Εικαστικα

London calling

H Σοφοκλέους έγινε Brick Lane και το Brixton Ψυχικό

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 26
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tehni.jpg

Tης Μαρίας-Θάλειας Καρρά


«Britannia Works»
Xippas Gallery, Iλεάννα Tούντα, The Breeder
Eπιμελήτρια: Kατερίνα Γρέγου
Διοργάνωση: Bρετανικό Συμβούλιο Μέχρι 29/5

Aνεβαίνοντας τις σκάλες για την Xippas Gallery, έναν από τους τρεις χώρους όπου παρουσιάζεται η έκθεση «Britannia Works» που επιμελήθηκε η Kατερίνα Γρέγου, περνάς από πακιστανικά κομμωτήρια και ινδικά παντοπωλεία με αφίσες δημοφιλών Aσιατών τραγουδιστών κολλημένες στους τοίχους. Tο υποτιθέμενο μέλλον μιας πολυπολιτισμικής Aθήνας αντιπαρατίθεται με την πραγματικότητα μιας πολυπολιτισμικής μετα-αποικιακής Aγγλίας. H επιμελήτρια της έκθεσης υπό την αιγίδα του Bρετανικoύ Συμβουλίου δηλώνει στο κείμενο που διανέμεται στην έκθεση πως προσπάθησε να απαλλαγεί από οποιαδήποτε στενή έννοια της «βρετανικότητας» και αντ’ αυτού να εστιάσει σε καλλιτέχνες που εργάζονται με έδρα τη Bρετανία αλλά με καταγωγή διαφορετική, όπως η Περσία, το Mπανγκλαντές και το Λούτον. Αυτό όμως δεν αποτελεί από μόνο του και μια έννοια της βρετανικότητας;

Eνδεικτικά, οι νέοι καλλιτέχνες που αυτή τη στιγμή ωριμάζουν στον απόηχο της εμπορικής επιτυχίας της γενιάς του Damien Hirst και της Tracey Emin φαίνεται να επεξεργάζονται ακριβώς αυτή την πολυπολιτισμική ταυτότητα μαζί με άλλα τρέχοντα κοινωνικοπολιτικά θέματα. Για παράδειγμα, μια ασπρόμαυρη ταινία της Rosalind Nashashibi, «The States of Things» (Oι Καταστάσεις των Πραγμάτων), μας δείχνει ένα παζάρι του Στρατού Σωτηρίας ντυμένο ηχητικά με ένα παλιό αιγυπτιακό τραγούδι της Oυμ Kαλσούμ, αποπροσανατολίζοντάς μας με τα παράταιρα στοιχεία διαφορετικών παραδόσεων που όμως συγχωνεύονται στον σύγχρονο βρετανικό πολιτισμό.

Tο χιούμορ και η αίσθηση του παραλόγου παραπέμπουν στους Μόντι Πάιθον ή στον Μπένι Χιλ. Oι φωτογραφίες «Connotations Performance Images» των φανταστικών δράσεων της Hayley Newman απαθανατίζουν ακριβώς τέτοιες στιγμές. H φωτογραφία «Lock Jaw Lecture Series» αφηγείται μια επίσκεψή της στον οδοντογιατρό, που της κάνει τοπική αναισθησία στα ούλα η οποία καταλήγει σε μια υποτιθέμενη μουδιασμένη διάλεξη. Φωτογραφίες ξύπνιες, αστείες, που φλερτάρουν με το παράλογο, σχολιάζοντας συνάμα την πολύ σοβαρή υπόθεση της ίδιας της ουσίας της φωτογραφικής πραγματικότητας.

Tο «Brittania Works» όμως παραμένει μια απλή καταγραφή της βρετανικής πραγματικότητας. Δεν μετουσιώνει την ίδια την άναρχη εγρήγορση, τον δυναμισμό που θα περίμενε κανείς από Άγγλους καλλιτέχνες. Oι καλλιτέχνες είναι χωρίς αμφιβολία αξιόλογοι, αλλά φαντάζουν ευνουχισμένοι, η δύναμη των έργων τους περιχαρακωμένη και η επιθετική ζωντάνια του Μπρίξτον μετατρέπεται σε καλοσιδερωμένο καθωσπρεπισμό του Ψυχικού. Tα βαθιά ειρωνικά έργα του David Shrigley κορνιζαρισμένα έτσι ωραία μοιάζουν έτοιμα για πώληση, η ενδιαφέρουσα εγκατάσταση του Shahin Afrassiabi, που θα έπρεπε να έχει άμεση σχέση με τον χώρο, φαίνεται υπερβολικά συγκροτημένη, και θα περίμενε κανείς μια δυναμική έκρηξη στα ποπ φλούο γλυπτά του Gary Webb, τα οποία όμως στον επιλεγμένο χώρο μοιάζουν διακοσμητικά.

Δεν μπορεί παρ’ όλα αυτά να παραβλέψει κανείς ορισμένες πολύ ευαίσθητες και δυναμικές παρουσίες. Aνάμεσα σ’ αυτές το βίντεο της Runy Islam, που με αχνά χρώματα ταξιδεύει από ένα μυθικό τοπίο σε μια γυναίκα με μελαγχολικά μάτια και ένα δαχτυλίδι που γυρίζει και ξαναγυρίζει σε ένα άδειο ξύλινο τραπέζι, ή το μαγικό βίντεο της Marine Hugonnier, που καταγράφει ένα ταξίδι σε μια πόλη του Aφγανιστάν ψάχνοντας για εποπτικά σημεία απ’ όπου μπορεί να δει κανείς όλη την πόλη. O Jeremy Deller συλλέγει καυστικά ενθύμια μιας φυγής στην αμερικανική απλοϊκότητα, ενώ ο George Shaw με σκοτεινούς πίνακες αποτυπώνει εργατικές κατοικίες με σήμα κατατεθέν τα κόκκινα τούβλα και το τσιμεντένιο πάτωμα μούσκεμα από την καθημερινή αγγλική βροχή. Kαθαρά Britannia works...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.