

Η γυναικεία φύση, η θέση της μέσα στον ανδροκρατούμενο χριστιανισμό, το δράμα της μητέρας που χάνει το παιδί της – όλοι είναι λόγοι για να αποτελεί πρόσκληση για τους αγιογράφους και τους ζωγράφους η εικονογραφική απόδοση της Παναγίας ανά τους αιώνες.
Παναγία η Βρεφοκρατούσα η ένθρονη με αγγέλους και τους Αγίους Θεόδωρο και Γεώργιο και από ψηλά η θεϊκή ευλογία με το χέρι του Θεού. Αγιογραφία της προβυζαντινής Τέχνης, η οποία χρονολογείται στο πρώτο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα και ανήκει στη συλλογή της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Το εικονογραφικό σχήμα θεωρείται ότι προέρχεται από την αυτοκρατορική εικονογραφία.
Αγιογραφία του Φωτίου Κόντογλου που βρίσκεται στο τέμπλο της ΙΜ Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.
Η Κοίμησις της Θεοτόκου, έργο του Θεόφιλου Χατζημιχάηλ (1931). Σπάνια εικόνα, βρίσκεται στο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, το οποίο ίδρυσε η Μητρόπολη το 1978. Βρέθηκε στο παρεκκλήσι Ταξιάρχες, στον οικισμό Τσέντρο (Κέντρο), στον λεσβιακό κόλπο της Γέρας, μαζί μ' ένα ξύλινο βημόθυρο που εικονίζει την Αγία Τριάδα, ζωγραφισμένο κι αυτό από τον Θεόφιλο. Είναι ζωγραφισμένη πάνω σε πανί-τελάρο. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι μια ξεχωριστή παράσταση για την "Κοίμηση". Ο Θεόφιλος πήρε ορισμένα στοιχεία από την παραδοσιακή βυζαντινή εικόνα, ενώ δημιούργησε δική του σύνθεση.
Η Παναγία του Ντομένικο ντι Μπαρτόλο. Έργο του 1433, το οποίο θεωρείται η πιο καινοτόμα απεικόνιση της Παναγίας για τις αρχές της Αναγέννησης.
Προσχέδιο της κεφαλής της Θεοτόκου από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι του 1484.
Μαντόνα, υιός και Ιωάννης Βαπτιστής (παιδιά), ένα έργο Τέχνης του 1506 από τον μεγάλο ζωγράφο της ύστερης Αναγέννησης Ραφαήλ ή Ραφαέλο. Ο πίνακας σήμερα εκτίθεται στο μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη.
Η «Παναγία του Ελέους»: 18 Ιουνίου του 1603 και ο Κρητικός Δομήνικος Θεοτοκόπουλος έλαβε την παραγγελία να εικονογραφήσει το μεγάλο παρεκκλήσιο στο Νοσοκομείο του Ελέους στο Ιγέσκας (Illescas), που ήταν αφιερωμένο στη Παναγία. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας σε αυτό ήταν έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και είχε μεταφερθεί στην Ισπανία από τον Άγιο Πέτρο. Η εικόνα αυτή απέκτησε φήμη θαυματουργής και προσέλκυσε πολλούς προσκυνητές.
Η Παναγία του Ροζαρίου είναι έργο του Καραβάτζιο, το οποίο ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της ιταλικής μπαρόκ ολοκλήρωσε το 1607. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος παρήγγειλε το έργο. Μία από τις εικασίες λέει ότι πρόκειται για έναν εύπορο έμπορο από τη Ραγκούσα (το σημερινό Ντουμπρόβνικ της Κροατίας). Το έργο εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή του μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης.
Μαντόνα και υιός από τη σχολή της Φλάνδρας και τον Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, το οποίο κατέχει σήμερα η γκαλερί Gemalde του Βερολίνου.
Η Μαντόνα του Πορτ Λιγκάτ (1949) από τον Σαλβαντόρ Νταλί. Η αρχή της θρησκευτικής φάσης του Ισπανού ζωγράφου. Η Μαντόνα ευλογήθηκε από τον Πάπα Πίο ΙΒ' , στον οποίο ο Νταλί παρουσιάστηκε το 1949. Η επίδραση της τέχνης της Αναγέννησης στο έργο του Νταλί βρίσκεται τώρα στο απόγειό της. Ο κατακερματισμός των εικόνων στον πίνακα αυτόν οφείλονται στις μελέτες του Νταλί πάνω στην πυρηνική φυσική. Από το 2008 το έργο εκτίθεται στο μουσείο Τεχνών Φουκουόκα στην Ιαπωνία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένα από τα σημαντικότερα ζωγραφικά έργα του κλασσικού κόσμου
Το γυμνό σώμα πέρα από την ερωτική απεικόνισή του, ως κάτι το «άβολο» και «ανοίκειο»
Ποιες εγκαινιάζονται και ποιες διευρύνουν το ωράριό τους
Ο καλλιτέχνης που ανέλαβε το εικαστικό κομμάτι του 25ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συστήνεται στην Athens Voice
Η συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου διευρύνει τα σύνορα της σύγχρονης Τέχνης
Μπήκαμε στο εργαστήριο του εικαστικού λίγο πριν το στήσιμο της νέας του έκθεσης στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Κινητό και ακουστικά είναι τα μόνα που χρειάζεσαι για να ξεναγηθείς στα video installations της θεατρολόγου Μάγδας Κόρπη στο Μουσείο
Η φτώχεια, ο πόλεμος, η απουσία του πατέρα της, η αρπαγή της από τους Τούρκους, ο τίτλος της πρώτης «κυρίας επί των τιμών» της βασιλικής αυλής, ο αταίριαστος γάμος και το ιστορικό πορτραίτο
Το έργο «Yes I can» προβλήθηκε στο γήπεδο, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσής του «Catch me»
Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση στην ΑΣΚΤ μας μιλά για την τέχνη του, για όσα του έχει δώσει αλλά και για όσα λαχταρά να ανακαλύψει μέσα από αυτή.
Τα φιλμ της καλλιτέχνιδος αποτελούν ένα σημαντικό «ανεπίσημο» ντοκουμέντο για την ιστορία των εκθέσεων και της τέχνης στην Ελλάδα
Μια συζήτηση με τη visual artist με αφορμή την πρώτη της ατομική έκθεση στον χώρο Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα
5 εκθέσεις που προτείνουμε για αυτήν την εβδομάδα
«Οι γραμμές των πόλεων είναι παντού γύρω μας. Αλλά είναι μπερδεμένες. Η καθαρότητα των γραμμών καθορίζει τη σκέψη». Μιλήσαμε με την καλλιτέχνιδα για την έκθεσή της στην γκαλερί Μελάνυθρος
Κρατήθηκαν κλεισμένα στο σπίτι της στο Μεξικό για 50 χρόνια - Δείτε εικόνες
Λίγες μέρες μετά τον βανδαλισμό από βουλευτή της Νίκης
Ένα πρωτόγνωρο πολιτιστικό γεγονός που ενώνει την τέχνη, την ιστορία και τη συμπερίληψη
Η ελληνικής καταγωγής εικαστικός μιλάει για τη νέα ατομική της έκθεση με τίτλο «I’ll be your mirror» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Καμιά φορά η Τέχνη είναι εκεί για να μας δείχνει τη διαφορά κόσμων – κι αυτό είναι το πιο οδυνηρό απ’ όλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.