- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ένωσε τις τελείες
Το Imago Mundi επιχειρεί να χαρτογραφήσει τη σύγχρονη εικαστική σκηνή του πλανήτη, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο μωσαϊκό «παγκόσμιας» τεχνοτροπίας
Τι κοινό έχουν ο Lucianno Benetton με τον Πωλ Γκογκέν; Το πάθος για την τέχνη και τα ταξίδια του πρώτου και τις σχεδόν εμμονικές αναζητήσεις στο ένα και μοναδικό ταξίδι, αυτό της ζωής, του δεύτερου, όπως τις αποτύπωσε και στον αριστουργηματικό του πίνακα «Από πού ερχόμαστε; Ποιοι είμαστε; Πού πηγαίνουμε;» το 1897.
Imago Mundi 2018
«Join the Dots / Unire le Distanze»
Από τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας ως τη Βαγδάτη, από το ηλιόλουστο Μαρόκο, στις στέπες βόρεια του Δούναβη κι από κει στα γαλανά τοπία της Ελλάδας, από την έρημο Νεγκέβ, στις παραλίες της Βαλτικής, οι φανταστικές «πραγματικότητες» της Μεσογείου, τα αρώματα της Μέσης Ανατολής, οι ποικιλόχρωμες κουλτούρες των Βαλκανίων, οι θρύλοι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Μια ματιά σε έναν κόσμο που μόνο η τέχνη μπορεί να περιγράψει. Μια διαδρομή που ορίζει σε επιτοίχιο χάρτη μια κόκκινη κλωστή. Σαν το παιδικό παιχνίδι με την κρυμμένη εικόνα που πρέπει να ενώσεις τις τελείες για να σου αποκαλυφθεί. Εδώ τις τελείες δημιουργούν περισσότερα από 6.300 έργα τέχνης που, οδηγώντας το βλέμμα από το ένα στο άλλο, σου αποκαλύπτουν τον «πυρήνα» του κόσμου που εδώ και αιώνες ταυτίζεται με το μέλλον, την ακμή, την ευημερία και τη συμπόρευση λαών, εθίμων και ηθών.
Μάιος 2018, Τεργέστη
Ένα μοντέρνο σταυροδρόμι πολιτισμών, ο σύγχρονος «δρόμος του μεταξιού», ξεκινάει από τη Riva Nazario Sauro και το Salone degli Incanti που έχει το βλέμμα του στραμμένο στη θάλασσα. Με οδηγό μια νοητή κόκκινη κλωστή χαράζει πορεία για το επόμενο μεγάλο ταξίδι. Μέσα από τις 40 συλλογές του Imago Mundi ο επισκέπτης, ως άλλος Οδυσσέας, «ενώνει τις τελείες» ενός ξεχωριστού ταξιδιού. Κάθε τελεία μια νέα περιπέτεια, μια νέα εξερεύνηση, μια άλλη ταυτότητα, μια διαφορετική κουλτούρα, πάθη και όνειρα λαών και χωρών άγνωστων που εν τέλει τον οδηγούν στον δικό του τόπο.
Imago Mundi: Ένα μη κερδοσκοπικό, εικαστικό project εθελοντικού χαρακτήρα που εμπνεύστηκε ο Luciano Benetton, ιδρυτής της γνωστής ιταλικής φίρμας, το οποίο επιχειρεί να χαρτογραφήσει τη σύγχρονη εικαστική σκηνή του πλανήτη, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο μωσαϊκό «παγκόσμιας» τεχνοτροπίας. Δείτε περισσότερα εδώ
Work in progress: Κάθε χώρα, κάθε έθνος και λαός, εκπροσωπείται από έναν εικαστικό επιμελητή ο οποίος διαλέγει για τη δική του «πατρίδα» τους πιο αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες −καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους− που με τη σειρά τους συσπειρώνονται γύρω από έναν κοινό στόχο, να αποδώσουν, ο καθένας με την τέχνη του, σε ένα κομμάτι καμβά μόλις 10x12, τη δική τους εικόνα του κόσμου. Έως σήμερα 25.000 καλλιτέχνες από 150 χώρες έχουν «εμπλακεί» στο μεγαλεπήβολο σχέδιο.
Η Ελληνική Συλλογή: «Traces of Today» (Ίχνη του Σήμερα)
Το ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ περιγράφει τον μύθο του Δία ο οποίος, μεταμορφωμένος σε λευκό ταύρο, απαγάγει την Ευρώπη, κόρη του Αγήνορα, βασιλιά της Τύρου. Αργότερα οι Έλληνες δίνουν το όνομα της κόρης στην ήπειρο, η οποία, με μια ειρωνεία της τύχης, επιβάλλει σήμερα αυστηρά μέτρα λιτότητας στους απογόνους της με δραματικές για την κοινωνία συνέπειες. Μέσα σε αυτό το στενάχωρο για την εποχή πλαίσιο, η Imago Mundi ζήτησε από 207 έλληνες καλλιτέχνες να «περιγράψουν» το παρόν της χώρας τους, με νοητά όρια αριστερά και δεξιά το ένδοξο παρελθόν της και το αβέβαιο μέλλον της.
«Σε μια περίοδο όπου οι έννοιες της εξουσίας, του πολιτικού, της αντίστασης μελετώνται εκ νέου, αμφισβητούνται και επαναπροσδιορίζεται θεωρητικά το περιεχόμενό τους, το πεδίο της σύγχρονης τέχνης, όπως και άλλοι χώροι, αναστοχάζεται πάνω στην ικανότητα της τέχνης να απευθύνει σύγχρονα και επείγοντα ζητήματα όπως η δημοκρατία, η συμμετοχή, η αλληλεγγύη, αλλά και η φθορά, η βία, η απώλεια ελέγχου στο κοινωνικό πεδίο» σημειώνουν οι επιμελήτριες της ελληνικής συλλογής, Πολύνα Κοσμαδάκη, Δρ. Ιστορικός Τέχνης και Αναστασία Καραγγέλου, Ιστορικός Τέχνης (ΜΑ).
Δείτε όλη την ελληνική συλλογή εδώ
Δείτε τις συλλογές ανά χώρα εδώ
Salone degli Incanti (ex Percheria)
Riva Nazario Sauro 1, Τεργέστη, 30/05-2/09/2018
Εικαστικές παρεμβάσεις, installations και ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις θα πραγματοποιούνται παράλληλα καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής έκθεσης. Με βασικούς άξονες τη σχέση μεταξύ ταυτότητας και διαφορετικότητας, φύσης και προόδου, υλικού και πνευματικού, η έκθεση μετατρέπεται σε ένα εργαστήρι αφιερωμένο στην πολυμορφία της τέχνης που βρίσκει κοινό τόπο στο Salone degli Incanti.
[[{"fid":"534334","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Τη συλλογή τέχνης του Luciano Benetton, Imago Mundi, επιμελείται ο εικαστικός Νικόλας Βαμβουκλής, ιδρυτής της K-Gold Temporary Gallery, ο οποίος επιμελήθηκε επίσης και την Κυπριακή συλλογή.