Εικαστικα

Ποιος ήταν ο Λεονάρ Τσουγκουχάρου Φουτζίτα που τιμάται με το doodle της Google (εικόνες)

Ο γαλλο-ιάπωνας ζωγράφος, γιος Σαμουράι και φίλος του Πικάσο, του Ματίς και της Κικί του Μονπαρνάς

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-leonard.jpg
© General Photographic Agency /Getty Images / Ideal Images

Το σημερινό doodle της μηχανής αναζήτησης Google αποτίνει φόρο τιμής σε έναν μεγάλο ζωγράφο του 20ου αιώνα που αν ακόμα ζούσε σήμερα θα γινόταν 132 ετών.

Το doodle τιμά τον εικαστικό Λεονάρ Τσουγκουχάρου Φουτζίτα. Ποιος ήταν, όμως, ο καλλιτέχνης, γιος ενός Σαμουράι, που λάτρεψε και λατρεύτηκε από το Παρίσι;

Ο Φουτζίτα γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1886 στο Τόκυο. Αποφοίτησε από τη σχολή Καλών Τεχνών της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας το 1910. Και όπως γράφει η Encyclopaedia Britannica ο Λεονάρ Τσουγκουχάρου Φουτζίτα άφησε τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου για την Πόλη του Φωτός. Εκεί έκανε παρέα με όλα τα «παιδιά» της σχολής των Παρισίων Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς κ.ά..

gettyimages-leonard1.jpg
© General Photographic Agency / Getty Images / Ideal Images


Ο Φουτζίτα «πάντρευε» τις τεχνικές των κόσμων της ιαπωνικής και της γαλλικής Τέχνης προσδίδοντας στα έργα του ένα πολύ χαρακτηριστικό στιλ.  Διοργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1917 στην Galerie Cheron στο Παρίσι. Η έκθεσή του ήταν sold out. Ο γαλλο-ιάπωνας πούλησε όλα τα έργα του, 110 πίνακες σε ακουαρέλα.

fujita3.jpg

fujita4.jpg

Ανάμεσα στα πιο διάσημα έργα του ζωγράφου είναι το πορτρέτο του μοντέλου Κικί, γνωστή ως η βασίλισσα του Μονπαρνάς στην ακμή του μοντερνισμού. Η Κικί ήταν μια ατίθαση, αυθόρμητη, πέραν της ηθικής γυναίκα σε καιρούς που οι γυναίκες ήταν μόνο για να τις βλέπειες και όχι για να τις μιλάς. «Όλα όσα χρειάζομαι είναι ένα κρεμμύδι, ένα κομμάτι ψωμί και κόκκινο κρασί» είπε κάποτε η Κικί του Μονπαρνάς. «Και πάντα θα βρίσκω κάποιον να μου τα προσφέρει». 

tsuguharu-foujita-reclining-nude-kiki.jpg

fujita5.jpg

Ο πίνακας της Κικί από τον Φουτζίτα έγινε ανάρπαστος όταν ο ζωγράφος τον επέλεξε για να τον παρουσιάσει στην έκθεση Salon d'Automne του 1922. Ήταν η «μπιενάλε» της εποχής, η έκθεση που έδινε χώρο σε όλους τους εναλλακτικούς καλλιτέχνες της εποχής. Το άκρως αντίθετο του συντηρητικού Salon.

Ο Φουτζίτα είχε επίσης μεγάλο πάθος με τις γάτες. Αφιέρωσε ένα ολόκληρο λεύκωμα στα αγαπημένα του αιλουροειδή. «Το βιβλίο των Γάτων» εκδόθηκε το 1930 και είναι περιζήτητο στις δημοπρασίες. Ένα από τα 500 υπογεγραμμένα αντίτυπα του Φουτζίτα πουλήθηκε έναντι 77.500 δολαρίων το 2014 σε δημοπρασία σύμφωνα με το περιοδικό «Fine Books Magazine».

fujita6.jpg

fujita2.jpg

Ο Φουτζίτα επέστρεψε στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Έμεινε για λίγο και στη συνέχεια γύρισε στο Παρίσι. Το 1950 κατάφερε να πάρει τη γαλλική υπηκοότητα και τιμήθηκε το 1957 με τη διάκριση του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.

Δύο χρόνια αργότερα ο καλλιτέχνης έγινε καθολικός και απέκτησε το όνομα Λεονάρ.

fujita7.jpg

Ο Φουτζίτα πέθανε στις 29 Ιανουαρίου του 1968 στη Ζυρίχη σε ηλικία 81 ετών.

Έχει ταφεί στην Ρέιμς της Γαλλίας έξω από το παρεκκλήσι Φουτζίτα που ο ίδιος είχε σχεδιάσει.

chapellefoujitaf95ff6a9f2ce24031a5af945999e65f6.jpg

the-great-foujito-s-fresco.jpg

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.