Εικαστικα

Νέος οργανισμός παραγωγής ιδεών και έργων ΝΕΟΝ

Μιλούν ο ιδρυτής του Δ. Δασκαλόπουλος και άνθρωποι της Τέχνης

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42780-90029.jpg

«Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να αναδείξει τις πιο ανήσυχες και δυναμικές δυνάμεις της κοινωνίας μας. Φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ζωντανό οργανισμό παραγωγής ιδεών και έργων. Και να δώσει ευκαιρίες επαφής με τις ιδέες της σύγχρονης τέχνης σε όλους. Εγώ, μέσα από την τέχνη, συμμετέχω πληρέστερα στο σύγχρονο γίγνεσθαι, στον προβληματισμό αυτόν που δημιουργεί την εξέλιξη και την πρόοδο. Η σχέση μου με την τέχνη είναι βιωματική, είναι σχέση ζωής. Η εφευρετικότητα και η δημιουργικότητα που απαιτώ από τον εαυτό μου σε κάθε μου δραστηριότητα, ενισχύεται από την ενασχόληση μου με την τέχνη και τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Και αυτό νομίζω ότι μπορεί να γίνει κτήμα ή κατάκτηση του καθενός. Γιατί πεποίθησή μου είναι ότι μόνο αν παράγουμε πάλι τέχνη, σκέψη, πολιτισμό, θα μπορέσουμε να βγούμε από τη σημερινή κρίση».

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Ιδρυτής Οργανισμού ΝΕΟΝ

n

Δεν είναι ένας ακόμα «εσωστρεφής» οργανισμός που θα περιοριστεί στους τοίχους ενός μουσείου. Για τον ΝΕΟΝ, η ίδια η πόλη με τους δημόσιους χώρους της, τα πάρκα και το ευρύτερο αστικό περιβάλλον είναι ένα εν δυνάμει πολιτιστικό σύμπαν – εδώ το έργο θα συναντά τον πολίτη, μπαίνοντας στην καθημερινότητά του. Δεν μένει, όμως, μόνο εκεί. Δίπλα στις ανοιχτές πρωτοβουλίες θα υπάρξουν κοινές δράσεις με θεσμικούς φορείς, δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών, πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και η προώθηση ενός μοντέλου σύμπραξης μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων φορέων πολιτισμού.

n

Οι 5 βασικοί άξονες δράσεων του ΝΕΟΝ

Διαδρομές

Ανοιχτές πρωτοβουλίες, όπου αναδεικνύεται η σχέση μεταξύ της τέχνης και του αστικού τοπίου, δημιουργούν παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους (Αθήνα και ευρύτερα στην Ελλάδα) και φέρνουν σε αναπάντεχη συνάντηση τον πολίτη με τη σύγχρονη τέχνη.

Γνώση

Πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα μαζί με τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών θα καλλιεργήσουν τη σχέση των νέων με τη σύγχρονη τέχνη.

Συνεργασίες

Κοινές δράσεις μέσω της σύμπραξης με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενίσχυσης της δραστηριότητας δημοσίων φορέων με στόχο την έκθεση της σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού στο ευρύ κοινό.

Δημιουργία

Η στήριξη σύγχρονων δημιουργών, μέσα από προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών που εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους στη γνώση, την έρευνα, την παραγωγή.

Αφηγήσεις

Θεσμοθέτηση μέσα σ’ ένα πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου που φέρνει την κοινωνία κοντά στις σύγχρονες ιδέες, σύγχρονες τάσεις και ρεύματα.

Για περισσότερες πληροφορίες www.neon.org.gr

n

Άνθρωποι της τέχνης μιλούν για το ΝΕΟΝ

«Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια πολύ οδυνηρή φάση, και όλοι ελπίζουμε ακράδαντα στην ανάκαμψη και στην εκ νέου πρόοδό της. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι σε περιόδους μεγάλης κρίσης προάγονται σημαντικές πολιτιστικές καινοτομίες. Μπορούμε να προβλέψουμε ότι η συνεισφορά ενός ιδιωτικού οργανισμού διεθνούς εμβέλειας, όπως είναι ο ΝΕΟΝ, θα είναι καταλυτική. Βέβαια, η επιτυχία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα από έναν πολιτικό ή οικονομικό οργανισμό. Στο χώρο μας, αυτό που κάνουμε είναι να επενδύουμε σε ανθρώπους που θα ανατρέψουν σε είκοσι χρόνια από σήμερα, αυτά που ήδη πιστεύουμε, και αυτός είναι άλλωστε και ο κύριος στόχος της σύγχρονης τέχνης. Αλλαγή, προσαρμογή, αναθεώρηση και προώθηση αυτής της αλλαγής».

Richard Armstrong, Διευθυντής του Solomon R. Guggenheim Foundation

n

«Πιστεύω ότι ο οργανισμός ΝΕΟΝ είναι σε θέση να προκαλέσει έναν διεθνή διάλογο, έτσι ώστε να υπάρξει συνομιλία μεταξύ των ανθρώπων που διαχειρίζονται την εναλλαγή ιδεών, ποια συναρπαστική μορφή τέχνης παράγεται σήμερα και πώς παρουσιάζεται, ποια η εκπαιδευτική της δυναμική και πώς αυτή αφομοιώνεται από το κοινό. Έτσι, νομίζω ότι έχουμε να μάθουμε πολλά από τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα, καθώς ο οργανισμός ΝΕΟΝ δίνει θέση σ’ αυτού του είδους τον καθοριστικό διάλογο. Πιστεύω ότι θα δούμε πολύ σημαντικά πράγματα να αναδύονται από αυτόν, είτε σε μορφή εκθέσεων και εκδόσεων, είτε σε πρωτοβουλίες για μια νέα καλλιτεχνική δυνατότητα».

Iwona Blazwick, OBE και Διευθύντρια της Whitechapel Gallery, London

n

«Το ενδιαφέρον με τον ΝΕΟΝ είναι ότι κυρίως καθοδηγείται από μια δυναμική προσωπικότητα που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μια ισχυρή ομάδα συνεργατών για να τον πλαισιώσει. Είναι, επίσης, ενδιαφέρον ότι ο οργανισμός δημιουργείται σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, όπως πολλοί την χαρακτηρίζουν, αλλά, είναι γνωστό ότι κάτω από αυτές τις περιστάσεις αναπτύσσονται πολύ συναρπαστικές πρωτοβουλίες και ιδέες. Έτσι, λοιπόν, το να δημιουργήσεις στην Ελλάδα, αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, έναν τέτοιο οργανισμό, αποτελεί ενδεχομένως μια πολύ σημαντική και καλά οργανωμένη κίνηση».

Achim Borchardt-Hume, Επικεφαλής Επιμελητής της Tate Modern, London

n

«Η τέχνη από μόνη της έχει αντίκτυπο στην κοινωνία, στις μεταξύ μας σχέσεις και σε μένα ως καλλιτέχνη, στη δουλειά μου, στην επαφή μου με την κοινωνία αλλά και με το κοινό. Η φιλοδοξία μου είναι να δημιουργήσω ένα έργο για ένα ‘μη–αποκλειστικό’ κοινό. Ένα «κοινό» που περιλαμβάνει τον καθένα, αυτόν που δεν ενδιαφέρεται για την τέχνη, αυτόν που δεν την περιφρονεί αλλά είναι ανενεργός παρατηρητής, αυτόν που η επαφή του με την τέχνη είναι τυχαία».

Thomas Hirschhorn, Kαλλιτέχνης

n

«Θεωρώ ότι ο ΝΕΟΝ θα ριζώσει στη συνείδηση του αθηναϊκού κοινού, και θα βάλει τα θεμέλια για μια πρόσφορη κατανόηση των πολυσχιδών εφαρμογών της σύγχρονης τέχνης, ποια είναι η δυναμική τους και πώς να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας σήμερα, μέσα από μια νέα ματιά».

Douglas Fogle, Επιμελητής τέχνης και συγγραφέας

n

«Θα ήθελα ο ρόλος της τέχνης να αμφισβητεί συνέχεια τα δεδομένα, και την οργάνωσή μας και το σύστημά μας, έτσι ώστε να μπορούμε να εμπλουτίζουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτο-οργανωνόμαστε πιο δημιουργικά. Με ενδιαφέρει πάντα όταν η τέχνη συνεισφέρει στο να ευθυγραμμιζόμαστε σε σχέση με την ουσία της ύπαρξής μας. Μας υπενθυμίζει, δηλαδή, το ουσιαστικό».

Δημήτρης Παπαϊωάννου, καλλιτέχνης

n

«Σχεδιάζουμε μια στρατηγική για τη σύγχρονη τέχνη, η οποία θέλει να αναδείξει την πόλη ως σημείο αναφοράς και κέντρο παραγωγής του σύγχρονου πολιτισμού. Αν ήταν να συνοψίσω τι είναι αυτό που θέλουμε να δώσουμε, είναι εμπειρίες τέχνης, ανοιχτές και ελεύθερες σε όλους. Αυτή η ελευθερία της πρόσβασης, δηλαδή η ισότητα όλων μας απέναντι στην τέχνη, είναι πολύ σημαντική υπόθεση για εμάς».

Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια Οργανισμού ΝΕΟΝ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.