Εικαστικα

Cellular: Τέχνη, επιστήμη & εκπαίδευση στο Μουσείο Ηρακλειδών

Η έκθεση της γλύπτριας Αντωνία Παπατζανάκη, διαλέξεις και ένα εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα για μαθητές στοχεύουν στη μετάδοση της γνώσης μέσα από την εκπαίδευση

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ruunciby.jpg

Γίνεται η τέχνη να συνδυαστεί με την επιστήμη και με την εκπαίδευση; Αυτό ακριβώς το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η έκθεση «Cellular» της γλύπτριας Αντωνίας Παπατζανάκη, που θα βρεθεί στο Μουσείο των Ηρακλειδών από τις 16 Απριλίου έως και τις 25 Αυγούστου.

Βασική πηγή έμπνευσης για την έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η διδάκτωρ βιολογίας Νίνα Φραγκοπούλου σε συνεργασία με τον Θοδωρή Κουτσογιάννη, αποτελούν το φως και το κύτταρο ως οι πηγές της ίδιας της ζωής, ενώ κύριος σκοπός της είναι να αποτελέσει ένα ενιαίο δρώμενο τέχνης, επιστήμης και εκπαίδευσης κάτω από μία ενιαία θεώρηση. Για το Μουσείο, η μετάδοση της γνώσης, μέσα από την εκπαίδευση, αποτελεί ένας από τους πρωταρχικούς λόγους ύπαρξης των μουσείων και γι’ αυτό συνδυαστικά με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί και μία σειρά διαλέξεων, αλλά και ένα εκπαιδευτικό-βιωματικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων, με το όνομα «Cellular – Βιολογία & Τέχνη».

Λίγα λόγια για την Αντωνία Παπατζανάκη:
Η Αντωνία Παπατζανάκη, γεννήθηκε στα Χανιά, Κρήτης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στην Hochschule für Angewandte Kunst στη Βιέννη και απέκτησε το Master of Fine Arts στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη.

Είναι αποδέκτης πολλών σημαντικών διακρίσεων και έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς για τη δημιουργία γλυπτών σε δημόσιους χώρους. Αρκετά από τα υπαίθρια δημόσια έργα της Αντωνίας Παπατζανάκη είναι μόνιμα εγκατεστημένα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του γλυπτού της «Φάρος» στην πλατεία του Σταθμού του μετρό Κάτω Πατήσια. Έχει εκθέσει ευρέως δουλειά της, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο, στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έργα της βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας, στο Μουσείο Βορρέ, στη Συλλογή της οικογένειας Κοπελούζου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας.

Σήμερα διατηρεί εργαστήρια στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των διαλέξεων:

Δευτέρα 6 Μαΐου, 18:30 – 20:00: Φως και ζωή, Γιάννης Μανέτας, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Τετάρτη 22 Μαΐου, 18:30 – 20:00: Πηγαίνω στο σχολείο και οι Τέχνες είναι εκεί, Μαρία Κωττούλα, Δρ. Φιλολογίας & Χριστίνα Παπαζήση, Δρ. Βιολογίας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία

Πέμπτη 6 Ιουνίου, 18:30 –20:00: Από το κύτταρο στον άνθρωπο: το πολύτιμο δώρο της ζωής, Ιωάννα Μαστρομηνά, Δρ. Εμβρυολογίας, Κλινική Εμβρυολόγος, Ιατρική μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Εμβρυογένεσις»

Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο Guide της Athens Voice

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.