Εικαστικα

6 εκθέσεις που αξίζει να δεις τον Μάρτιο στην Αθήνα

Φωτογραφία από καταξιωμένους και νέους δημιουργούς, καθώς και καινούριοι εκθεσιακοί χώροι, με ελεύθερη είσοδο

Θανάσης Καρατζάς
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτό τον μήνα στην Αθήνα πραγματοποιούνται 8 εκθέσεις φωτογραφίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι εκθέσεις φιλοξενούνται σε ιστορικά κτίρια του κέντρου καθώς και σε χώρους ολοκαίνουργιους, με ελεύθερη είσοδο, ιδανική περίπτωση για Art Walks στην πόλη, με θέμα τη φωτογραφική τάση. 


Φωτογραφικά Ζεύγη 2018: Στέργιος Παπαδάκης και Κώστας Σερέτης

Στέργιος Παπαδάκης και Κώστας Σερέτης

Στα «Φωτογραφικά Ζεύγη» παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του «Φωτογραφικού Κύκλου», των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται με κάποιο τρόπο. Μπορεί να είναι συγγενείς ή αχώριστοι φίλοι. Μπορεί το θέμα της φωτογραφίας τους να είναι κοινό, ή και η καλλιτεχνική τους προσέγγιση να είναι όμοια. Μπορεί όμως να συνδέονται και μέσα από την ουσιαστική διαφορά μιας φαινομενικά όμοιας δουλειάς.

Η όγδοη έκθεση της σειράς παρουσιάζει φωτογραφίες του Στέργιου Παπαδάκη και του Κώστα Σερέτη. Οι δύο φωτογράφοι συνδέονται με προσωπική και στενή φιλική σχέση.

Τη σειρά διευθύνει ο θεωρητικός της φωτογραφίας και ιδρυτής του «Φωτογραφικού Κύκλου», Πλάτων Ριβέλλης και την έκθεση επιμελείται ο Πάνος Ροζάκης.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice


Τα παιδιά της Ριτσώνας, Βασίλης Νίκας

Νίκας Βασίλης / Αθηναΐς

Ο φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας πραγματοποιεί την ατομική έκθεση φωτογραφίας «Τα παιδιά της Ριτσώνας».

Στο χώρο της έκθεσης, το photologio.gr διοργανώνει τη Δευτέρα 19 Μαρτίου και ώρα 19.00 ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Το κοινωνικό πρόσωπο του Έλληνα φωτογράφου». Προσκεκλημένοι οι φωτογράφοι : Γιώργος Δεπόλλας, Μάρω Κουρή, Πέτρος Γιαννακούρης, Βασίλης Μαθιουδάκης, Στέλιος Παπαρδέλας, Μιχάλης Παππάς και Ορέστης Σεφέρογλου οι οποίοι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Η Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία Γέφυρες την ημέρα των εγκαινίων στις 19.00, δίνει φωνή στους πρόσφυγες, σε μια ανοικτή συζήτηση με θέμα «Ο Παράδεισος της Ευρώπης, Αλήθειες και Ψέματα μέσα από τα μάτια ενός πρόσφυγα».

Διοργάνωση: Photoenatos, Εκδόσεις Ευρυγώνιος, Photologio.gr, Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία Γέφυρες, Greek Instagramers Events.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice


ChinaTown, Δημήτρης Μέλλος

Μέλλος Δημήτρης

Η κινέζικη συνοικία (Chinatown) είναι ίσως η μόνη γειτονιά στο Μανχάτταν που κρατάει ακόμα μια ατμόσφαιρα που θυμίζει το παρελθόν της Νέας Υόρκης: μιας πόλης που δεν ήταν αποστειρωμένη και πολυτελής όπως σήμερα, αλλά πολύ πιό ωμή, πολύβουη, χαοτική, βρώμικη, μια πόλη των μεταναστών και της εργατικής τάξης.

Η Chinatown περιλαμβάνει τμήματα της Lower East Side, της κατ’ εξοχήν συνοικίας των μεταναστών από τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη στο γύρισμα του 20ου αιώνα. Οι σημερινοί μετανάστες από την Κίνα έχουν πάρει την θέση των Ιταλών, Ανατολικοευρωπαίων, Εβραίων, και άλλων προ εκατονταετίας φτωχών μεταναστών, στις ίδιες φτηνές πολυκατοικίες. Παρελθόν και παρόν αναμινγύονται στην Chinatown, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα ισχύει αυτό. Ήδη ο χαρακτήρας της γειτονιάς έχει αρχίσει να αλλοιώνεται, και πολλά κτήρια κατεδαφίζονται, μαγαζιά κλείνουν, και αντικαθίστανται από μοδάτα ξενοδοχεία, μπουτίκ, καφέ, και άλλα δείγματα “ανάπτυξης”.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice


Cityscape

Η φωτογραφία Cityscape αποτελείται από αστικούς και δημόσιους χώρους και σκηνές της καθημερινής ζωής. Όλα είναι σε εξέλιξη. Ο ρυθμός της ζωής δεν επιβραδύνεται ποτέ. Υπάρχει ένας ταραχώδης ρυθμός γεμάτος θόρυβο και φωνές. Εικόνες και καταστάσεις περνούν μπροστά από τα μάτια μας και εξαφανίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Στιγμές ευτυχίας και δυστυχίας που συμβαίνουν και γύρω από ψηλά, εντυπωσιακά κτίρια. Η ζωή και ο θάνατος, η απώλεια και το επίτευγμα συνυπάρχουν σε εκείνα τα κτίρια που συμβάλλουν στη δημιουργία του χαρακτήρα και της ατμόσφαιρας κάθε πόλης.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice


Ηττημένοι νικητές, Gabriel Koutouli

Gabriel Koutouli / Booze Cooperativa

«Η Αθήνα... Η ματαίωση. Η μοναξιά. Η ανελευθερία. Σαν ο χρόνος να πάγωσε ξαφνικά, σαν τα θέλω και τα όνειρα να πήραν αναβολή, για πάντα, για όταν... Και εκεί που άρχισα να χάνω τη δική μου φωνή, είναι η στιγμή που άκουσα εκείνες τις γυναίκες που χρόνια τώρα, μόνο στέκουν και σε κανένα δεν μιλούν, να ψιθυρίζουν... Ένιωσα, πως δεν είμαι μόνος. Δεν είμαι ο μόνος. Βρήκα την απάντηση στο βλέμμα τους. Είδα στα μάτια τους, έναν "Ηττημένο Νικητή"».  

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice


Αθήνα η πόλη μου

Αθήνα η πόλη μου / Metapolis

Η Κάριτας Ελλάς υλοποίησε τρίμηνο εκπαιδευτικό  σεμινάριο φωτογραφίας στο Κοινωνικό Κέντρο της, στο Νέο Κόσμο, με εισηγητή τον δάσκαλο φωτογραφίας - φωτοειδησεογράφο Γιάννη Γιαννακόπουλο.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ» - Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» όπου αφορά στην υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Κάριτας Γερμανίας.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο αφορά σε μια προσέγγιση για την Τεχνική της Φωτογραφίας προσαρμοσμένη στις ανάγκες ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (Πρόσφυγες και Αιτούντες Άσυλο). Η Φιλοσοφία του προγράμματος περιλάμβανε την τεχνική γνώση της φωτογραφίας σε συνδυασμό με την αισθητική και την πρακτική εφαρμογή αυτών. Ο απώτερος σκοπός της μάθησης ήταν η συμβολή στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού με δεξιότητες κοινωνικής γνώσης που αναπτυχθήκαν, σε ένα ανοικτό περιβάλλον δημιουργικής προσπάθειας και ένταξης με μέσο την διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Το θέμα που τέθηκε για φωτογράφιση στην ομάδα, είναι η ίδια η πόλη που ζουν και βιώνουν μια νέα πραγματικότητα και το πώς βλέπουν την αρχιτεκτονική αυτής της πόλης.

Τα μέλη της ομάδας, θα μοιραστούν μαζί σας τις δικές τους σκέψεις, εικόνες, στιγμές, τα φωτογραφικά κλικ, μέσα από ένα ταξίδι γνώσης και ζωής στην πόλη, στην περιήγηση, στην ίδια την ψυχή ενός Ανθρώπου που ταξίδευσε από μακριά και είναι μαζί μας.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice