Εικαστικα

Αφιέρωμα στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Από το Days of Art in Greece

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ήταν Οκτώβριος του 1889 όταν η Σοφία Δωροθέα Αλίκη του Οίκου Χοεντσόλερν, αδελφή του μετέπειτα Γερμανού Αυτοκράτορα Φρειδερικού Γ΄, χαιρετούσε συγκινημένη τον ενθουσιώδη λαό της Αθήνας, που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στα ανάκτορα για να υποδεχθεί την γαλαζοαίματη γερμανίδα πριγκίπισσα.

Λίγες ημέρες μετά στεκόταν νύφη στο πλευρό του διαδόχου Κωνσταντίνου, τον άνθρωπο με τον οποίο ένωσε την τύχη της. Δίπλα του γνώρισε στιγμές εθνικής ευτυχίας, όπως οι θρίαμβοι των βαλκανικών πολέμων, αλλά και δύσκολες μέρες, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή και η εξορία. Πέθανε στη Φλωρεντία το 1932 και κηδεύτηκε δίπλα στο σύζυγό της.

Ο Δήμος Αθηναίων, λίγο μετά το θάνατό της, έδωσε το όνομά της στην Οδό Κηφισιάς που ένωνε την Αθήνα με το εξοχικό, τότε, προάστιο.

Αφού κάθε πλούσια οικογένεια τα εποχής ήθελε να βρίσκεται κοντά στα ανάκτορα, η οδός Κηφισιάς αρχικά και στη συνέχει η Βασιλίσσης Σοφίας έγινε ο δρόμος στην οποίο προτιμούσαν να χτίζουν τις πολυτελείς οικίες τους. Σήμερα τα μεγαλοπρεπή αυτά μέγαρα έχουν μετατραπεί σε πρεσβείες, υπουργεία και μουσεία ή έχουν δώσει τη θέση τους σε αντιπροσωπευτικά δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα περίπατο σε αυτό τον δρόμο, στον οποίο τα κτίρια έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες να μας πουν για το παρελθόν και το παρόν της Αθήνας, μέσω του αφιερώματος του Days of Art in Greece, με τίτλο "Γνωρίζοντας την πόλη. Αφιέρωμα στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας".