Εικαστικα

Η Art Athina 2018 προσγειώνεται στην καρδιά της πόλης

Η δημοφιλής φουάρ έρχεται ανανεωμένη στο Ωδείο Αθηνών. Ραντεβού στο περίπτερο της Athens Voice, 21-24 Ιουνίου.

Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 664
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Art Athina κρατάει εδώ και 23 χρόνια σταθερό το ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό κι επιστρέφει για ακόμη μια φορά στην καρδιά της πόλης. Μεγαλύτερη σε διάρκεια, με ενδιαφέρουσες καινοτομίες και φουλ καλοκαιρινή διάθεση, η πιο δημοφιλής εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα θα ανοίξει τις πόρτες της 21 με 24 Ιουνίου σε ένα νέο, ανανεωμένο χώρο, το Ωδείο Αθηνών. Ένας χώρος που επιλέχθηκε τόσο επειδή αποτελεί την έδρα του αρχαιότερου μουσικοθεατρικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της νεότερης Ελλάδας, αλλά και γιατί στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δράσεις του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς εκθεσιακούς χώρους της documenta14.

Katia Varvaki, Blooming Frida, 2017, Art Prisma

Φέτος θα δούμε περισσότερες από 50 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και το ξεχωριστό περίπτερο της Athens Voice. Προσβάσιμη πλέον για ακόμη περισσότερο κόσμο, η φουάρ προχωρά τις αλλαγές που ξεκίνησαν ήδη από το 2017 μέσα από το πρόγραμμα που σχεδιάζει η ομάδα της ArtAthina με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια, Σταματία Δημητρακοπούλου.

Σταματία Δημητρακοπούλου

Για πρώτη φορά λοιπόν η Art Athina αποκτά δικό της artresidency, το Art Athina Workspace και σε συνεργασία με το Copelouzos Family Art Museum θεσμοθετεί βραβείο αξίας €10.000, το οποίο απονέμεται σε έλληνα καλλιτέχνη της Art Athina, με σκοπό τη μεγαλύτερη προβολή και υποστήριξη του έργου του. Φέτος το κέρδισε ο Χρήστος Μπουρονίκος (βλ. εξώφυλλο Athens Voice). Επιπλέον, δημιουργεί το Educational Program, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνέργεια με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με στόχο να συνδέσει νέους επαγγελματίες από τον χώρο της τέχνης με γκαλερί και με τους ίδιους τους εικαστικούς δημιουργούς μέσα από επισκέψεις στα ατελιέ τους. Tα talks ανανεώνονται ριζοσπαστικά με διεθνείς παρουσίες και θεματικές που άπτονται επίκαιρα θέματα της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Τέλος μέσα από το Art Athina Open Studios προτείνει σε σημαντικούς, νεαρής ηλικίας συλλέκτες –σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης– να επισκεφθούν επιλεγμένα στούντιο καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται από συμμετέχουσες γκαλερί.

Michael Vale, The Red Triangle Anna Pappas Gallery

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Main. Η κυρίως έκθεση στους δύο βασικούς χώρους του Ωδείου Αθηνών.

Highlights. Νέες γκαλερί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο παρουσιάζουν φρέσκιες ιδέες.

Pupet, Holy Fragments, 2018, Αrt Zone 42

Feature. Η ενότητα «Pseudomorphs» σε επιμέλεια  Άρτεμις Μπαλτογιάννη, προσκαλεί 10 γκαλερί από το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Γλασκόβη και τη Νέα Υόρκη.

Design. Στην κεντρική πλατεία της φουάρ, η Gallery Antiqua παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ιταλικό και σουηδικό design. 

Video. Το φετινό πρόγραμμα βίντεο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, περιλαμβάνει την προβολή έργων της Σουηδής Νάταλι Ντζάρμπεργκ (NathalieDjurberg) και της Ολλανδής Ρινέκε Ντίτζκστρα (Rineke Dijkstra). Δύο προβολές που διερευνούν οριακές ψυχολογικές καταστάσεις, πλούσιες σε συμβολικά και συναισθηματικά νοήματα, και επιχειρούν να καταστήσουν τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης πιο κατανοητές.

Tribute. Το φετινό αφιέρωμα τιμά τη μνήμη της αυστριακής ζωγράφου γεωργιανής καταγωγής Ταμούνα Σιρμπιλάντζε (Tamuna Sirbiladze). 

Alexandros Psychoulis, Mind Digger, aaart

Independent Projects. Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν πρότζεκτς. Ανάμεσά τους οι Hypercomf, ΣΕΡΑΠΙΣ, Enterprise Projects και 3 137.

Talks. Διευθυντές μουσείων, επιμελητές φουάρ και ιστορικοί τέχνης από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο πρόγραμμα συζητήσεων. Παράλληλα θα τρέχει και μια σειρά performative lectures από τον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χάρη Ξανθουδάκη.

Βραβείο. To Copelouzos Family Art Museum και η Αrt Athina ανακοινώνουν για πρώτη φορά βραβείο με χρηματικό έπαθλο αξίας €10.000, που θα απονεμηθεί σε Έλληνα καλλιτέχνη στην ArtAthina για το σύνολο του έργου του.

Educational Program. Για πρώτη φορά σε συνέργεια με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η Art Athina θεσμοθετεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές της ΑΣΚΤ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Alex Gardner The Hole, dallas2

Αrt Athina Workspace. 6 καλλιτέχνες από Αυστραλία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία εγκαθίστανται 4 εβδομάδες στην Αθήνα, εμπνέονται από την πόλη και δημιουργούν επί τόπου έργα, τα οποία θα φιλοξενηθούν στα περίπτερα των γκαλερί που τους εκπροσωπούν.

Art Athina Open Studios. Ένα Σάββατο κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Μάιο 2018, καλλιτέχνες στην Αθήνα που εκπροσωπούνται από γκαλερί στη φουάρ ανοίγουν τα εργαστήριά τους, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και αναπτύσσουν συζήτηση με σημαντικούς συλλέκτες νεαρής ηλικίας (Young Patrons). Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020.

Copelouzos Αrt Athina Award

Christos Bouronikos, Archaologist [I], [II], [III], 2015

Τo Copelouzos Family Art Museum και η Αrt Athina ανακοινώνουν για πρώτη φορά στο θεσμό, βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 10.000 ευρώ και θα απονέμεται σε Έλληνα καλλιτέχνη που συμμετέχει στην Art Athina για το σύνολο του έργου του.

Νικητής του βραβείου για το 2018 αναδεικνύεται ο ζωγράφος Χρήστος Μπουρονίκος για την «εξαιρετική πρόσφατη ατομική έκθεσή του καθώς και για την εξέλιξη που παρουσιάζει η δουλειά του», σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής που τον επέλεξε κατά πλειοψηφία.

Ο Χρήστος Μπουρονίκος εκπροσωπείται από την γκαλερί «7». Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και όπως επισημαίνει ο ίδιος το έργο του δεν είναι «τίποτα παραπάνω από μια επίμονη προσπάθεια σύνθεσης-αποσύνθεσης. Ούτε κάτι λιγότερο από την ανάμειξη στοιχείων, ετερόκλητων που δεν υπακούν παρά μόνο στον νόμο των συμπτώσεων».

«Κύριος στόχος του Μουσείου είναι το βραβείο να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την προβολή της σύγχρονης τέχνης και το έργο των Ελλήνων καλλιτεχνών», επισημαίνει ο συλλέκτης Δημήτρης Κοπελούζος.

Το βραβείο θα απονεμηθεί το Σάββατο, 23 Ιουνίου, στις 19.00 στο περίπτερο της γκαλερί «7».

Τα μέλη της επιτροπής που συστάθηκε επί τούτου για την επιλογή του νικητή είναι: Δημήτρης Κοπελούζος, συλλέκτης //Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα) //Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) //Μαρία Μαραγκού, διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης //Ελένη Γατσά, ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια Συλλογής Κοπελούζου

Ιnfo 21-24/6, Ωδείο Αθηνών, www.art-athina.gr