Εικαστικα

Οι «Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος» του Σπύρου Βερύκιου ταξιδεύουν στον κόσμο

Η διεθνής σπονδυλωτή εικαστική έκθεση παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Τόκιο

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος - οἷα τὰ ἄνω, τοιαῦτα τὰ κάτω
Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος - οἷα τὰ ἄνω, τοιαῦτα τὰ κάτω

Με τον τίτλο «Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος - οἷα τὰ ἄνω, τοιαῦτα τὰ κάτω», η έκθεση του Σπύρου Βερύκιου θα παρουσιαστεί αυτό τον Ιούνιο ταυτόχρονα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Τόκιο, με τρία παράλληλα δρώμενα. Στην έκθεση συμμετέχουν Έλληνες, Βέλγοι και διεθνείς καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μέσων, από Βίντεο, Ζωγραφική, Γλυπτική, Διαδραστικές Εγκαταστάσεις, Τεχνητή Νοημοσύνη, Παρουσιάσεις.

spyros-verykios.jpg
Σπύρος Βερύκιος, Διάφανο δέρμα, 2018, Λάδι σε μουσαμά

Η αμερικάνικη ταινία επιστημονικής φαντασίας Fantastic Voyage (1966), έργο του Richard Fleischer με σενάριο του Harry Kleiner, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και εννοιακή αφετηρία της σύλληψης του έλληνα εικαστικού. Η ταινία παρουσιάζει τις περιπέτειες ενός υποβρυχίου πληρώματος, το οποίο συρρικνώνεται ώστε να μπορέσει να εισέλθει, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα ενός τραυματισμένου επιστήμονα. Η ταινία θεωρήθηκε πρωτότυπη στην εποχή της, κέρδισε και δύο Βραβεία Όσκαρ ενώ είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία προ παραγωγής από τον σκηνοθέτη Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

Fantastic Voyage

Fantastic Voyage

Fantastic Voyage

Η έκθεση, τη θεωρητική επιμέλεια και τον συντονισμό της οποίας έχουν η σημειολόγος Ίλια Κατσαρίδου και η αστροφυσικός Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού αντίστοιχα, επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ των διαφορετικών τρόπων των ανθρώπινων αναζητήσεων για την απόκτηση γνώσης, των συζευγμάτων και των διαχωρισμών μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, τους διαφορετικούς τρόπους και μέσα προσέγγισης και την αντίθεση των εννοιών του εσωτερικού και του εξωτερικού, του μικροκοσμικού έναντι του μακροκοσμικού χώρου.

emmanouil-bitsakis.jpg
Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Peace at Home, 2003 – 2014, Λάδι και ακρυλικό σε καμβά

marios-fournaris.jpg
Μάριος Φούρναρης, Ανθρωποειδής Αντίληψη, 2018, Ψηφιακό collage / αρχειακή εκτύπωση σε χαρτί (έκδοση 1/5 +2 ε.α.)

Στην Αθήνα, τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8 Ιουνίου στις 19:00 στο Μουσείο Ηρακλειδών και στις 20:30 στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Θησείο, και θα αποτελέσουν το σημείο έναρξης των δύο παράλληλων εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες και το Τόκυο. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 ως τις 30 Ιουνίου.

manos-chrisovergis.jpg
Μάνος Χρυσοβέργης, Χωρίς τίτλο, 2018, Φωτογραφία

Στις Βρυξέλλες η έκθεση θα λάβει χώρα στη Temple Gallery από τις 14 ως τις 25 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των εικαστικών Hadassah Emmerich, Harlinde De Mol, YJ Lih, Luna Haertjens, Mikael Groc, Chantal Pollier, Robert B. Lisek.

chantal-pollier-2.jpg
«The Gatekeeper» © Chantal Pollier

mikael-groc-1.jpg
© Mikael Groc

veronica-aris-zlatar.jpg
© Verónica Arís

mikael-groc-2.jpg
© Mikael Groc

Στο Τόκυo θα παρουσιαστεί το έργο με τίτλο "Magnetic Dance" στο University of the Arts, Department of Intermedia Art. Μια χορευτική performance διαδραματίζεται ταυτόχρονα και δικτυωμένα στην Αθήνα, το Τόκιο και στις Βρυξέλλες. Φορώντας αισθητήρες καταγραφής μαγνητικού πεδίου και κίνησης, οι χορευτές στέλνουν τις μετρήσεις του πεδίου κατά την διάρκεια της performance μεταξύ τους, συν-δημιουργώντας έτσι τον ρυθμό και την μελωδία της εκτέλεσης και ελέγχοντας ο καθένας διαφορετικά σημεία σε ένα κοινό μετρικό σχήμα.

inherentrhythms.jpg

img_9930-2.jpg

fretpattern.jpg

Σε κάθε μια από τις τρεις τοποθεσίες θα τρέχει ένα ανεξάρτητο μοντέλο, που παράγει γραφικά και ήχο. Τα γραφικά και ο ήχος θα καθοδηγούν τις κινήσεις των χορευτών, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο που συνδέει φυσικές μετρήσεις, ανθρώπινη αντίληψη και υπολογιστικό μοντέλο.

ioanna-gouma.jpg
Iωάννα Γκούμα, Χωρίς τίτλο, 2007, Μικτή τεχνική / ζωγραφική και κολάζ σε Ιαπωνικό χαρτί


Info

Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο, Αθήνα
Εγκαίνια: 8 Ιουνίου στις 19:00
Διάρκεια: 8 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 2018.
Η είσοδος είναι ελεύθερη την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Στην υπόλοιπη διάρκειά της είναι επισκέψιμη από Τετάρτη έως Κυριακή και ώρες 10:00 - 18:00 με το εισιτήριο εισόδου της έκθεσης «Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία» που παράλληλα παρουσιάζεται στο Μουσείο Ηρακλειδών.
Επικοινωνία: 2103461981, www.herakleidon-art.gr

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο, Αθήνα.
Εγκαίνια: 8 Ιουνίου στις 20:30
Διάρκεια: 8 Ιουνίου - 30 Ιουνίου 2018.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη την Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώρες 20:30 – 22:30 και θα συνοδεύεται με παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας.
Στην υπόλοιπη διάρκειά της είναι επισκέψιμη κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο ώρες 20:30 – 22:30 στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων του κοινού (γενική είσοδος 5 ευρώ / ενήλικες, 2,5 ευρώ/ φοιτητές και μαθητές, δωρεάν οι άνεργοι).
Επικοινωνία: 2103490036 και 2103490160, www.facebook.com/visitorcenters


 

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Ιουνίου, θα ακολουθήσει πάρτι στην ταράτσα του Bios, στις 23.00 με ελεύθερη είσοδο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.