- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Αμερικανός καλλιτέχνης δρόμου Ρον Ίνγλκις σκοπεύει να καταστρέψει ένα έργο του Banksy, το οποίο αγόρασε αντί 730.000 δολαρίων.
Ο street artist θα το ασβεστώσει, επαναλαμβάνοντας μετά από χρόνια ό,τι έκανε ο Ρόμπερτ Ράουσεμπεργκ με το «Σβησμένο σκίτσο του ντε Κούνινγκ». Η απόφαση του είναι μια διαμαρτυρία κατά της συνεχιζόμενης αποτίμησης σε χρήματα έργων τέχνης δρόμου από την αγορά τέχνης.
«Έχουμε κουραστεί με αυτούς που κλέβουν τα έργα μας απ' τον δρόμο και τα μεταπωλούν, και γι' αυτό τον λόγο πρόκειται ν' αγοράσω οτιδήποτε μπορώ και να το ασβεστώσω» δήλωσε στο βρετανικό Press Association. «Θα το μπογιατίσω από πάνω και, απλά, θα το εντάξω σ' έναν από τους τοίχους του σπιτιού μου».
Ο στόχος του Ίνγκλις, ο οποίος είναι γνωστός για τα δυνατά πολιτικά μηνύματα της τέχνης του, είναι το «Slave Labour (Banting Boy)» του Banksy (2012). Το απέκτησε προσφάτως σε δημοπρασία του οίκου Juliens Auctions στο Λος Άντζελες. Στο έργο του, ο Banksy απεικονίζει ένα αγοράκι που σε ραπτομηχανή φτιάχνει μια γιρλάντα με μικρές σημαιούλες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν μια διαμαρτυρία του καλλιτέχνη δρόμου απ' το Μπρίστολ κατά των εργοστασίων με χαμηλόμισθη εργασία που παρήγαγαν αναμνηστικά για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασιλίσσης και του Ολυμπιακούς του Λονδίνου, το 2012. Ο Banksy το είχε ζωγραφίσει στον εξωτερικό τοίχο ενός μαγαζιού με ευκαιρίες, στο βόρειο Λονδίνο. Μήνες μετά, κάποιοι το αφαίρεσαν από τον τοίχο. Επανεμφανίστηκε σε δημοπρασία στο Μαϊάμι, το 2013. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της γειτονιάς όπου ο Banksy το είχε ζωγραφίσει οδήγησαν στην ακύρωση της δημοπράτησής του. Τελικά πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Bankrobber London, αντί 1,2 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.
«Το έργο έγινε ως κοινωνικό σχόλιο. Μετατράπηκε σε αγαθό προς πώληση χωρίς να ληφθεί υπόψη το αρχικό μήνυμα» επισήμανε, στο Hyperallergic, ο Ρον Ίνγκλις.