- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η πλατφόρμα πολιτισμού Δύο Χωριά συνεχίζοντας τις δράσεις που τα τελευταία χρόνια την έχουν καταστήσει ως μία από τις πιο ενεργές νησίδες πολιτισμού στην Ελλάδα, έρχεται από τη Μύκονο στην Αθήνα και στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, για να παρουσιάσει μια σειρά από εικαστικές δημιουργίες. Η πολιτισμική πλατφόρμα της Μυκόνου, κατεβαίνει στην πρωτεύουσα για να συμβάλλει και αυτή με τον τρόπο της στη διάδραση μεταξύ της τέχνης και της κοινωνίας, όπως ακριβώς συμβαίνει άλλωστε και αυτές της μέρες στην 6η Μπιεναλέ της Αθήνας, που φιλοξενείται σε τέσσερα εμβληματικά κτίρια της Σταδίου, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ. Η σειρά από δράσεις των Δύο Χωριών θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του ελπιδοφόρου αμερικανού καλλιτέχνη Matthew Palladino.
Το πρόγραμμα των Δύο Χωριών στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός περιλαμβάνει δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Η πρώτη, που ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου 2018, είναι μία ατομική έκθεση του Αμερικανού, φιλέλληνα καλλιτέχνη Matthew Palladino. Η δεύτερη έκθεση θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα είναι μία ομαδική έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών με έργα που θα εκτίθενται δίπλα -και σε διάλογο- με έργα της συλλογής του φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Η έκθεση του Matthew Palladino, «Ουροβόρος»
Τα Δύο Χωριά βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν τη δεύτερη ατομική έκθεση του Αμερικανού καλλιτέχνη Matthew Palladino που θα λάβει χώρα στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, παρουσία του καλλιτέχνη, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 19:00 μ.μ.
Ο τίτλος της έκθεσης είναι Ουροβόρος και αποτελείται από 6 νέα έργα. Τα έργα αυτά είναι γλυπτικά ανάγλυφα που θυμίζουν αρχαίες μετόπες. Το περιεχόμενο των μετοπών αλληλοσχετίζεται θεματικά, έτσι ώστε, το σύνολο των μεμονωμένων σκηνών που απεικονίζουν να σχηματίζει μια γενικότερη εικόνα κάποιου ιστορικού ή μυθικού γεγονότος της σύγχρονης πραγματικότητας.
Ο Palladino ξεκίνησε μελετώντας θραύσματα πάνω σε μετόπες αρχαίων ναών και συνέχισε με τη μετατροπή αρχαίων θεμάτων και συμβόλων στη σύγχρονη μορφή τους, όπως ο ίδιος θεωρεί πως έχουν διαμορφωθεί σήμερα στη συλλογική συνείδηση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο Palladino έχει αναπτύξει μία ζωγραφική πρακτική που αναθεωρεί τα συνήθη υλικά της αφηγηματικής ζωγραφικής. Στην έκθεση αυτή, ο καλλιτέχνης συνεχίζει την ερευνά του πάνω στις θεωρητικές πιθανότητες που παρουσιάζει η μετατροπή των γλυπτικών ανάγλυφων σε μέσο σύγχρονης ζωγραφικής. Για την κατασκευή των έργων που παρουσιάζονται, χρησιμοποιεί μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της 3D σχεδίασης και της προσθετικής κατασκευής. Την ίδια στιγμή, για τη δημιουργία μέρους των έργων αυτών (συγκεκριμένα για τη δομή των ανάγλυφων και τις τρισδιάστατες μορφές) απαιτούνται υψηλά επίπεδα χειροτεχνίας και παραδοσιακές μέθοδοι ζωγραφικής με το χέρι.
Αυτό το υβρίδιο παλαιών και νέων δημιουργικών πρακτικών, καθώς και η αντικατάσταση παλαιότερων συμβόλων με σύγχρονα, είναι στοιχεία που ενέπνευσαν και τα Δύο Χωριά να παρουσιάσουν την έκθεση Ουροβόρος στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Matthew Palladino ζει και εργάζεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε το 1985 στο Σαν Φρανσίσκο. Σπούδασε ζωγραφική στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Έργα του βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Whitney Μuseum της Νέας Υόρκης. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί Nanzuka, Χονγ - Κονγκ (2017), στην γκαλερί Retrospective, Νέα Υόρκη (2015) και στην γκαλερί Garth Greenan, Nέα Υόρκη (2014), ανάμεσα σε άλλες. Για τη δουλειά του έχουν δημοσιευτεί αφιερώματα και κριτικές στα New York Times, Art Forum, Juxtapoz.
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός: O αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας
Ιδρύθηκε το 1865 στην Αθήνα από τα τέσσερα παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου, με σκοπό την πνευματική, κοινωνική και ηθική βελτίωση του λαού μέσα από διάφορες εκδηλώσεις. Σύντομα ο σύλλογος απέκτησε φήμη και κύρος πραγματικής «Ακαδημίας» που λειτουργούσε κατά τμήματα, όπως φιλολογικό, αρχαιολογικό, νομικό, καλλιτεχνικό ακόμα και φυσιογνωστικό. Επτά χρόνια από την ίδρυσή του δημιουργήθηκε και νυχτερινή σχολή για άπορα παιδιά. Ο σύλλογος σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο μέγαρο επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη, καθώς και πινακοθήκη με 250 έργα Ελλήνων ζωγράφων.
Δύο Χωριά: Mια όαση πολιτισμού από το 2015
Η πολιτιστική πλατφόρμα Δύο Χωριά ιδρύθηκε το 2015 από την ιστορικό τέχνης Μαρίνα Βρανοπούλου. Τα Δύο Χωριά είναι μία γκαλερί και πλατφόρμα πολιτισμού. Στην πραγματικότητα είναι ένα πεδίο διαρκώς μεταβαλλόμενο, μια νομαδική αποικία καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, μια πλατφόρμα πολιτιστικής παραγωγής με ελληνικές ρίζες και διεθνή κατεύθυνση. Τα Δύο Χωριά είναι ένα δίπατο κυκλαδίτικο νεοκλασικό κι ο κήπος του, είναι οι καλλιτέχνες πίσω απ’ τις πόρτες του, είναι το πρόγραμμα φιλοξενίας κι οι εκθέσεις του, οι μελέτες κι οι εκδόσεις του. Κι ύστερα δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά, γιατί μετασχηματίζεται ξανά σε νέα κτήρια και τόπους, νέα καλούπια, νέα έργα και θεματικές.