίσης κουτί ελεύθερης συνεισφοράς για την κάλυψη των εξόδων. Το event οργανώνουν ο Χρήστος Βρεττός (The Climate Collective), η Αντωνία Οικονόμου, η  Έλλη Αντωνίου (Ergo Collective) και ο Παντελής Πιλάβιος (Polyscope). Η διοργανώτρια ομάδα ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Γιάννη Θεοδωράκη για την εικαστική και σκηνική του παρέμβαση, τον Ευάγγελο Καραλή για τις φωτογραφίες, καθώς και το LATRAAC για τη φιλοξενία.