Εικαστικα

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστας Κοτσανάς

Το όραμα ενός δημιουργικού ανθρώπου που έγινε πραγματικότητα με πολύ μεράκι, κέφι, γνώση και σεβασμό στο αντικείμενο

125052-280643.jpg
Έλενα Ντάκουλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστας Κοτσανάς

Περπατώντας πριν μερικές βδομάδες στο κέντρο της Αθήνας και περνώντας έξω από ένα πανέμορφο κτίριο της οδού Πινδάρου στο Κολωνάκι, με εμφανείς τις επιρροές της art nouveau, είδα μία ταμπέλα που έγραφε «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστας Κοτσανάς».

Το ιδιωτικής πρωτοβουλίας αυτό μουσείο, στεγαζόμενο σε κτίριο που ανήκε στην οικογένεια της βασίλισσας Ασπασίας Μάνου, συζύγου του Αλέξανδρου Α’, άνοιξε στις 8 Ιανουαρίου και πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ από τον ιδρυτή του Μουσείου, κο Κώστα Κοτσανά.

Εσωτερικό Μουσείου Αρχαίας Τεχνολογίας
Εσωτερικό Μουσείου Αρχαίας Τεχνολογίας

Ο κος Κοτσανάς έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ειδικότερα στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Το έναυσμα δόθηκε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 1982 άρχισε το ταξίδι του στον κόσμο της αρχαιότητας με τις σπουδές του να του δίνουν το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο για την κατασκευή ομοιωμάτων εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων. Εκτός από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία έχει κάνει μελέτη πάνω στην Αραβική αλλά και στα αγγεία. Όλα τα εκθέματα που παρουσιάζονται σε αυτό το μουσείο καθώς και στα μουσεία που έχει ιδρύσει στο Κατάκολο Ηλείας και στην Αρχαία Ολυμπία, είναι χειροποίητες, από τον ίδιον, κατασκευές, τις οποίες έχει χρηματοδοτήσει ο ίδιος. 

Τα εκθέματα αυτά έχουν παρουσιαστεί σε πολλές περιοδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο (Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία) προκαλώντας τον θαυμασμό των επισκεπτών. Όπως χαρακτηριστικά μου ανέφερε, «όταν η έκθεση παρουσιάστηκε στο Patent Office της Χάγης, οι θεατές ενθουσιασμένοι είπαν ότι η ιστορία των εφευρέσεων πρέπει να γραφτεί ξανά». Τα τρία του αγόρια συνεχίζουν το έργο του εμπλουτίζοντας το πωλητήριο του Μουσείου κατασκευάζοντας αντίγραφα των εκθεμάτων.

Ο πρώτος αυτόματος πωλητής στην ιστορία
Ο πρώτος αυτόματος πωλητής στην ιστορία

Στους όμορφους, ευχάριστους χώρους του Μουσείου το οποίο λειτουργεί σε τρία επίπεδα, η έκθεση «Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων» είναι διαδραστική και χωρίζεται σε 24 ενότητες και μέσα απ’ αυτά αποκαλύπτεται μία άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Ένας από τους σκοπούς του μουσείου, όπως ανάφερε ο κος Κοτσανάς, είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος πόσα πολλά χρωστάει ο σύγχρονος πολιτισμός τους αρχαίους Έλληνες.

Όλα τα εκθέματα είναι «ζωντανά» και ανάμεσα σε αυτά ο επισκέπτης μπορεί να δει το πρώτο ρομπότ, το πώς λειτουργούσε ο πρώτος συναγερμός ή ο πρώτος αυτόματος πωλητής, την πρώτη εφαρμογή της αιολικής ενέργειας, την πρώτη πυροσβεστική αντλία, την πρώτη εφαρμογή εμβόλου και κυλίνδρου. Επίσης, πολλά μουσικά όργανα καθώς και παιχνίδια της αρχαίας Ελλάδας δίνουν την ευκαιρία στον θεατή να συνειδητοποιήσει το πόσο μπροστά ήταν οι αρχαίοι έλληνες σε πολλούς τομείς. Το εφευρετικό και πολυμήχανο πνεύμα τους καθώς και η ανάγκη τους για την εξερεύνηση του κόσμου και την ερμηνεία φαινομένων βάσει των νόμων της φύσης και όχι βάσει θεϊκών παρεμβάσεων, έβαλαν τα θεμέλια σε μία επιστήμη πάνω στην οποία στηρίχθηκαν αργότερα πολλά επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος του Βυζαντίου (3ος αιώνας πΧ)
Το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος του Βυζαντίου (3ος αιώνας πΧ)

Η φιλοσοφία του μουσείου είναι να καθιερωθεί σαν ένα ανοικτό μουσείο και τόπος συνάντησης δημιουργικών ανθρώπων με την οργάνωση ειδικών προγραμμάτων και εργαστηρίων, δίνοντας βήμα σε νέους επιστήμονες αλλά και καλλιτέχνες. 

Το μουσείο είναι ανοικτό κάθε μέρα από τις 9:00 έως τις 17:00 και υπάρχει δυνατότητα ξεναγήσεων από το εξειδικευμένο προσωπικό.

Έφυγα απ' αυτό το ιδιαίτερο μουσείο μ' ένα χαμόγελο! Ενθουσιασμένη για όλα όσα είδα και γοητευμένη από το γεγονός ότι όλο αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι το όραμα ενός δημιουργικού ανθρώπου που έγινε πραγματικότητα με πολύ μεράκι, κέφι, γνώση και σεβασμό στο αντικείμενο.

Δείτε περισσότερα για το μουσείο ΕΔΩ


*Φωτογραφίες: Έλενα Ντάκουλα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Σταμκόπουλος: Electrified Echoes στην γκαλερί Callirrhoë
Γιώργος Σταμκόπουλος: Electrified Echoes στην γκαλερί Callirrhoë

Η έκθεση εξετάζει θέματα αλλαγής και μεταμόρφωσης, αναστοχαζόμενη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το πλούσιο πολιτιστικό και μουσικό περιβάλλον του Βερολίνου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.